Když zařádí živel aneb proměna terasy šmahem
Všechny fotografie: Dušan Brabec

Když zařádí živel aneb proměna terasy šmahem

17. 8. 2023

Věřím, že rostliny mají duši. Když s nimi kdokoliv dobře zachází, obohacují ho – růstem, proměnami, květy, rozmnožováním atd. A velmi pozitivně působí také na jeho psychiku.

Ve středu 16.8. odpoledne zasáhly Česko silné bouřky s krupobitím. Ze zpráv jsme se dozvěděli, že byla mimo jiné zasažena Praha a část Středočeského kraje. V Praze bylo například zatopené podzemí Státní opery či Zlíchovský tunel.

Shodou okolností jsem byl ten den na výletě na Levém Hradci situovaném na území dnešního města Roztoky u Prahy. Bylo krásné teplé až horké slunečné počasí. Po procházce jsem v 17 hodin nastoupil do autobusu MHD směr Praha Dejvice, nicméně již po třech minutách jízdy začalo peklo. Obloha zcela náhle ztemněla a začalo z ní lít jako z konve. Rovněž začaly padat drobné kroupy. Příval vody byl tak silný, že nejen autobus, ale i auta zastavovaly. Nebylo totiž ani vidět na cestu. Když však autobus dojel ke stanici metra A do Dejvic, bylo po dešti a obloha znovu zmodrala. Sláva, pomyslel jsem si, aspoň nezmoknu.  Domů jsem jel metrem A s přestupem na metro C a výstupem ve stanici Vyšehrad.

A co jsem po výstupu z vagónu metra neuviděl!? Podobná situace jako byla v Roztokách, navíc ještě silný točivý vítr. A kroupy byly větší! Větrem byla voda hnána do stanice metra a dokonce ze stropu začaly téct její proudy také. Zaměstnanci metra přistavili kýble, které museli dost často vylévat. Rovněž částečně uzavřeli vchody do stanice. Toto dopuštění trvalo přibližně hodinu.

Ve mně zatrnulo, protože doma v mezonetovém bytě s terasou v půdní vestavbě jsem nechal pootevřená okna. Aby mne to tak vyplavilo! Když jsem došel a otevřel dveře bytu, mile mne překvapilo, že vytopení se žádné nekonalo. Ale pak jsem v kuchyni pohlédl na terasu. Hrůza! Krásně kvetoucí rostliny totálně poničil tento přírodní živel, který se nad Prahou 4 neskonale vyřádil. Vždyť dle zpráv i říčka Botič v Nuslích vystoupala kolem půl sedmé na první povodňový stupeň.

Jak mně řádící živel šmahem proměnil rozkvetlou terasu dokládají pořízené připojené fotografie. Povalený durman, tis, vrbička i begónie korálová. Ta je navíc křehká, tak se polámala. Zřejmě díky točícímu se větru kroupy usekaly hlavičky pestrobarevným květům šrůchy. Z truhlíků s muškáty na parapetu zůstal jediný a i ten byl nakloněný. Dokonce v jednom z truhlíků byla ještě vrstva neroztálých krup.

Za desítky let bydlení k takové spoušti na terase ještě nikdy nedošlo. Takže následující den jsem se pustil s chutí do nového zahradničení a nápravě škod. Snad se mně příroda za to odvděčí, květena se brzy vzpamatuje a zase budu moci mezi ní na terase sedět u stolečku při kávičce či vínku a nasávat atmosféru teplých letních dní.

Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To bylo velmi nepříjemné, dobře, že jste započal s novou výsadbou, za chvíli si zase dáte něco dobrého mezi kytičkami .
Naděžda Špásová
Věřím, že vás to zdrtilo. Já už taky hodně dlouho pěstuji na balkoně kytičky. Mám tam 5 oleandru, zrovna mi kvetou. Bydlíme ve 4. patře, kdysi nám vichřice odnesla dva truhlíky, tak jsme dali balkon zasklít a je pokoj. Držím palce, aby už se to neopakovalo.
Marie Magdalena Klosová
Pane Dušane, dějí se to věci... Ale Vy, se svým optimismem a láskyplným vztahem ke kytičkám, budete zas mít kolem sebe tu krásu a před sebou dobré vínko. Tak na zdraví Vaše i kytek! mm
Jana Šenbergerová
Přejeme vám, ať je pro vás vaše terasa zase brzy zdrojem radosti.
Marie Měchurová
Pane Dušane, přeju Vám aby se kytky rychle vzpamatovaly z toho řádění, a ještě dlouho byly potěchou pro Vaše oči.
Alena Vávrová
Taky se o svoje milované kytičky bojím, letos už pokolikáté se tu přehnala bouře s vichrem a průtrží mračen a bylo hodně polámaného, vyvráceného. Nejhorší jsou kroupy. To jsem jednou měla z květin. truhlíků rovnou salát. Tak ať se nám a kytkám řádění živlů raději vyhýbá.
Ludmila Černá
Nám loni kroupy rozmlátily celou zahradu a všechno se vzpamatovalo. Jen rajčata, když dozrávala, měla v sobě zahojené dírky. Vaše květiny to určitě přežijí a možná ještě rozkvetou víc než kvetly.
Zuzana Pivcová
Tyhle nenadálé rychlé zkázy jsou opravdu hrozné. Loni takhle liják a vichr vytrhaly dlažební kostky z poloviny vltavotýnského náměstí. Vašich květin je mi moc líto. Ještě, že se nestalo něco Vám. Člověk si mimoděk vybaví povodeň v Praze 2002. Ale i za normálního stavu často při dešti zatékalo do metra. Kýble chytající vodu a hadry bývaly na nástupištích na Invalidovně nebo na Florenci.
Zdenka Soukupová
Vypadá to opravdu hrozivě. Přeju, ať se rostlinky brzy vzpamatují.
Dana Puchalská
Mně podobným způsobem zlikvidovala bouřka kytky na balkoně asi před 3 lety. Brečela jsem jako dítě. Držím palce i pěsti ať je zase balkon v pořádku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...