Poplatek za výplaty důchodů v hotovosti zvyšuje Česká pošta od 1. 9. 2023 na 35 Kč
Ilustrační foto: Pixabay

Poplatek za výplaty důchodů v hotovosti zvyšuje Česká pošta od 1. 9. 2023 na 35 Kč

30. 8. 2023

Jak jsme již dříve informovali, výplata důchodu v hotovosti prostřednictvím České pošty je zpoplatněna a od 1. 9. 2023 zaplatí klient za každou splátku důchodu částku 35 Kč namísto původních 29 Kč.

Jedná se o zvlášť stanovenou cenu, mimo standardní sazebník České pošty. O tento poplatek je pak ponížena vyplácená částka důchodu. ČSSZ doporučuje zvážit možnost změny způsobu výplaty důchodových dávek na bankovní účet, díky čemuž klienti ušetří a důchod jim bude vyplácen bezhotovostně. Jedná se o bezpečný a operativnější způsob výplaty, který využívá stále více klientů.

V červenci 2023 si nechalo důchod vyplatit na bankovní účet téměř 2 170 000 klientů a výplat v hotovosti využilo téměř 627 tisíc klientů.

Zvýšení poplatku za výplatu důchodu v hotovosti se nevztahuje na poživatele důchodů, jimž byl důchod přiznán před 1. 1. 2010 a od 31. 12. 2009 jim nepřetržitě trvá nárok na alespoň jeden důchod (např. vdovský a nově je přiznáván po 31. 12. 2009 důchod starobní), jelikož výdaje za hotovostní výplatu důchodu v tomto případě hradí ČSSZ. U důchodů přiznaných od 1. 1. 2010 hradí náklady příjemce důchodu, kdy je částka odečtena z důchodu.

Pokud nechcete platit poplatky za hotovostní výplatu důchodu, je možné si zažádat o změnu způsobu výplaty na bezhotovostní zasílání na bankovní účet. Pro změnu způsobu výplaty je potřeba vyplnit tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Vyplněný, vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis můžete podat u kterékoliv OSSZ.

Další možností je zasílání důchodu na účet manžela/manželky. V tomto případě vyplníte tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Žádost musí být podepsána vámi oběma (manželem i manželkou) a podat ji můžete u kterékoliv OSSZ.

U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti, zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti, i přesto, že zákon poskytuje ČSSZ na provedení změny lhůtu ještě delší (nejpozději od třetího výplatního měsíce po datu jejího doručení).

Výplata důchodu na účet jiné osoby než manžela/manželky je možná pouze v případě, že je tato osoba zákonným zástupcem nebo byla ustanovena opatrovníkem či zvláštním příjemcem, popř. zastupuje-li oprávněného jako tzv. člen domácnosti dle ust. § 49 a § 50 občanského zákoníku. Výplatu důchodu tak nelze bez dalšího zasílat např. na účet dětí, vnoučat, druha, družky nebo registrovaného partnera/partnerky.

Případné nesrovnalosti s hotovostní výplatou důchodu je třeba vždy řešit na příslušné pobočce České pošty. Pokud si zakládáte nový účet v bance, zeptejte se, zda má s ČSSZ uzavřená tzv. pravidla pro poukaz výplat důchodů na účty.

 

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

 

 

Česká pošta důchody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
To je nehoráznost. Platit za to, že mi dají moje peníze. (Důchod si nechávám posílat na účet.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...