Alena Velková
12.8.2023 15:17
Tak jsou rodiny, kde se asi i takovéto situace stávají... My máme 5 vnoučat, hlídám je často a o letošních prázdninách dvě z nich 6 týdnů v kuse a občas se připojí i ty ostatní. Dcera i snacha mi dle potřeby občas přispívají, ale stejně mě to stojí spoustu peněz. Nelituju toho, protože za chvíli budou děti velké a už k nám jezdit přestanou. Pokud jsou u nás, pravidla stanovuju já. Vysvětlila jsem jim, že pokud financuju např. cestu k moři a další jejich aktivity jako příměstské tábory atd., tak jim nebudu kupovat blbosti. Na to ať si vezmou svoje kapesné z domova. Na výlety si nosíme svačiny i pití, koupíme zmrzku a do restaurace zajdeme jen občas, ale je fakt, že doma vařím, co mají rády, protože se s nima nehodlám rozčilovat. Rodinné oslavy máme rádi, protože jsou příležitostí, jak být chvíli všichni spolu. Dárky nemusí být nijak drahé. Důležitá je rodinná sounáležitost.
Soňa Prachfeldová
12.8.2023 14:58
Dnešní děti už ze školky pochytají co je cool a mají spoustu slov cizích , které míchají do běžné mluvy. Také hračky doznaly změn. Chtějí to, co letí a mně se ty příšerky nelíbí, ale jim ano. To tak je. Když budou ty dvě menší u mě, vědí, že platí u mě větší důslednost, než doma. A i pomohou, protože vědí, že někam vyrazíme. Asi je to hlavně o celkových vztazích v rodině.
Marta Novotná
12.8.2023 14:30
A ještě co se jídla týče, jedí co uvařím, i když je pravda, že je-li možnost, uvařím nač mají chuť, třeba vdolky s borůvkami, nebo ovocné knedlíky , ale kuřízek samozřejmě vede :-)
Marta Novotná
12.8.2023 14:26
Máme 6 vnoučat, dva nejstarší už si vydělávají, další 2 studují střední školu, nejmladší 2 navštěvují základní školu. O prázdninách vyrážíme s těmi kteří u nás právě jsou na výlety, do lesa, k řece, k rybníku, občas i do restaurace nebo na zmrzlinu. Nikdy mě nenapadlo přepočítávat lásku vnoučat na peníze a myslím,že ani vnoučata to tak nemají. Když jedou na výlet nebo dovolenou nikdy nezapomenou přivézt nějakou drobnůstku. Dárek je přece dáván z lásky a není přepočítáván na peníze, vlastnoručně namalovaný oblázek nebo nebo fotografie všech zúčastněných z výletu nebo prostě jen to že si vzpomenou a zvednou telefon a popovídají si s námi. :-) Nikdy se nestalo, že by vyžadovali nějaký dárek nebo dokonce peníze. :-)
Irena Mertová
12.8.2023 14:03
U nás to tak není. Naopak, holky si rády dají chleba nebo rohlík s máslem, i když si mohou vybrat něco hotového koupeného. Mají rády, když jim předkresluji obrázky. Hrají se mnou s chutí na čtverečkovaném papíře piškvorky. Dají si mnou uvařený pudink . Prostě normálka, jako když byly moje děti malé. Možnost dostat něco dražšího mají taky, ale nevyžadují přednostně, není to podstatné.
Marie Seitlová
12.8.2023 13:56
Jo, dnešní doba je jiná a v některých rodinách to tak je. Ke mě vnoučata na prázdniny jezdily a mladší stále jezdí. Ale takové problémy nemám, na výlety si nosí vodu v batohu, nějakou tyčinku. Doma mám předvařeno a po příchodu dovařím. Pokud byl výlet delší, byl oběd v restauraci. Ale ne denně, zmrzlina, nanuk ,spousta ovoce to je samozřejmost. Vše je ve výchově a zvycích rodiny, ale v penězích to není.
Ilona Ondráčková
12.8.2023 13:37
Důležitá je být upřímný. K sobě, k dětem i k vnoučatům. Protože za peníze si lásku zpětně ani do budoucnosti nikdo nekoupí. Povězte jim co vás trápí a jak se cítíte. Nikdo jiný to za vás neudělá.
Jana Kollinová
12.8.2023 12:50
Ano, jako prarodiče bychom rádi potomkům poskytli to nejlepší, ale má to své limity. Pro každou rodinu jiné. Neexistuje vzorec chování, který by splnil zadání: "Co mám dělat, aby mě měla vnoučata ráda," a už vůbec ne v materiální rovině. Neřešte problém, který ve skutečnosti nemáte. Vnoučata si půjdou svojí cestou a jejich láska k Vám nemá s čokoládou nebo pizzou nic společného.
Lenka Pátková
12.8.2023 12:32
Myslím,že jsou věci, které se za peníze nedají koupit. Děti by měly vědet,že nejdůležitější je láska a pohoda. Bohužel dnes jsou děti výchovávané tak, že nejdůležitější jsou věci. A pokud má babička jiný názor, a to ten,že jsou nejdůležitější zážitky a ne sedění u mobilu a jeden výlet za celý prázdniny, tak je to špatně.
Jiří Dostal
12.8.2023 10:41
:-) Jednu lekci horolezectví bez jištění, případně druhou paravýcvik bez padáku - pro život jako najité a nad rakví prapředků slzy jako kobylince :-)
Načíst starší příspěvky