Senát schválil důležité změny v předčasných důchodech a valorizacích
Ilustrační foto: Pexels

Senát schválil důležité změny v předčasných důchodech a valorizacích

26. 8. 2023

Návrh představuje klíčový krok v rámci důchodové reformy. Je nezbytný pro vytvoření dlouhodobě udržitelného systému, který zaručuje důstojné a vyvážené penze. Důchody budou i nadále pravidelně každoročně zvyšovány, aby byli senioři stále chráněni před vlivem inflace.

Senát schválil návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který upravuje navyšování důchodů a podmínky odchodu do předčasného starobního důchodu. Zákon čeká již jen na podpis prezidenta. Trvá tak společné stanovisko koalice, že tyto změny jsou nezbytné pro dlouhodobou udržitelnost a spravedlivé nastavení důchodového systému.

Hlavní změna spočívá v novém způsobu valorizace důchodů, který má být spravedlivější a zajistí udržitelnost důchodového systému i pro nadcházející generace. Veškeré důležité informace ohledně důchodové reformy jsou dostupné na webových stránkách MPSV.

„Důchody jsou v současnosti ve srovnání s průměrnou mzdou na nejvyšší úrovni v historii. Po červnovém zvýšení dosáhl průměrný starobní důchod 20 200 korun měsíčně, a předpokládá se, že v lednu to bude dokonce 20 700 korun. Nový systém směřuje i k zabránění prohlubování rozdílů mezi důchodci s různými příjmy,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Z aktuálních dat vyplývá, že důchody rostou rychleji než cenový index. To znamená, že seniorům se hlavně v posledních dvou letech zvýšily penze více než o inflaci. Zvýšení je tedy obecně vyšší než za minulé vlády,“ zdůraznil ministr Jurečka.

 

Snímek obrazovky 2023-08-26 v 7.38.22.png

Snímek obrazovky 2023-08-26 v 7.38.33.png

Grafy růstu nominální hodnoty průměrného důchodu a mediánu za posledních 10 let (s rozlišením základní části a procentní části), v jednom grafu s růstem cen, včetně predikce podle nového zákona. Z dat vyplývá, že důchody rostou rychleji než inflace. Zdroj: MPSV

 

Návrh obsahuje zavedení dočasného přídavku k důchodu jako nové formy zvyšování důchodů v mimořádných situacích. Důchody nicméně budou i nadále pravidelně navyšovány, a to od začátku ledna. Toto zvýšení bude plně kompenzovat inflaci a také třetinu růstu reálných mezd, stejně jako tomu bylo až do roku 2017.

Návrh také upravuje možnost odchodu do předčasného důchodu na maximálně tři roky před dosažením důchodového věku. Zároveň dojde v prvních dvou letech před důchodovým věkem ke zvýšení krácení procentní výměry na 1,5 % výpočtového základu za každých 90 dní, které budou chybět do dosažení důchodového věku. Aby bylo možné získat předčasný důchod, bude vyžadována doba pojištění trvající minimálně 40 let.

Procentní výměry předčasných starobních důchodů se poprvé zvýší až od ledna kalendářního roku následujícího po roce dosažení důchodového věku.

„Tímto krokem se brání přednostnímu postavení předčasného důchodu před plánovaným důchodem. Cílem těchto změn je omezit vysoký počet odchodů do předčasného důchodu a zajistit, aby tato možnost byla využívána pouze ve specifických situacích, nikoli jako běžná volba pro vysoký počet žadatelů o důchod,“ připomněl ministr Jurečka. Tato opatření nabydou účinnosti od 1. září 2023 (za předpokladu, že zákon bude
publikován ve Sbírce zákonů ještě v srpnu 2023). Zavedení požadavku na minimálně 40 let pojištění pro nárok na předčasný důchod bude odloženo o jeden rok z důvodu potřebné přípravy plátců důchodů.

 

