Zlozvyky
Ilustrace: Pixabay

Zlozvyky

9. 9. 2023

Máte nějaký zlozvyk? Schválně, přemýšlejte! A copak Vaše rodina, sousedé... jéje, ty jich mají určitě daleko víc. Jen je odhalit, popsat.
Představte si, že Kateřina Šedá vymyslela projekt k 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela  a to Národní sbírku zlozvyků (www.sbirkazlozvyku.cz).

"Zlozvyk je chování člověka nebo skupiny lidí, které se neustále opakuje a vadí nám."
" Pro každého člověka je zlozvykem něco jiného – například pravidelný úklid domácnosti někomu vadí a někdo ho naopak oceňuje.

Zlozvyky jsou něco, co každého z nás provází životem. Odlišují nás od ostatních, definují i charakterizují naši osobnost a paradoxně nás i spojují. Přejeme si zdědit i předat ty nejlepší vlastnosti, ale čím jsme starší, tím je jasnější, kolik podobnosti se sebou v nás rodiče zanechali. Naši společnost tak tvoří nejen rodiny, které jsou provázané genetickými kořeny, ale i jiné rodiny, rodiny tzv. vzdálených příbuzných. Tak často nazýváme jedince, kteří se pyšní některými ze zlozvyků, které máme my sami. Zniňovaná sbírka vám nabízí jedinečnou šanci najít a poznat „příbuzné“, o nichž jste možná vůbec neměli tušení. 

Původně jsme plánovali sesbírat 10 000 zlozvyků, ale postupně se před námi otevřely další překvapivé oblasti, takže dnes jich máme skoro 30 000. Množství a různorodost materiálu mnohonásobně překročily naše původní představy, a tak jsme se rozhodli vytvořit ENCYKLOPEDII ZLOZVYKŮ, jež bude zároveň poděkováním všem, kteří se do projektu jakkoli zapojili."

- Když si sundám brýle, tak neslyším.

- A bodíky sbíráte?

- V autě si zeslabuji rádio, abych lépe viděla, když couvám

- V peněžence nosím na památku zuby mých dětí. Petřík má 44 a Janička 42 (Dáša, 63)

- Když krájím salám, který voní, nedokážu odolat a ujídám (Monika, prodavačka)

- Ptám se lidí, jak se mají, ale nezajímá mě to (Ivan, 43)

 

Zapojme se také, třeba se našeho zlozvyku zbavíme, každopádně se aspoň pobavíme.

psychika životní styl
Autor: Eva Pokorná
Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
Mám zlozvyk ukecanosti. Je to moje přirozená vlastnost, jako třeba chůze. Na druhou stranu mám známou, která záměrně vychytralé mlčí, na otázky odpovídá vyhýbavě, vůbec, nebo přímo s cílem naštvat toho druhého v rozhovoru odpovědět odmítne. Takže když potká někoho řečného, už z principu si hlídá, aby za žádnou cenu neprozradila třeba to, kam a proč právě směřuje. Lidí tím vysloveně provokuje. Což tedy je taky úžasná vlastnost.
Zuzana Pivcová
Jako má někdo zlozvyk hodně rozkládat rukama, tak mně říkali, že mám při mluvě výraznou obličejovou mimiku, hlavně mrkání očí. Nechtěla jsem tomu věřit, protože jsem to nevnímala,ale když jsem pak měla tu čest vidět se v TV pořadu, musela jsem uznat, že to tak je. Ale nechci se tím nějak předvádět, to mi asi pomáhá k vyjádření. :-D
Alena Velková
Já jsem si do teď myslela, že zlozvyk je například, když si někdo okusuje nehty nebo se šťourá v nose či neustále leští zrcadlo atd. Nikdy by mě nenapadlo, že sem patří i situace, že "když si sundám brýle, tak neslyším"...tak se tedy musím přiznat, že tento "zlozvyk" mám taky...no a pak nevím...už jsem asi jinak dokonalá :-))
Jana Hošková
Upřímně řečeno,čekala jsem přehled docela jiných zlozvyků...takových,které můžete třeba svést na tetu z otcovy strany...:-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.