Dědí se podoba?
Fotokoláž: Hana Píchová

Dědí se podoba?

26. 8. 2023

Jsem takový sběratel všeho možného, protože je mi líto vyhazovat věci, které by se daly ještě použít. Takže se mi po zemřelých rodičích, babičkách, tetách a tchýni nashromáždilo spousta pokladů jako jsou potřeby pro šití a pletení, násadky a pera, nářadí, písemností a také fotografií.

Fotografie jsou někdy hádankou, na některých je jasné, kde byly foceny a které osoby tam jsou, ale u některých je to o hádání, zvláště, když je fotografie hodně stará a předchozí generace zezadu nenapsaly o koho jde.

Napadlo mě udělat z dostupných fotografiích fotomontáž ženské a mužské linie naší rodiny. Nebylo to jednoduché, některé fotografie nebyly moc kvalitní, doostřování a úprava fotografií nefungovaly na sto procent, něco bylo třeba zvětšit, jiné naopak zmenšit, další vyretušovat, ale nakonec z toho vznikla zajímavá koláž šesti generací ženské linie a šesti generací mužské linie v naší rodině.

Nejstarší žena je focená v roce 1916, nejmladší v roce 2022, u nejstaršího muže nevím, ale předpokládám, že to bude kolem roku 1910, nejmladší pak také v roce 2022. Zdá se, že základní rysy přetrvávají.

 

Pichova-3-otcovska-linie.jpg

Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Výborný nápad!!
Marie Měchurová
U nás je to tak. Babička, matka, dcera - snědé s tmavýma očima. Vnučka přírodní blondýnka s modrýma očima.
Eva Buchtelová
Mám18 letou vnučku,když porovnám fotky její s fotkami mé babičky,otcovy matky,tak ta podoba je až neuvěřitelná.Opravdu si myslím,že podoba se dědí.
Hana Šimková
Ty dvě ženy vlevo jsou si hodně podobné, hlavně očima, ale u mužů žádnou podobu nevidím.
Anna Potůčková
Super nápad. Konkrétně v mém případě je na mě hodně podobná mladší dcera se kterou tu žijeme a na ni zase její nejmladší dcera. Zejména pak naše oči hnědé jako uhel a výrazné. To říká hodně našich přátel.
Hana Šimková
Ano, někdy se děti rodičům podobají hodně.
Naděžda Špásová
Podoba i povaha se dědí, někdy bohužel. Naštěstí mě tyhle věci moc nezajímají, nechci vědět, kdo byli moji předci. Stačí mi to, co jsem se během svého života dozvěděla a nic veselého to není. Vaše fotky jsou moc zajímavé.
Jiří Dostal
:-) (Ne)bezpečné jako testy DNA... :-)
Jana Hošková
Tak to se mi také moc líbí! Je to perfektní nápad,fakt! Jste šikulka.Přemýšlím,že bych to taky zkusila,i když podle mého -podoba je leckdy nevyzpytatelná-může se objevit opravdu až po letech - někdy třeba i po sousedovi :-)) :-))
Vladislava Dejmková
To je velmi zajímavý nápad, který potvrzuje, že základní linie opravdu zůstávají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.