Miloslava Richterová
10.8.2023 08:24
Zvláštní styl, je to tak a pak zas to tak není.. A psychologové tvrdí .. vždyť to vůbec neodpovídá realitě. Ale zaujal mne příspěvek Jitky v 8:55, stejný přístup mám ohledně rodičů.
Jitka Caklová
10.8.2023 07:38
Asi jsem "mimoň", ale pro mě zvídavost znamená osobní rozvoj, na rozdíl od zvědavosti, která mě od osobního rozvoje odvádí. Pro mě zvědavost, co a jak mají druzí jsou bohapusté drby a kdybych byla zvědavá, měla bych dnes hlavu jak pátrací balón, ale o sobě bych nevěděla vůbec nic.
Zuzana Pivcová
9.8.2023 17:56
Myslím, že člověk v sobě od přírody má zvídavost. Považuji to za zcela samozřejmé, vědět, co z čeho pochází, proč dochází k těm a těm jevům, jak se co vyrábí atd. Něco jiného je vyzvídat, to jest, tahat z někoho osobní rozumy a ty pak, případně dobře modifikované, posílat dál. Rozhodující asi je, proč, z jakého důvodu dotyčný potřebuje to a to vědět. Zda pro zdokonalení svých vědomostí a znalostí, nebo jako drb, s kterým si léčí své zneuznané ego.
Jitka Caklová
9.8.2023 09:29
Aniž bych byla uzavřená doma, tak být nezávislá na okolí, nezávislá na vědění, co se kde šustne, považuji za velký DAR.
Soňa Prachfeldová
9.8.2023 09:05
Tyto dvě vlasnosti? nebo rysy povahy se prolínají a pokud to není vyloženě o drbech, tak na zvědavosti mi tak nic špatného nepřijde. Na tělocviku, který s děvčaty máme, si vyměňujeme novinky, co se ve vsi stalo, co bude, jak bude, jsme víc v obraze, než se uzavřít doma.
Jitka Caklová
9.8.2023 08:55
Věro, ptáš se "Jak by nám bylo .......". Když porovnávám s vlastními životními zkušenostmi, tak za vše, čím dnes jsem, jsem díky svým rodičům pouze do určité doby a pak už jen díky sobě. Pravda, maturity, ani VŠ jsem nedosáhla (dnes už říkám "Díky Bohu"). Nevím a ani to neřeším, zda bys byla lingvistka s exaktním vyjadřováním, kdyby ses v osmnácti letech osamostatnila (postavila na vlastní nohy) a nastoupila svoji životní dráhu. V mých 74 letech vnímám jako slaboduché z čehokoliv vinit rodiče, potažmo maminku.
Věra Ježková
8.8.2023 19:03
No, já na „slovíčkaření“ jsem. Jednak coby lingvistka mám ráda exaktní vyjadřování, jednak mám se zvědavostí ze strany rodičů a prarodičů neblahé zkušenosti. Jak by vám bylo, kdyby vám matka v době vašeho mládí četla dopisy a v době, kdy vám bylo víc než padesát let volala nějakým šarlatánům do televize a ptala se na vás, aby se o vás něco dozvěděla, přestože jste s ní byli téměř v dennodenním kontaktu?
Blanka Lazarová
8.8.2023 16:38
Jana Hošková to napsala trefně. Souhlas.
Lenka Kočandrlová
8.8.2023 14:22
Já jsem zvě/ i zví / davá. zajímá mě všechno.Né drby o někom. Půjčuji si knihy o nejrůznějších tématech, neznámé rostliny si hned najdu buď v knize nebo na netu.Totéž houby, ptáky. Baví mne jen tak sedět a zírat,jak chodí lidi okolo, když jsem náhodou ve městě. Ale jsem ráda za klid na vsi, kde nepotkám za den ani živáčka (mnohdy). Jakmile je takový klid něčím narušen,tak jdu a zjišťuji,co se děje,ale není to zvědavost špatná,jen ujištění,že např. u sousedů se nic divného neděje,ač jim divně vřískají slepice.No a pak se u slepic vidí luňák,jak ty chuděry morduje.
Jitka Caklová
8.8.2023 08:14
Nevím, kolik je v jakémkoliv článku, tento nevyjímaje, "pravdy". Dnes, obzvláště v této době, už vím, čím toho vím víc, tím smutnější mi připadá svět. Když člověk začne žít vabank o svůj holý život a docházejí mu trumfy, pak je mu naprosto jedno, "co má druhý na talíři".
Načíst starší příspěvky