Zamyšlení: Současné technologie a já
Ilustrační foto: Pexels

Zamyšlení: Současné technologie a já

8. 7. 2023

Jsem jedním z těch šťastných jedinců, kteří prošli životem bez této digitální exploze, a pamatuji si na doby, kdy bylo tempo života pomalejší a jednodušší. Při pohledu na současné technologie se mi někdy zdá, že jsem se ocitl ve sci-fi filmu.

Začnu tím, že se mi všichni lidé kolem mě zdají posedlí svými chytrými telefony. Všude vidím ty malé obdélníčky, které jím ovládají život. Jejich hlavy jsou skloněné dolů, jejich oči jsou přilepené na displeje.

Ať už se jedná o telefony nebo počítače, technologie se nám vkrádají do každodenního života a občas mám pocit, že se stávají našimi pány. Naše vnoučata se seznamují s virtuálním světem už od narození a zdá se, že už neumí žít bez těchto elektronických přístrojů. Komunikace se změnila. Místo osobního setkání a rozhovoru máme textové zprávy a sociální sítě.

V restauraci ještě nedávno lidé sedávali a diskutovali spolu, ale nyní tiše stiskávají tlačítka telefonů a zjišťují, že se jejich přítel oženil, že kolega je zrovna na dovolené, že kolegyně Janička má k obědu tuto delikatesu. A také jsme se všichni dozvěděli, že Jirkova žena je těhotná, protože jsme si to přečetli na Facebooku. Děsivá věc.

Jak je vidět technologie proměnily a proměňují naše životy. Máme chytré telefony, chytré hodinky, chytré domy a všechno možné je nyní „chytré“. Není, ale potřeba, aby se naše domácnosti proměnily v laboratoře.

A co je dnes důležité? Rychlost, efektivita, neustálé připojení. Všechno musí být ihned a okamžitě. Možná jsem už asi starý, ale občas si přeji, abychom se zpomalili a přemýšleli o tom, co skutečně máme a co skutečně potřebujeme.

Je to prostě jiný svět. Někdy se ale ptám, zda je to lepší svět. Možná bychom se měli zamyslet nad tím, co ztrácíme ve jménu pokroku. Možná bychom měli najít rovnováhu mezi technologiemi a člověčenstvím, abychom si uvědomili, co opravdu stojí za to.

Ale neberte mě jako zatvrzelého starce. Rozumím, že technologie nám přinášejí mnoho výhod a usnadňují život v mnoha oblastech. Dříve jsme neměli tak jednoduchý přístup k informacím, ale teď je máme na dosah ruky. Mladší generace má přístup k obrovskému množství vzdělávacích možností, které jsme si ani nedovedli představit. Ačkoliv si na některé věci rád zavzpomínám, musím přiznat, že nové technologie mi přinášejí také mnoho radosti a úžasné možnosti.

Takže, drazí přátelé, ať jste mladí nebo staří, možná bychom si měli každý občas dát přestávku a odstřihnout se od těch moderních vymožeností a zamyslet se nad tím, co je skutečně důležité. Možná bychom si měli udělat čas a popovídat si, jako za starých časů, vyjít ven z toho virtuálního světa a vnímat krásu přírody.

Ať už mají na nás technologie jakýkoliv vliv, zůstáváme především lidmi, schopnými lásky, empatiemi a starostlivostí o svoje nejbližší. To je to, co z nás skutečně dělá lidi, bez ohledu na to, jaké technologie nám pomáhají či ovládají naše životy.

Možná až moc vzpomínám na minulost, možná si jí idealizuji, možná jsem zapomněl udržovat krok s dobou. Ale pokud se mě někdo zeptá, zda mám rád tyto nové technologie, odpovím: „Děkuji, ale nejsem si jistý.“

