Je mi smutno
FOTO: Národní muzeum

Je mi smutno

21. 8. 2023

Dnešní den začal úžasně. Ranní Dvojka, tedy Český rozhlas, ranní vysílání, se točil kolem vzpomínek na koncert Rolling Stones v Praze v roce 1990. Bohužel jsem neslyšela všechno, ale to jde napravit. Byla jsem tenkrát na mateřské s nejmladší dcerou a na koncert jsem nemohla, ani kdybych sehnala lístky. Ale i tak jsem si krásně zavzpomínala.

Odpoledne jsem si sedla k počítači a vyskočila na mě zpráva. Hlavní. A smutná. Zemřel pan Jiří Černý. A mně se, snad i pod dojmem toho ranního vysílání, vybavilo moje dospívání a "Dvanáct na houpačce". Vždyť on mi vlastně otevíral dveře do světa hudby. Sice jen populární, ale dobré. Dík Houpačce jsem se dozvídala o nových československých kapelách, časem i o těch zahraničních. Nebyla jsem jediná, kdo se těšil na den (byla to středa?), kdy bude Houpačka. A napjatě čekal, kdo vypadne a kdo se umístí. 

Pár měsíců po srpnu 1968 v rámci normalizace Houpačku a další pořady s hudbou, která se mi líbila, soudruzi zakázali. Stejně jako Vesničky SOS a spoustu filmů a pořadů. 

Jiřího Černého jsem uviděla až v listopadu 1989, na balkonu Melantrichu. A později se vrátil na Dvojku, myslím, že mu patřily pondělky. Mezi skladbami vzpomínal na své mládí, na sportovce, se kterými se potkal během své novinářské kariéry a překládal některé texty písniček. To pro mě, neznající angličtinu, bylo fajn. Konečně jsem věděla, o čem je v písni řeč. Měl nezaměnitelný hlas. A pokud někde moderoval, vyčníval. Vzhledově. A i tím, co říkal.  

Bohužel, v rámci reorganizace vysílání byl "odejít", prý nevyhovoval věkovému složení posluchačů. Chápu, rozhlas potřebuje "širokou veřejnost" a ta poslouchá jinou muziku. Každý jsme nahraditelný, že.

Tak to je má vzpomínka. Na člověka, s kterým jsem se nikdy nepotkala, ale který mě hodně ovlivnil. A kterého jsem si vždycky vážila.

 

PS: Prosím, neberte tohle moje vzpomínání jako nekrolog, ty psát neumím. 

 

 

 

hudba osobnosti
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Braunová
Pan Černý co se týče vědomostí o hudbě se už žádný takový asi nenejde.
Ludmila Černá
Děkuji za milé komentáře. Neměla jsem nikdy možnost pana Černého poznat osobně, ale slyšela jsem pár rozhovorů s ním a o to víc si ho vážím. Nikdy nikoho neodsuzoval, byl upřímný, prostě to byl člověk s velkým Č.
Petr Dvořák
Znal jsem ho osobně z pravidelných měsíčních, tématických hudebních setkání v Brně v klubu Leitnerka. Z náhodně zachycené nahrávky z rozhlasu poznal, o kterého zpěváka (skupinu) jde. Když ne hned, vzal si kazetu (pozdějí flashku) s sebou a příště to věděl. Byl jeden z našich největších hudebních odborníků.
Alena Velková
Nás také v mládí ovlivnil. Děkuji za vzpomínku.
Zdeněk Hart
Hezká vzpomínka. Pan Černý jezdil do Benešova do knihovny na hudební podvečery. Vždy vybral nějakou zpěvačku, zpěváka nebo kapelu a přes hodinu vyprávěl a pouštěl jejich skladby. Bylo to vždy zajímavé a krásné. Děkuji za vzpomínku.
Zdeněk Hart
Hezká vzpomínka. Pan Černý jezdil do Benešova do knihovny na hudební podvečery. Vždy vybral nějakou zpěvačku, zpěváka nebo kapelu a přes hodinu vyprávěl a pouštěl jejich skladby. Bylo to vždy zajímavé a krásné. Děkuji za vzpomínku.
Dana Puchalská
I já jsem měla pana Jiřího Černého v oblibě. Jeho příjemný hlas bude mnohým z nás chybět.
Daniela Řeřichová
Ludmilo, děkuji za Vaši citlivou vzpomínku na vzdělaného a zásadového člověka. Jiří Černý formoval hudební vkus mé generace. Navíc to byl sympatický a příjemný společník.
Zuzana Pivcová
Vždy jsem si pana Černého vážila. Vím, že v době mého mládí ovdověl a žil sám. Teprve později se znovu oženil.
Jan Zelenka
Lído, díky za vzpomínku. Jiří Černý byl skvělý člověk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.