Krkolomná jízda autobusem
FOTO: Jana Stašková

Krkolomná jízda autobusem

3. 7. 2023

Bylo krásné slunečné ráno a já se vydala do města ke kadeřnici. Už dlouho jsem nejela autobusem, jezdím s mladými, když něco potřebuji ve městě. Tentokrát jsem byla odkázána na hromadnou dopravu.

Při nástupu do autobusu hlásím, kam jedu a ptám se kolik to stojí. "Adinácať," pro jistotu koukám na digitální počítač, opravdu jsem se nepřeslechla, platím jedenáct korun. Sedla jsem si hned na první sedačky u dveří a vzápětí jsme se rozjeli. Směr jízdy byl na východ, kde slunce stálo nad obzorem a pěkně pálilo do očí. Řidič mžoural očima a já si v duchu říkám, proč si nestahne roletu, vždyť ji má na dosah ruky. Místo toho šmátral kdesi vedle sedačky, vytáhl sluneční brýle a pak někde vylovil hadřík. Lokty rukou zaklesnul do volantu a za jízdy při padesáti km/h si čistil brýle.

Místní komunikace jsou dost úzké, že i osobáky si dávají přednost a zastavují při krajnici. Trasa linkového autobusu vede nerovným terénem, samá zatáčka, pak stoupání a vzápětí klesání. V duchu jsem se modlila, třebaže jsem nevěřící, abychom se nepotkávali s jiným vozidlem. Konečně si brýle nasadil, tak se mi celkem ulevilo, ale to ještě nebyl konec. Pan řidič z toho dostal žízeň a za jízdy nasával z pet lahve. Po pár stech metrech se potkáváme s malým nákladním autem, kreré najelo co nejvíc na krajnici a poněkud nakloněno stálo, aby mohl projet autobus. Jako na potvoru na naší straně strom a větve ošlehávaly zpětné zrcátko autobusu. Hodně opatrně jsme se minuli s autem a pan řidič si ukrajinsky zanadával. Nerozuměla jsem, ale intonace nebyla zrovna přívětivá. Druhá zastávka před cílem se poněkud prodloužila, pan řidič nechal nastoupit cestující a šel si ven zakouřit. Že by ho tak vyvedlo z míry míjení s malým náklaďákem?

Byly doby, kdy jsem jezdívala autobusem do práce, ale za celou tu dobu jsem nezažila tolik krkolomnosti, jako za jednu náhodnou jízdu s postarším ukrajinským řidičem.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Tak to není co závidět. Nemám nic proti cizojazyčným zaměstnancům, ale mohl mu někdo vysvětlit, jak se jezdí s autobusem. Doufám, že alespoň kadeřnice mluvila a stříhala hezky česky.
Hana Rypáčková
Všude je žádost o řidiče autobusu.Marně. V zimě nás na zasněženou Šumavu vezl Ukrajinec, na ledovce ostrou zatáčku nedal a po dlouhém telefonátu vynechal zastávky a studenti na výcvuk s lyžemi a batohy šli 6 km pěšky. 3 hodiny bylo zpoždění. Dřiv jezdili staří zkušení Šumaváci , vymřeli.
Soňa Prachfeldová
Sice jsem se i zasmála, i když to vlastně k smíchu není. Nedostatek řidičů a tak se vezme kdekdo a někdy to dopadne tragicky.
Zdenka Jírová
S MHD mám také své zkušenosti. Špatně chodím, jen s francouzskou holí a to není vždy legrace, nastoupit do autobusu. I když máme ve městě dobré chodníky se zvýšeným okrajem pro lepší nástup, řidiči to opomíjejí a zásadně staví metr od nástupiště, tak s e tam velmi špatně soukám. Včera jsem jela s řidičkou, paní urostlé postavy a hlavně výřečnou. Samozřejmě, zastavila daleko, měla jsem co dělat s nástupem. Pravila hergot, to se nepovedlo. Sedla jsem si na nejbližší sedadlo dosti tvrdě, protože vyrazila dříve. Pak jsem jen poslouchala, jak komentovala jízdu :" Tý vole, jak to jedeš, jseš blbej, vole?, u přechodu musela zastavit , a pomalou chůzi dědečka komentovala slovy, ty demente, hni se". Byla jsem ráda, když jsem vystoupila. A to byla Češka. Tak v národnosti to asi nebude.
Naděžda Špásová
Tak to bych si nepřála zažít. Asi bych se na to přeptala na příslušném DP. Autobusem jezdím jen výjimečně. Hlavně, že se nic nestalo.
Vladislava Dejmková
Bohužel řidičů je málo, ale ten, kdo je pro veřejnou dopravu najímá, by je měl občas kontrolovat. U nás jich hodně pracuje jako řidiči MHD, ale zatím jsem se s takovým exotem nesetkala. Ale pár podobných zážitků z jiných dob mám. Také jsem se v autobusu "modlila", abych to přežila.
Alena Velková
Tak snad nebyl nalitej, to je fakt hrůza, ale nemusí to být ani Ukrajinec, aby se člověk modlil...takových exotů jsem už pár zažila.
Zuzana Pivcová
Jiný kraj, jiný mrav, to asi platí i pro řidiče z některých dalších států. V Albánii byly na trasách, na kterých jsme jezdili autobusem, pěkné silnice, ale v zapadlejších oblastech nevím, nevím. Každopádně nám delegát, Albánec žijící roky v Praze, řekl, že řidiči, kteří si u nás stěžují na městskou hromadnou dopravu, by měli jet na zkušenou do Albánie, protože tam je to dost děsné a pravidla nedodržuje skoro nikdo.
Hana Šimková
Jenda má pravdu.
Jan Zelenka
Bude toho ještě daleko více. Bohužel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.