Neumím anglicky
Ilustrační foto: Pixabay

Neumím anglicky

24. 7. 2023

Po sametové revoluci, když začalo plno kurzů angličtiny, párkrát jsem se zůčastnila prvních hodin. Velice mne překvapilo, že výuka začala hned po pozdravu pokynem - začněte jeden po druhém číst první lekci. Honilo se mi hlavou, že jsem omylem nastoupila do kurzu pro pokročilé, navíc když většina opravdu četla. Já jsem ani nemohla uhlídat, u které jsme věty, tak jsem se omluvila. Později jsem zjistila, že většina posluchačů je už poněkolikáté na počátečních 2-3 lekcích. Vzdala jsem to dřív - 2x po první lekci.

Teď lituji, ale tehdy jsem myslela, že se nic neděje a budu existovat i bez angličtiny. Ale děje se. Cítím se jako analfabet. K mému úžasu je vkládáno do mnoha textů ne jen jedno slovo, ale celé anglické věty. Chápala bych to v situaci, kdy schází český výraz, například při pojmenování odborné činnosti, nebo součásti elektroniky. Jak ale asi všichni pozorujeme, anglické věty jsou často uváděny uprostřed článků v časopisech jako citace, jako název pořadu, jako výzdoba cukrárny i název prodejny. Prostě podle mne nepochopitelně.

Protože jsem chtěla leckdy vědět, co to v překladu znamená, vnuk mi do počítače nainstaloval překladač a já si tam opíši anglický výraz. Většinou jsem byla velice překvapena, co jsem se dozvěděla. Byly to běžné české výrazy: pohodová škola, tváří v tvář, vysoká kuchařina a plno dalších podobných.

Vzpomínám na hodiny českého jazyka, kdy jsme se uculovali nad snahou zachovat čistotu jazyka - nosočistoplena, břinkostroj apod. Vždy jsem měla a mám stále ráda náš český jazyk a dobře vím, že se jazyk vyvíjí, že bude doplňován dalšími výrazy, ale myslím si, že někdy jsou anglické výrazy zbytečné.

Chápu, že mé divení v této záležitosti je dáno mým dosti vysokým věkem, Ano, to tak je.         

  

Český jazyk
Hodnocení:
(4.7 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Učit se jazyky na stará kolena, to je výkon hrdinský. I když jsem si myslela, zez se necítí naučím angl. jako samouk, fakt mě to nebaví. A v němčině už mám mezery také. Pokud nemáme možnost konverzace, vědomosti se uloží někam hodně hluboko.
Taťana Veselá
Také jsem patřila kdysi mezi ty stále začínající začátečníky :) ale alespoň na pátém kurzu pro začátečníky už jsem na první hodině něčemu rozuměla :-D
Naděžda Špásová
Chodila jsem na němčinu i na angličtinu, něčemu rozumím, ale vzhledem k tomu, že tyto jazyky běžně nepoužívám, je mi to k ničemu.
Rostislav Mraček
Vždyť my se bez té angličtiny neobejdeme! Co by to bylo za jméno Věž Šantovka? Jak světově zní Šantovka Tower! Těšíme se na tento olomoucký skvost :))
Zuzana Pivcová
omluva za překlep - mě to zmátlo
Zuzana Pivcová
Protože jsem kdysi učila němčinu na jazykové škole, vím, že i mezi posluchači prvního ročníku byla většina věčných začátečníků. Jako elévku mě to dost zmítlo, protože to ve mně budilo dojem, že učit tam bude snadné, když lidé tak rychle chápou. Vzpomínám, že ke mně po hodině přišla paní a ptala se, jestli je opravdu v prvním ročníku, protože narozdíl od ostatních neumí vůbec nic. Někteří praví začátečníci to často záhy vzdali. To mě poučilo. Ostatně ti falešní začátečníci urazili bez problému několik lekcí a pak se zasekli a skončili, jako asi už poněkolikáté. Co se týče anglických výrazů, jednou jsem zde měla článek, co vše míjím v centru Prahy při cestě do práce. Samé anglické názvy obchodů. To je něco jiného než technické pojmy. Je to škoda, že jsme se v tomto směru dostali na úroveň Řecka nebo Albánie, kde je většina názvů kvůli cizincům také v angličtině.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.