glosa technologie
Autor: Zdeněk Hart
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Je to jedna z věcí stárnutí, co je opravdu v životě člověka důležité, co méně a co vůbec. Vývoj jde rychle kupředu, což je v pořádku. Jen se nic nemá zneužívat.
Helena Dohnalová
Ano, ano pokrok nezastavíš. Pár příkladů, každý dva roky si vyřizuji prodloužení smlouvy na dodávku elektřiny. Učinila jsem tak i v roce 2021, kamarádce se moc nechtělo, zadala vyřízení své dceři. Dcera to vyřídila elektronicky. Za rok a půl se zjistilo, že to nějak nevyšlo a kamarádka platila jako by byla úplně nový zákazník. Já sama jsem musela něco vyřizovat s O2 a stěžovala jsem si na nemožnost poslání esemesek. Slečna mi řekla, že to není možné, asi mám plnou schránku. V ten moment tu informaci není možné na telefonu ověřit, poděkovala jsem a zavěsila. Schránka plná není a esemesky mi nejdou dál. Všechno si nechávám posílat písemně, platím za to ale jedině tak dokáži že mám pravdu. Inu pokrok je radost a nedovedu si představit, že bude elektronický jednou vše. Další radosti budou s elektronickou inteligencí. Bůh nás opatruj. Nejsem škarohlíd, ani zpátečník. Mám počítač ,mobil, řidičák a taky 82 let. Zdravím.
Blanka Lazarová
Ano, pokrok nezastavíme a je dobře, když nám slouží. Jen nás nesmí ovládat a znepříjemňovat život. A to máme ve svých rukou. Ale u dětí je to obtížné. Hodně záleží na rodičích, jak se dětem věnují a jaké možnosti a alternace jim nabídnou.
Lenka Kočandrlová
Tak nějak nám ta mladá generace hloupne,je mnohem osamělejší, oni bez vyhledání něčeho v mobilu neví sami od sebe téměř nic. Přátelit se s někým jen virtuálně přes mobil je moc smutné.Já mám obyč mobil jen na volání,ten nový údajně chytrý nechci a doufám,že ani potřebovat nebudu,jsem i bez něj chytrá ažaž. Pokrok se ale nezastaví - včera předváděli umělé lidi,jak jsou už na úrovni, jak vypadají lidsky,co vše řeknou,jak údajně budou mít na mysli blaho nás živých lidí....Jak zaujmou naše pracovní místa v nejrůznějších oborech.Možná už brzy budou od nás lidí jen nesnadno k rozeznání,ale já bych stejně nechtěla,aby mi něco nějaký robot přikazoval,sahal na mě a tak. Není mi jasné,že se stále vykládá o tom,jak naše děti nebudou mít důchody a že budou muset pracovat bůhví do kolika let! Když máme tak jasnou budoucnost v těch umělých entitách,tak čeho bychom se měli bát ? Však na jednoho živáčka může makat třeba 10 robotů, nebo víc ???
Jarmila Komberec Jakubcová
Používání nových technologií vítám. Mohu pracovat z domova, protože počítačový program mi to umožňuje, internet mám v mobilu, telefonuji si s kamarádkou, která žije v Austrálii, nebo používám skype a tak bych mohla pokračovat. Ve svých 77 letech mohu stále pracovat. Vše má i své stinné stránky. Před týdnem jsem byla na zájezdu a večer jsme večeřeli společně v jídelně. Většina účastníků zájezdu při čekání na jídlo seděla se skloněnou hlavou a pilně sledovali své mobily. I při jídle ho pak sledovali na stole.Někteří lidé jsou naprosto závislí, i to se může bohužel stát.
Jana Jurečková
Měli jsme návštěvu. Honzík se Zdeničkou přišli i s desetiletou Barunkou. Holčička nevydala ani hlásku. Celou tu dobu měla hlavu ponořenou v mobilu. Hrála hry a pouštěla si videa. Tak jsem měla pocit, že jsem z jiného světa... Já ani můj muž nemáme chytrý telefon, jenom ten obyčejný. Prostě nám to tak stačí, už nemáme sílu se učit novým technologiím.
Jiří Dostal
:-) Technologie znamená nauku o dovednosti, inspirativní úvaha operuje s využitím nových technologií s důrazem na mezilidské vztahy, přitom už celou naši generaci se řeší problém volného času, lidstvo se ani tak nemnoží, jako že spíš umí oddálit smrt; nejen kazetová munice část civilizace možná srazí na zem s chytrým aparátem v ruce :-)
Vladislava Dejmková
Souhlas s tím, že je třeba najít rovnováhu.
Jan Zelenka
Je mi jasné, že bez nových technologií se svět neobejde, vývoj by se zastavil. Ale neměli bychom zapomínat normálně žít!
Daniela Řeřichová
Nové technologie vítám, bez nich by mj. nefungovalo zdravotnictví, věda, průmysl, atd., jak napsala níže Jana S. Můj muž měl elektronický diář v AJ v roce 1985. V telefonu mám aplikace, usnadňující mi život při cestování, učení se jazyka, komunikaci s úřady aj. Ale všechno má své klady a zápory a každý má přece možnost volby. Přestože hodně času pracovně i soukromě trávím na PC a mobilu, stíhám navštěvovat kulturní akce, cestovat po republice, scházet se s přáteli, starat se o velkou zahradu a dvě domácnosti, věnovat se svým koníčkům...Až nebudu mobilní, budu vděčná za PC a chytrý telefon, umožňující mně kontakt se světem, jak to vidím u kamarádky v LDN. A kdybychom jako mladí měli mobily, tak bychom je asi využívali podobně jako dnešní generace. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.