Moje seniorské radosti jsou každodenní rituály
FOTO: Marie Měchurová

Moje seniorské radosti jsou každodenní rituály

8. 8. 2023

Když se ráno probudím a zjistím, že ještě žiju a nic mě nebolí, je to pro tento den moje první radost. Někdy se vzbudím sama, někdy mě vzubudí popeláři a docela často i moji kocouři, kteří se dožadují ranních dobrot.

Skočí na okenní parapet a obyčejně to odnese i nějaký kaktus nebo sukulent z mé sbírky.

Kocoury mám tři. Vavřince, mladého Ferdu a starého sousedovic Kukyho, který si myslí, že je náš, a já mu to ani nevyvracím. Domů k sousedům už ani nechodí - je to takový "Kuky se nevrací". Hned po probuzení vyskočím (manžel ještě v posteli procvičuje klouby) a na prvním místě musím obstarat ty chlupáče.

Ferda

Kocour Vavřinec

 Ferda

Po ranní hygieně následuje příprava snídaně. Manžel strouhá mrkvičku a připraví i ostatní zeleninu. Já uvařím bylinkový čaj, ten musí být celoročně s medem a citronem. Bylinky si sbíráme sami - kopřivy, černý bez, lipák a hlavně šípky. Někdy si u snídaně připadám jako králík, ale nám to tak vyhovuje.

Taková zdravá snídaně

Naše snídaně

Po snídani následuje kontrola mé okrasné zahrádky. Každý den se raduji z nějaké nově rozkvetlé kytky nebo keře. V zimě, když nic nekvete a je náhodou poprašek sněhu, tak boty jdou dolů, a následuje krátká procházka na boso - všem doporučuji. Nesmí chybět posezení na houpačce a kochání se přírodou.

Moje zahrádka

 Kvete mi azalka

A už je čas zahájit přípravy na oběd. Nedělá mi to žádný problém, naopak je to moje velká radost - hlavně spořádání toho výsledku snažení. Pocházím z vesnice, doma jsme chovali i dvě prasátka za rok, a podle toho vypadal i náš jídelníček. Když jsem si ale vzala "Valacha", docela ráda jsem se podřídila jeho chutím. Na jídelníčku u nás musí být brambory na všechny způsoby - placky, bramborové knedlíky a hlavně pečeňáky. Hodně zeleniny, rýže, těstoviny, ryby... Maso jen v neděli, tak nám to oběma vyhovuje. Výjimkou jsou naše výlety, ty jsou vždycky s řízkem a máme rádi i smažák.

 Rizoto s hráškem

Kapr

Smażák

Po obědě následuje to, co mám z celého dne nejraději - čas na kafíčko. Dvakrát za týdlen k nám jezdí pojízdná prodejna s pečivem a nabídkou výborných zákusků. Ráda nám i něco malého dobrého upeču. Nesmí chybět našlehané mléko nebo smetana. Když je venku hezky, tak prostírám ve stínu pod slunečníkem. Užíváme si klidu a zpěvu ptáčků. Společnost nám dělají kocouři, kteří vědí, že trošku smetánky zbude i pro ně. 

 Mini Pawlova

Potom padne otázka z jedné nebo z druhé strany: "Uděláme okruh?" Bydlíme na konci vesnice a 200 m od našeho domku je golfové hřiště. Taková 2 km procházka okolo něho, kousek přes les a podél potoka zpět po dobrém obědě a kafíčku příjde vždy vhod. Navíc se vracíme ověšeni dřevem z lesa, které se v zimě bude hodit a uděléme něco i pro přírodu, trošku přispějeme k pročištění lesa po kůrovci.

Nad Holešovem

 Na procházce

Když se vrátíme unavení z procházky, musíme to vyvážit nějakým odpočinkem. To vždy příjde vhod dobrá knížka nebo si poslechneme oblíbené CD s hudbou. Radost mi dělá i Česká televize - v létě přenosy z Tour de France a v zimě ze světového poháru v biatlonu. To mám ráda, u toho chci klid a všichni vědí, že mě nesmí rušit.

Kníżky

 

 CD

Ono toho klidu u nás zase tak moc nebývá. Máme celkem pět vnoučat (4 vnuky a jednu vnučku), a to je má další velká radost. Těch od starší dcery si už moc neužijeme, jsou skoro dospělé, studují a bydli od nás 400 km. Když byli malí, jezdili k nám skoro na celé prázdniny, a my jsme zase s nimi jezdili v zimě na hory, kde jsme je naučili lyžovat. Od druhé dcery máme ještě tři kluky, a ti jsou u nás, jak se říká, "pečení, vaření". Zvládnou to k nám už sami autobusem, a mají to u nás rádi. Líbí se jim náš potok a to, že si ve křoví můžou stavět různá obydlí a lozit po stromech. Já mám zase radost, že jim u nás chutná, a že se k nám, zatím, rádi vracejí.

