Střídavá péče
FOTO: archiv Jaroslava Berky

Střídavá péče

24. 8. 2023

Právě jsem se vrátil z několikadenní návštěvy mého syna. Bydlí na opačném konci republiky. Hodně jsme si to s vnučkou užili. Svou dceru má ve střídavé péči. V říjnu jí bude 10 let.  Původně ji chtěl vychovávat sám, protože jeho bývalá přítelkyně má problémy s duševním zdravím. Nakonec soud rozhodl takto.

Tento nesmyslný způsob předávání dětí vymysleli právníci po vzoru anglosaského práva. Podle mě z toho jsou děti vystresované, a zvláště, když si dělají ještě rodiče naschvály. Také dětští psychologové to moc nedoporučují. Pokud dítě žije trvale na jednom místě a nemusí každý týden balit panenky a další věci, tak to dítěti více prospívá. Opakující změny režimu a způsoby výchovy vyvolávají u dítěte stres. Permanentně jsou pod tlakem. Nejsou potom vyrovnané, odolné vůči zátěži a mnohdy nezvládají své povinnosti. Mohu to srovnávat. Druhý syn je vlastní vinou rozvedený a jeho dvě děti jsou svěřeny do péče matky. Samozřejmě mu nebrání ve styku s dcerami. Jsou proti té druhé vnučce klidnější a vyrovnanější.

Také je důležité, jak se k sobě rodiče po rozchodu k sobě chovají. U nich to není dobré. Jeho bývalá přítelkyně ho v hádce asi chtěla usmrtit. Škrtila ho a když se z toho dostal, tak se mu zakousla jako šelma do paže, že by se podle toho se dala vyrobit náhrada. Řešila to Policie ČR jako přestupek a ona dostala pokutu. Několik roků mu dělá potíže. Před dítětem mu škaredě nadává, vymýšlí si a hrozí soudem. Pustil mi nahranou ukázku jejich komunikace. Odmítl jsem to do konce poslouchat. Požádal jsem ho, ať to vypne. Stačilo.

Nebyl jí nevěrný, je odpovědný, má zajímavou práci a o rodinu se staral. Jenže ona asi nemá v pořádku své duševní zdraví. Se svou rodinou se nestýká. Má ještě sestru jednovaječné dvojče a starší sestru. Ti se chovají normálně. Dítě rodičům nepůjčuje. Jsou mimo hru. Když chtějí vnučku vidět, tak se domluví s mým synem. On jim to umožní v době, kdy ji má u sebe. Ví, že dítě potřebuje své prarodiče a oni ji.

Je mi to líto, že má vnučka takto duševně strádá a v jakém nezdravém prostředí vyrůstá. Následky si ponese celý život. Něco o tom vím. Můj otec byl chytrý a nadaný člověk, jenže byl alkoholik a my děti jsme následně trpěly. Jako sopel se to se mnou táhne již sedmdesát let.

manželství rodina
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Je to zlé povětšinou pro děti, kterých je mi upřímně líto. Ale skutečně záleží na charakteru bývalých partnerů. Znám maminku, má syna, střídavá péče, bydlí v jednom městě, otec s ním chodí na tréninky a dokonce mají i psa na střídavku. A klape jim to. Na rozdíl od manželství. Asi je takových kladných případů méně, než těch druhých.
Daniela Řeřichová
Pane Berko, máte mé sympatie, jak moc Vám záleží na dobrých rodinných vztazích. Vaše vnučka je hezounká a syn sympaťák. Navzdory trápení, které prožíváte, je podstatné, že vnučka ví, že je milována. Tatínkem, prarodiči a snad i matkou. To je velmi důležité, že jí dáváte najevo, jak vám na ní záleží, že má u vás zázemí, jistotu, kotvu. Moje dcera pracuje jako psycholožka v Krizovém centru pro rodinu; opravdu přespříliš dětí strádá, a to hlavně nedostatkem lásky. Střídavá péče není sice přirozená, ale znám z okolí dvě rodiny, které situaci vyřešily bez psychické újmy dětí. V obou případech odešla maminka za jiným mužem, v obou případech mají děti původní pokojíček u tatínka a nový u maminky. Výhoda je, že bydlí ve stejném městě a děti neztratily ani prarodiče z obou stran. Moc Vám držím palce a omlouvám se za mobil, který nevímproč nedal plný počet hvězdiček.
Jana Hošková
Jenom ze samotného označení "střídavá péče" je mi špatně. Strašně lituju ty děti,ač nejsem na tohle žádný odborník jen pětinásobná babička. Namouduši,kdyby to šlo,potrestala bych toho,kdo to vymyslel a prosadil ! Nepřemýšlel totiž vůbec ve prospěch dětí,ale v pofidérní prospěch jen svůj.
Zuzana Pivcová
Takovou situaci jsem v životě nezažila, tak to neumím tak posoudit. Stačilo mi ale, když jsem se musela ve 13 letech odstěhovat z městečka, kde jsem žila a vše znala. Ono přece nejde jen o to, jít k druhému rodiči, ale oba původní partneři mají vesměs už někoho jiného, a tak má chudák děcko mámu s např. Martinem a na druhé straně tátu s tetou. Vůbec mu to nezávidím.
Hana Řezáčová
Snad by to šlo, kdyby dítě zůstalo v původním bytě a rodiče šli každý jinam a u dítěte v bytě se střídali ... Ale kdo to tak má? Je to otázka peněz ... Každý rozchod rodičů dítě poznamená. Jsou někdy závažné důvody k rozvodu, ale, troufám si říct, většina je z blbosti zúčastněných - když si vezmu námořníka, nemůžu pak frflat, že je půl roku na moři ( a rozvádět se, když jsou doma děti) ...
Jarmila Komberec Jakubcová
Myslím, že střídavá péče dítěti moc neprospívá. Znám ve svém okolí jedno takové děcko, které po každé pláče, že nechce k druhému rodiči. A pak ho násilím strčí do auta a odvezou. Dítě si ponese trauma z dětství i do dospělosti.
Zdenka Jírová
Střídavou péči považuji za naprostý nesmysl a má na děti škodlivý dopad. Dítě má mít domov, který je pro ně nejdůležitější a pak by mělo mít oba rodiče. Když se bohužel rodiče rozvedou, tak dítěti zbývá jen jeden stabilní bod a to je domov, jeho škola kamarádi, Když ale musí každý týden balit, je to pro ně stresující. To by znejistilo i dospělého, kdyby každý týden musel chodit do jiného zaměstnání, předem si musel zabalit a ještě řešit event druhého partnera. Kdo by to vydržel a jak dlouho. O to soud klidně nařídí malým dětem . U nás je všechno na hlavu padlé.
Alena Velková
Máte pravdu, děti by se neměly stěhovat. Pokud chtějí rodiče střídavou péči, mělo by dítě trvale bydlet v bytě a rodiče ať se stěhují...takto to dělají moji známí a děti jsou v pohodě, jenže je to otázka peněz...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.