Za stromem leckdy stojí historie a osobitý příběh. Které stromy obdivoval Bedřich Smetana či Bohumil Hrabal?
FOTO: Poskytnuto Nadací Partnerství, organizátorem soutěže Strom roku

Za stromem leckdy stojí historie a osobitý příběh. Které stromy obdivoval Bedřich Smetana či Bohumil Hrabal?

30. 8. 2023

Při procházce člověk občas natrefí na mohutný, vzrostlý strom a napadá ho otázka, jak starý asi může být a kdo ho zasadil. Ne vždy je jednoduché dopátrat se odpovědi, ale jsou stromy, jejichž příběh známe, a dokonce o nich psali slavní spisovatelé. Některé z nich soutěží v anketě Strom roku.

Proč bychom se netěšili pod jerlínem japonským

Šum listů a klid, tak si lze představit ideální posezení pod listnatým stromem u statku Lamberk v obci Obříství. Jedná se jerlín japonský, jehož stáří odhadujeme na 180 let. Pod jerlínem nemuselo být však vždy ticho, nýbrž zde mohly být k slyšení melodie Prodané nevěsty nebo Libuše.  Pár let zde totiž strávil i samotný Bedřich Smetana. I přes ničivou povodeň v roce 2002, která obec zatopila, strom přežil a daří se mu dál.

Borovice, o které psal sám Hrabal

Ještě starší je borovice pojmenovaná Krásná Pepina, které už táhne na 245 let. Nachází se v Kersku na Nymbursku a ještě do roku 2007 měla po svém boku ještě starší borovici Švarnou Tonku, do té však v 60. letech udeřil blesk a od té doby usychala, až jí zcela poničil orkán Kyrill.  Podle pověsti jsou borovice zakletá děvčata, šlechtična Tonička a její komorná Pepina, které byly přepadeny loupežníky, modlily se za záchranu, a nakonec byly vyslyšeny a proměněny v překrásné stromy. A není náhodou, že jejich krásu obdivoval i spisovatel Bohumil Hrabal. Od 60. let totiž pobýval na své chatě v Kersku, a tak ho stromy zaujaly hned několikrát, několik řádků věnoval Krásné Pepině i knize Slavnosti sněženek:

„…To bych prosil, to je krasavice, to je taková nádhera, když se díváte zespoda do její koruny a svítí slunce, tak se ta koruna podobá oknu Svatovítského chrámu, tak přesné jsou loukotě jejích větví, tak přesně se otáčí do kruhu v jednom rytmu…“ (Bohumil Hrabal, Slavnosti Sněženek)

Načerpat energii u památného stromu, ale také prohlédnout si Hrabalovu chatu s autentickou atmosférou už bude možné v příštím roce, jelikož Středočeský kraj místo v příštím roce zpřístupní veřejnosti.

Strom zamilovaných

Dub, který by mohl vyprávět o láskyplném vztahu Karla Havlíčka Borovského a jeho manželky Julii, je na 300 let starý a jeho obvod činí 650 cm. Nachází se u jezírka v Proseči-Obořiště kousek od Pelhřimova naproti zámku, kde prý hrával Borovský pro Julii na loutnu. Pobývali tu v letech 1847-1848, a dokonce je zde na jejich počest odhalen pomník.

Každý strom je jedinečný, nejen svým vzhledem, ale i svou historii. V soutěži Strom roku se loni dočkala vítězství středočeská hrušeň Hnilička z Příbramska, která má více než tři sta let a přežila i těžbu uranu v okolí. Hlasování právě probíhá na tomto místě, a to až do 8. října 2023. Tak neváhejte a hlasujte pro svého favorita!

příroda stromy Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Stromy mám moc ráda, děkuji za připomenutí, také bych zapomněla. Myslím, že by zasluhovaly ještě větší pozornost a péči. :-)
Zuzana Pivcová
Už jsem odhlasovala. Stromy jsou každý jiný a všechny nádherné, mají v sobě živou energii.
Martina Růžičková
Díky za upozornění, málem bych letos zapomněla! :-) Stromy si naši pozornost zaslouží.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.