Vnoučata

Naši kluci

K mým radostem patří i moje koníčky. Největší je fotografování. Čtyři roky jsem navštěvovala U3V ve Zlíně obor fotografie. Měla bych už vědět, co je to clona, čas, ohnisková vzdálenost, zoom apod. Mám v tom ale pořád zmatek. Jsem taková reportážní fotografka, mým vzorem je Honza Šibík, ráda fotím lidi. Nemám čas nastavovat nějaké paramentry. Prostě to zmáčknu, a buď se to povede, nebo ne. Pár se jich už povedlo, měla jsem je už párkrát u nás na výstavě. Největším mým úspěchem ale bylo fotografování jedné divadelní premiéry v divadle ve Zlíně. Onemocněl jim fotograf, a moje známá dramaturkyně se na mě obrátila. Výsedek docela ušel, a za odměnu jsme dostali dva lístky na silvestrovské představení s rautem a přátelským posezením. Mohla jsem si vyfotografovat i cestovatele Miroslava Zikmunda a dramatika Milana Uhdeho s partnerkami.

Premiéra

VIP hosté

Další mojí radostí je turistika a výlety po celé naší krásné vlasti a někdy i do zahraničí. Letos jsme slavili třicet let od založení turistické skupiny v mém bývalém zaměstnání. Jsme jedna velká rodina, a každý rok spolu jezdíme i na týdenní dovolenou. Mimo tyto kamarády se scházíme už 56 let od maturity se spolužačkami z "ekonomky". Je nás pět, a pořádáme různé dámské jízdy. Bez kamarádů si život nedokážu představit. Jsem tvor společenský. 

Moji kamarádi

 Nad Mikulovem

Nesmím zapomenout ani na kamarády z našeho protálu pro seniory, z i60. Začalo to nezapomenutelným výletem na elektrokolech z Prahy do Olomouce, kterého jsme se s manželem oba zúčastnili. Potom následovalo několik setkání na různých místech. Při nich jsme poznali, kromě prima lidiček, i zajímavé kouty naší krásné země. Brouzdání po stránkách "íčka" vyplňuje volné chvilky mého dne.

Íčkaři

Jak je vidět, můj život se skládá z různých radostí. Byly samozřejmě i chvilky horší i smutné. Ty všechny jsem s rodinou, manželem i kamarády překonala, a momentálně se vezu na vlně radosti a štěstí. Třeba mi to ještě chvilku vydrží. 

 

 

Všechny fotografie v článku: Marie Měchurová

 

 

aktivní senioři Letní soutěž 2023 životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Majko, krásně jsi nám přiblížila spokojený seniorský život ve dvojici, kde se oba dobře doplňujete. Přeji vám oběma hodně krásných zážitků při cestování i jiných společných aktivitách a statečné překonávání případných překážek. Fotodokumentace je velmi zdařilá, děkuji.
Marie Měchurová
Děkuju všem za milé komentáře. Užívejme si života i s těmi problémy, které přináší....
Daniela Řeřichová
Milá Marie, moc ti fandím. Za tím pohodovým seniorským životem jsou probděné noci, starosti o blízké, každodenní práce kolem domu a zahrady... Vážím si tvé statečnosti, obětavosti a péče o rodinu. Přeji hodně lásky, radosti a pevné zdraví vám oběma.
Marie Ženatová
Milá Maruško* moc děkuji za milý a výstižný přehled opravdu téměř dokonalého života seniorky a seniora. Moc ti to ze srdce přeji - ne každému se to tak dobře vydaří a o to víc vám oběma ještě jednou tento zajímavý a pestrý život přeji. I já často chodím po zahradě na boso, mám dobře vyzkoušen i ten pohyb na boso po sněhu, maso mám také většinou jen jednou týdně a protože mám 3 dioptrie a neumím v brýlích fotit, tak fotím na slepo, ale vždy z těch snímků něco zajímavého vyberu. Malých vnoučátek jsem si užila skutečně hodně, teď mi už velmi rychle odrůstají a spíš už pomáhají s domácí prací. A jsem i moc ráda, když zde mám občas i nejmenšího pravnoučka. Fotečky jsou nádherné - tvůj optimismus a životní elán je pro mne skutečně příkladný*
Soňa Prachfeldová
Maruško, božínku, tys mně tak krásně nabudila do dnešního dne, super!
Taťana Veselá
Boží snídaně :-o až se mi sbíhají sliny, i když také jedu jogurt a vločky jako Ála :-D Jinak na mě působí vás hezký život ve dvou jako pohlazení po duši. Moc vám to přeji!! A fotky jsou jako vždy úúúúžasnéééé :-)
Martina Růžičková
Moc hezky zpracovaný a fotograficky zdokumentovaný přehled radostí. Přeji spoustu dní plných pohody a radostí! :-)
Dana Puchalská
Maruš. Popsala jsi opravdu hezký život seniorky a seniora. Tak ať Ti elán ještě dlouho vydrží... :-)
Vladislava Dejmková
Maruško, hezky jsi to vyjádřila. Ať ti pozitivní pohled na život jestě dlouho vydrží.
Vlasta Ledlová
Maruško, ty jsi moje krevní skupina. Moc ti přeju, ať si i nadále užíváš všechny svoje seniorské radosti a těším se na další zpravodajství z tvého naplněného života.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.