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivona Lachová
Nevím jak to kdo bere, ale vždy se říkalo, že u důchodu musí být složka zásluhovosti. Takže když jsem pracovala o 9 let více, tak jsem ji dostala s vyšším důchodem, ale jen na chvíli. Podle novot je třeba vyrovnávat důchody nejnižší a nejvyššími a málem ani nevalorizovat. Když už něco chtějí narovnávat, tak by těmto lidem měli automaticky posílat nějaké dávky. Valorizace podle inflace, tak jak byla nastavena u důchodu je zrušena, ale že nezrušili valorizaci církvím a ani lidem pobírajícím rodičovskou, a kteří přitom nikdy nepracovali.
Eva Kopecká
Člověk chápe pokusy o opatření, jak to udělat co nejlépe, aby důchody byly zachovány a státní kasu to nezruinovalo. Jsou věci, se kterými ne každý souhlasí. Opatření, které by mělo vést k postupnému vyrovnání nižších a vyšších nechápu, to se rovnou může uzákonit, že bez ohledu na výdělek dostane každý důchodce stejnou sumu. A bylo by vyřešeno a každý by s tím dopředu počítal. Dopálilo mě letošní červencové ubrání, inflace proběhla, nárok na plnou sumu tedy byl, ta částka měla být vyplacena celá. A od příštího roku se mohla udělat opatření a řádně mohla být ohlášena, že budou takové a takové změny. Tahle celá mašinérie je vedena tak, že tomu nikdo nerozumí, a cílem prostě je, dávat méně a brzdit růst penzí. Lidé jsou proti sobě rozeštvaní. Mladí křičí, my jsme potřebnější, důchodce nic nepotřebuje, no pokud někoho práce těší a baví i v důchodovém věku, má u ní zůstat. Mě moje práce bavila celý život, bohužel jsem solidárně uvolnila místo potřebnějším. Po práci se mi neskutečně stýská. Chodím na brigádu v oboru, který mě vždy přitahoval, tedy za podstatně nižší plat, no už s tím nic nenadělám. Teprve když člověk odejde, vidí, jak tu práci měl rád. Z čeho mi ale docela je smutno, jak se z pracovnice, která měla všechno v pořádku a dělala, co mela a jak měla, stane najednou nula. Nejste nikdo, nejste nic. Nic neznamenáte. Aniž bych byla zvyklá na nějakou chválu, byly pracovnice, jejichž morálka se s mou srovnat nedala, a ty se držely dál v práci zuby nehty. Vedení je za dosažený věk propustit nemohlo, nikdo nevěděl, jak dlouho budou přesluhovat, ony samy taky ne, docela zajímavá situace. Jasně, že chodily kvůli penězům. Mně se tohle příčí. Byla bych chodila rada. Impuls od vedení nepřišel. Co taky chtít po člověku, který makal často mnohem víc, než měl. Jistě ne extra výkony. Těm ostatním bych ale i tak stačila. Bohuzel. No, co je na světě spravedlivé.
Ivo Patta
Už v podtitulku článku je dezinformace převzatá z MPSV ČR, cituji: "Návrh představuje klíčový krok v rámci důchodové reformy. " Jak je to ve skutečnosti? Důchodová reforma ve prospěch občanů a zdravé státní pokladny musí odstranit účetní vadu v metodice používané ČSSZ při výpočtu výše důchodů. Jen v roce 2022 bylo, díky uvedené účetní vadě, vyplaceno 59,9 miliard korun z nekrytých osobních účtů klientů ČSSZ. Implicitní (skrytý) dluh ve státním důchodovém systému se zvýšil o 63 440 x 2,5 = 158,6 miliard korun. První číslo je počet nenarozených dětí do VYROVNANÉ demografické bilance, druhé průměrné čerpání starobního důchodu zredukované o 20 %. Celková škoda za rok 2022, jen v rámci státního důchodového systému, tj. v gesci ministra M. Jurečky dělá úctyhodných 218,5 miliard korun. To se muselo ve státním rozpočtu projevit. Nejsnáze se dá uvedený schodek aspoň částečně vykompenzovat snížením valorizace důchodů. Proč? Protože za prvé neexistuje skutečně masová organizace důchodců a za druhé u důchodců nehrozí vyvolání stávky.
Lenka Kočandrlová
Viz pí.V.H. Někdy je člověk prací tak umořený,starostmi a stresem uvláčený (OSVČ jsem byla 22 let),že jednoho dne toho má dost v zájmu zachování si zdraví. Šla jsem o 9 měsíců dříve do důchodu a od té doby mám každý den neděli ! Možná,kdybych seděla někde v kanclu a neměla málem do čeho píchnout,tak bych dělala třeba ještě dnes. Ovšem moje práce se skládala z práce v terénu za každého počasí,dost fyzicky namáhavá,k tomu ještě práce kancelářské,u PC....Žádná dovolená po dobu 12 let, žádné nemoci,jen denní práce od rána do večera,kolikrát i soboty - neděle, starost zda budu mít vůbec nějakou práci ( a tím pádem i peníze), buď se práce sesypala najednou nebo v zimě skoro žádná nebyla,ale rodina peníze potřebuje stále....Tak si nyní lebedím,peníze přijdou samy na konto a úplně si s tím vystačím. Klid,pohoda a svoboda v důchodu - to je nádhera !
Věra Halátová
Žádný dosavadní systém nebyl absolutně spravedlivý. Nikdy jsem nechápala, proč důchodový systém v ČR dovoluje tzv. předčasný důchod. Tito lidé nejsou nemocní, ti se do "důchodu" těší snad už od narození. V mnoha zemích buď je člověk poživatel starobního důchodu anebo má výdělečnou činnost. Pokud si vzpomínám, na toto téma byla kdysi diskuse s p. Jílkovou, kde Ing. Miroslav Ševčík, děkan VŠE v Praze přednesl to, že buď lidé budou poživateli SD anebo budou ekonomicky činní. Měl mnoho odpůrců a do dnes se toto v ČR neuskutečnilo. Novela zákona o důchodovém pojištění zpřísňuje podmínky pro předčasný důchod. Od ledna 2024 by se měl starobní důchod navyšovat jen o základní výměru. Proč? Když jsem se celý život snažila o to, co nejvíc vydělat, abych měla důchod slušný? Takže touto novelou se moje celoživotní snaha, t.j. zásluhovost, posílá do pryč a ti, kteří se moc nesnažili, budou ve výhodě.
Eva Mužíková
Díky za informaci. Uvidíme. Ale naštěstí nejsem na přidávání závislá.
Antonín Nebuželský
No, jich se to týkat nebude. To se to schvaluje.
Dana Helekalová
Mám 13 100 Kč. S dvojím výchovným a po x-tém přidávání. Nikdy jsem nepracovala za nízkou mzdu. KonceM r. 2016 jsem musela do "předčasného" protože pro mě nikde nebyla práce. Začínala jsem na 7 201 Kč!!! To je s bídou 1/6 průměrné mzdy !!!!!
Naděžda Špásová
Budu tomu věřit až to budu mít černé na bílém.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...