Jak fotím tekoucí vodu
Všechny fotografie: Anna Čípová

Jak fotím tekoucí vodu

13. 8. 2023

Paní Alena Tollarová mě vyzvala k napsání článečku s návodem, jak fotím tekoucí vodu. Připojím několik fotografií, které jsem pořídila u řeky Rožnovská Bečva.  

Vodu je nejlepší fotit ráno nebo večer, když je trochu šero. Fotím i za deště.

K rozmazání pohybu vody je nutný delší expoziční čas a zkušení fotografové doporučují použití stativu. Já fotím z ruky, protože se mi nechce nosit dosti těžký stativ. Udržím fotoaparát v klidu při době expozice 1/10 s.

Vybírám si místa, kde je rychlejší proud vody. Snadněji se dosáhne efektu rozmazání. Stojím většinou na břehu toku a kolmo k proudu vody.

Citlivost ISO volím 100, maximálně 400. Vyvážení bíle nastavuji ručně podle počasí.

Fotím ve formátu RAW /snímky velikosti okolo 30 MB/ a upravuji ve Photoshopu, někdy používám Nick Collection. Po úpravě převádím do formátu JPEG /snímky velikosti 5 – 10 MB/.

Možná se vám bude zdát, že je to složité. Ale chce to zkoušet a k uspokojivému výsledku se dopracujete metodou „Pokus – omyl“. Nejdříve si nastavte na fotoaparátu dobu expozice 1/10 s  /clona se automaticky dopočítá/, ISO 100 a vyvážení bílé jak jste zvyklí. Vyzkoušejte, zda udržíte fotoaparát v klidu. Pokud ne, musíte použít stativ. Když nechcete provádět velké úpravy v editorech /vyžadují čas/, foťte ve formátu JPEG. Ať se daří!

Přeji hezké dny a dobré světlo.

fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Aničko, krásná vodička, kdo umí, tomu se daří zachytit tekoucí vodu.
Zuzana Pivcová
Aničko, já tomu sice nerozumím, ale i bez znalostí vždy znovu vidím, jak jsi šikovná.
Irena Mertová
Aničko, jsi šikovná... :-)
Jitka Hašková
Krásné fotky. Mám automat pro to, abych nemusela nic nastavovat.
Jan Zelenka
Hezké, ale ne každý to zvládne.
Naděžda Špásová
Taky ráda fotím vodu, ale takhle to neumím. Vzhledem k tomu, že fotografickému slangu nerozumím, tak zůstanu u toho svého focení, fotky jsou jako vždy super.
Elena Valeriánová
Aničko, děkuji.
Alena Tollarová
Aničko, moc Ti děkuji, že jsi mé prosbě vyhověla, sedla si a sepsala pro nás tento návodný článek. Přesně takto jsem si to představovala. Doma prakticky žádnou šanci ryhle tekoucí vodu fotit nemám - Labe se k tomu nehodí, ale nedávno jsem stála u krkonošské Mumlavy. Jak říkáš, metodou pokus-omyl jsem zkoušela růžné varianty, ale výsledky jsou tristní. Když se jakž takž povedla mázlá voda, okolí je strašlivě přesvětlené a nedá se na to koukat. Po přečtení Tvého článku pro to vysvětlení možná mám. Bylo slunečné odpoledne a můj foťák má největší clonu 8. Nicméně jakmile se dostanu k nějaké té živé vodičce, budu to zkoušet znovu. A věřím, že Tvoje stručné a jasné vysvětlení "jak fotíš tekoucí vodu" pomůže i mnoha dalším tápajícím zájemcům. Děkuji a zdravím :)
Dana Puchalská
Krásně a srozumitelně napsáno.
Blanka Lazarová
Aničko, obdivuji tvoje fotky. Je vidět, že tomu rozumíš a umíš. Přeji dobré světlo. :-) :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.