Z mých dalších radostí
Všechny fotografie: M. Richterová

Z mých dalších radostí

14. 8. 2023

Déšť je potřeba, je nutný i pořádný déšť vytrvalý. Voda se dostane až ke kořenům stromů, nejen na trávu, která se ze žluté rázem změní v huňatý svěží zelený koberec.

Ale to ráno po dešti! Červánky se rozplynou a v bílých mráčcích se objeví slunce. Jasně modrá obloha a na ní koruna lípy v záři sluníčka.

Už včera večer byl příslib návratu tepla. Ve večerních paprscích jsem si do trávy přinesla lehátko, na stoleček umístila šálek kávy a dočítala knížku. Moc pěknou, Muž jménem Ove. Pěkná forma i obsah, jen veselo smutný.

Betynka chvíli přinášela míček, ale potom si chtěla jít hrát nahoru, zdědila pokojíčky po dětech. Chodím s ní, prolistuji si něco ze sbírky zpěvníků, ale pak si stejně hraji svoje oblíbené písničky. Harmoniku jsem si koupila k šedesátce. Za pár let na mne byla těžká, tak mám teď menší, holčičí. Zahraji si i na klávesy, zůstaly rozložené, byl tu vnouček na prázdninách.

Večer jsem probírala fotky z minulého týdne. Toulání jen tak po horách, v mírném dešti, až do večera za mlhy. Byli jsme na borůvkách, na houbách, Betynka s Valdou urousaní, občas zmáchaní, ale spokojení stejně jako my. Během dvou slunných dnů jsme uklízeli dřevo.

Potom jsem pročítala recepty, co uvařím pro zítřejší návštěvu kamarádů. Už to mám, zvěřinový guláš z trouby, ten se bude hodit. Přitom ještě zpracuji další košík švestek. Něco jsem donesla sousedovi, stará se už roky o nemocnou manželku, přidala jsem do koše i zavařeniny a šťávu.

V noci alespoň na chvilku ještě pár stránek další knížky. Ráda vybírám z knihovny i do Čtenářské výzvy, zkouším, jestli ji splním celou ze svých knih. Většinou se mi dvě až tři ze zadané dvacítky nedostanou, některé nemám.

Knih bylo původně velké množství, bylo to něco při stěhování. Nosila jsem je taky po schodech. Jednou si stěhovák zabručel, proč musí mít lidi doma tolik knížek, jako by nestačilo piáno. Poslední dobou jsem knihovnu trochu zeštíhlela, kde byl zájem, tam jsem knihy rozdávala. Měli jsme i knihovnu dětskou, z té jsem si nechala jen knížky nejmilejší. 

Po večerech se průběžně vracím k mé oblíbené činnosti, genealogii. Je to dobrodružství srovnatelné s rýžováním zlata. Poklady jsou ukryté, čekají, zda je objevíme. Našla jsem jich už tolik a tolik zajímavého. Teď tvořím kroniku pro tetu k její devadesátce. Stejně jako ona s manželem, i já jsem příbuzná se svým mužem, tedy pokud vezmeme do úvahy skutečnosti staré tři sta let. Jsem ráda, že se mohu se věnovat této zálibě. Vím, odkud pocházím, znám svoje kořeny, umím si leccos vysvětlit, i když samozřejmě všechno objevit nelze. 

Bude pár dní hezky, zavařím rajčata, sklidím jablka, ostříhám levanduli a vyjedu si na kole. Mám radost, že je léto.

 

 

 

 

 

fotografování Letní soutěž 2023 příroda
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Tak to má být, je léto, čas tepla, sklízení plodů, sezení pod hvězdami. A i když přijde nějaký mrak, mráček, ono se zase vyčasi. Hezké povídání.
Helena Přibilová
Moc hezké fotografie letní přírody i pejsků.
Miloslava Richterová
Děkuji. Paní Zuzko, tak jsem dnes neodolala a z police Knihy zdarma jsem si stejně jednu z obchodu přinesla, ale zas ji tam vrátím:-) Paní Blanko, mně taky nevadí, když něco nestihnu, ale přijde mi to zajímavé a dostanu se ke knížkám, které bych třeba zrovna nečetla a na Databázi knih jsou dobré tipy a diskuze.
Dana Puchalská
Hezký článek a hezké fotografie.
Blanka Lazarová
Díky za článek i fotky. Zase, díky vám, jsem si rozšířila obzory. Musela jsem si vyhledat informace o tom, co je Čtenářská výzva. Dobrá aktivita, ale nevím, zda bych těch knih stihla 20 za rok. To mi však nebrání v tom, abych se vrhla do čtení a vybírala z nabízených okruhů. Líbí se mi to.
Naděžda Špásová
Hezké fotky a pejsci.
Zuzana Pivcová
Moc krásné a zajímavé zájmy. Čtenářskou výzvu jsem asi 2 roky zkoušela, dost se mi povedla, ale už je to dávno. Ohledně knihobudek mám také zkušenosti. Když jsem byla na Seniorském víkendu v Poděbradech, viděla jsem v centrálním parku takovou budku, tak jsem tam příště několik knih dovezla. Asi za půl hodiny byly všechny pryč. Já si ale také nějakou knížku donesu, většinou z polikliniky nebo nějakého úřadu. Přečtu si doma něco, co jsem četla před 55 lety, a zase to vrátím nebo nechám jinde. Díky za příspěvek.
Miloslava Richterová
Děvčata, díky za vaše připomínky, knížek jsem se zbavovala s těžkým srdcem, ale v rodině se jimi obdarováváme stále, a i když kolují, místo už není. Táni, zadej si Čtenářská výzva 2023, můžeš vyhledat i minulé ročníky, jistě ti to přijde zajímavé :-)
Taťana Veselá
Mili, nevím co je to Čtenářská výzva? Také mám ráda "po dešti", ale i déšť samotný, a navíc i bouřku, ale tu už jen doma za oknem. Občas i v dešti vyběhnu na zahradu bosky a cachtám se v loužích a vzpomínám, jak jsme se jako děti v Jenišáku právě v loužích cachtaly... V Okrouhlé v hospůdce máme naštěstí knihobudku, kam už jsem pár knížek odnesla, ale "bohužel" i přinesla. Neodolala jsem, když jsem zahlédla staré knížky pohádek :) PS a ten křemeňák na fotce, pokud je to on, je parádní!!
Alena Velková
Knihovnu jsem se v zimě snažila zeštíhlet také. Bylo mi knížek sice líto, ale už nebyly kam dávat. Postupně jsem se snažila knihy přečíst celé nebo aspoň jejich část. Pokud mě nezaujaly ilustracema nebo tak, že bych si je chtěla číst opakovaně, dávala jsem je pryč...něco si vzali kamarádi, něco jsem odnesla do knihobudky. S věkem se prostě mění čtenářský vkus a doma ubývá místo :-) Děkuji za milý článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.