Imperativ
Foto: Pixabay

Imperativ

5. 7. 2023

Imperativ, tedy rozkazovací způsob, je gramatická kategorie, jejímž prostřednictvím se vyjadřuje příkaz, požadavek, přání, prosba nebo zákaz.

Tento, sám o sobě neutrální a nevinný, výdobytek lidského myšlení nás však dokáže občas pěkně potrápit. Například při studiu cizích jazyků. Nebo dostáváme-li nevyžádané, ač dobře míněné rady.

Filozofie a sociologie znají pojmy morální imperativ a kategorický imperativ, tedy jakýsi mravní princip v nás.

Imperativy se přímo hemží dětství. Děti musí poslouchat příkazy, zákazy a rady rodičů. Samozřejmě vždy dobře míněné. („Jiříčku, neškrtej ty sirčičky!“) My jsme jako děti říkali: „Rady a porady – Hybernská šest“. Babička říkávala „Vlez nám na záda“, „Dej nám svátek“.

Imperativ je běžnou součástí naší komunikace. Nikdo se nad ním nejspíš nezamýšlí – dokud ho ovšem někdo nějakým dobře mířeným imperativkem nenaštve.

Vyskytuje se ve všech oblastech života: Vraž do toho čtyři vejce…, ukončete výstup a nástup…, přidej…, nechoď tam, dej to sem, mějte se hezky… Důležitý je například v případech varování.

Mnohdy záleží na intonaci, s jakou je imperativ vysloven. Například něžně zvoucí „Tak už pojď…“ oproti netrpělivému „Tak už pojď!“. Nebo třeba: „Polib mě“ oproti „Polib mně …“; nebo „Dej mi pusu“ oproti „Dej mi pokoj“.

Necítím se oprávněna lidem radit – zejména ne v otázkách, jak mají žít. Myslím, že to ví každý sám nejlépe. Proto nemám ráda texty, v nichž jsem spolu s ostatními vyzývána, co mám dělat (cvičte, udělejte si chvilku pro sebe, usmívejte se, vydejte se do přírody, najděte si přátele, koníčka…). A proto také nereaguji na články tohoto typu uveřejněné na webu včetně tohoto portálu. Návody na život, zejména v našem věku. Uvědomuji si, že mnohým to nevadí, někteří takové rady dokonce vítají. Tak mi promiňte, že já ne.

 

Český jazyk
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Článek je o imperativu a nevyžádaných radách, nikoli o větách zvolacích. Proto se jmenuje Imperativ, a ne Vykřičník.
Marie Magdalena Klosová
Znaménko vykřičník nemusí jen rozkazovat a všechny ty nepříjemnosti. Může vyjádřit zvolání, a to různého charakteru. Jaká krása! Jak jí to sluší! To měl zřejmě na mysli pan Dvořák. To ale není imperativ. mm
Petr Dvořák
Vidíte, paní Ježková, díky. Já nejsem v takto detailní a ryze akademické teorii českého jazyka tak sběhnutý. Prostě jsem slovo "Pomoc!" zařadil do stejné skupiny, jako třeba varování - "Běda!", nebo popsání nějaké situace (jevu) - "Hrůza!" a pod. Jinak řečeno, nepřemýšlel jsem o zařazení k nějakému slovnímu druhu.
Věra Ježková
Děkuji vám za další komentáře. Pro pana Dvořáka: POMOC! Není imperativ, ale podstatné jméno. Imperativ je POMOZ. A vyjadřuje příkaz, požadavek, přání, prosbu.
Soňa Prachfeldová
Naštěstí my už snad nemusíme rozkazy plnit, sám člověk občas řekne něco důrazněji, ale vše se dá změkčit a imperativ převést do měkčího obalu. Viz někdy neposlušné děti.
Petr Dvořák
" . . . se vyjadřuje příkaz, požadavek, přání, prosba nebo zákaz." To je sice hezké, včetně následných příspěvků, ale imperativ se také používá po slově "POMOC!" Také platí ono přemoudřelé "... ať si každý pomůže jak umí ... každý ví nejlíp, jak si pomoci ... nemám rád, když mi někdo pomáhá... " ???
Irena Mertová
Hezký článek, já se snažím imperativům vyhýbat. Naposledy jsem jej použila, když jsem zařvala na vnučku, která si vylezla v ponožkách na klouzavý okraj vany a dřepěla tam (v hlavě se mi mihlo, co se stane, když spadne dopředu a co, když dozadu)- a sjela hned, jak mne slyšela, není na to ode mne zvyklá. :-)
ivana kosťunová
Skvělé a výstižné.
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké komentáře a hodnocení.
Jitka Hašková
Souhlasím s tebou, také nemám imperativy ráda, zvláště ve formě nevyžádaných rad. I si třeba články s těmito radami přečtu, ale neberu je za své.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.