Český národ tloustne. Jak se to pozná? Podle prodeje oblečení
Ilustrační foto: Pexels

Český národ tloustne. Jak se to pozná? Podle prodeje oblečení

16. 9. 2023

Výživoví poradci, nové diety, metody, jak zdravě jíst. Rok od roku jich přibývá, takže by výsledkem mělo být, že jsme zdravější, štíhlejší, v lepší kondici. Opak je pravdou. Češi nabírají kila, za pět let průměrně ztloustli o dvě a až tři.

Svou roli hraje i to, že žijeme v době, kdy je na vrcholu trend takzvané body positivity. To znamená, že je v módě tvrdit, že nadváha nevadí. Za naprosto trestuhodné je říct někomu, že přibral, nebo že by měl zhubnout. Doba, kdy kamarádka kamarádce, máma dceři či naopak dcera mámě řekla něco v tom smyslu a bylo to považováno za normální dobře míněnou radu, je pryč. Obézní dívky předvádějí na internetu špeky a komentují to slovy, že se mají rády, takové jaké jsou.

Výsledkem je, že mnozí lidé snahu hubnout vzdávají a nechávají se tímto trendem uchlácholit.

„Více než třetina žen má mírnou nadváhu, u mužů je to téměř polovina. Každý pátý muž trpí obezitou, u žen je to něco méně,“ uvedla Simona Měřinská z Českého statistického úřadu, který zjišťoval, jak na tom Češi s váhou v posledních letech jsou. Statistici došli k závěru, že zdravou váhu mají jen tři z deseti českých mužů. Ženy jsou na tom lépe, je jich něco přes čtyřicet procent. Více než dvacet procent mužů a osmnáct procent žen je obézních. Třetina mužů a třicet osm procent žen vůbec nesportuje a téměř se nehýbe. Statistici mapují životní styl a s tím související váhu a celkovou kondici národa každý rok. Ukazuje se, že například žena, která měří sto šedesát pět centimetrů, před pěti lety průměrně vážila něco přes šedesát osm kilogramů, ovšem nyní už přes sedmdesát jedna kilogramů. A podobně nabírali i muži.

Závěry statistiků potvrzují prodejci oblečení. „Velmi mladá děvčata běžně potřebují velikosti XL i větší. Naopak mám pocit, že ženy vyššího věku si váhu častěji drží, více se hlídají, chtějí se udržet v kondici. Ne všechny, ale přibývá jich. Často obsluhuju šedesátnice a starší, které jsou štíhlejší než mladé holky,“ říká prodavačka Jana Dvořáčková.

„Dámského prádla velikosti L se letos prodalo o více než pět procent více než v loňském roce ve stejném období. Naopak mírně klesly počty dámských velikostí XL, které narůstaly v období covidu. Větší nárůst byl také v pánských velikostech L a XL,“ vysvětluje Adam Rožánek z sítě prodejen Trenýrkárna. Má zkušenost, že ještě před pěti lety byly nejprodávanějšími velikostmi M a S, letos je to L. U pánského prádla se velikost XL dokonce stala druhou nejprodávanější velikostí.

Ale pozor, ve skutečnosti je někdy ve velikostech oblečení trochu zmatek. To, co jedna značka prezentuje jako velikost M, klidně značka jiná považuje za velikost mnohem větší.

Mnohé ženy s tím mají zkušenost, příkladem je například třiašedesátiletá Eva, která vypráví: „Nedávno jsme vešla do prodejny jednoho velkého řetězce s oblečením, chtěla si zkusit džíny a kdybych se měla řídit tamním číslováním, musela bych se nechat rovnou odstřelit. Normálně nosím velikost M, ovšem tam v ní byly kalhoty tak miniaturní a úzké, že bych na jednu nohu potřebovala dvě nohavice. Nedivím se, že mladé holky pak podlehnou anorexii, protože se v takovém obchodě vyděsí. Stačilo abych v nákupním centru zamířila do vedlejší prodejny a normálně jsem se vešla do velikosti M. Prodavačka mi tam říkala, že musíme být s posuzováním podle těch škatulek S, M, L, XL opatrné. Nicméně je dobré si je hlídat, člověk se pak aspoň nepřežírá a drží si stabilní velikost.“

Ovšem stačí se rozhlédnout po ulicích. Hned je jasné, že prodejci prádla i statistici mají pravdu. Lidí, kterým by naprosto jasně neuškodilo nějaké to kilo shodit a sem tam se protáhnout, je rozhodně více než těch, u nichž si člověk na první pohled řekne, že by se potřebovali najíst. A týká se to jak lidí mladých, tak těch ve vyšším věku.

obezita Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(4.6 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Píchová
Marie Kovářová :Pro mě zajímavý pohled z druhé strany, je fakt, že nám "obryním" nikdo Mickey Mouse nenabízí. A když si stoupneme na špičky, tak se zorientujeme i v prvomájovém průvodu nebo protestní akci na Václaváku. :-)))
Margita Melegova
Docela mne takove clanky irituji, do padesati let mi nic nebylo i podle lekaru potom se mi najednou sesypalo zdravi a kazda navsteva lekare znamenala dalsi nemoc, trva to dodnes a od te doby z necelych 60 kg jsem dnes o vic jak dvacet kg tezsi, jedineho vysvetleni se mi dostalo nedavno tech 15 leku denne si vybira svoji dan. Vadi mi, ze jsem ve svych 76 letech zarazena do skupiny, ktera jen zere a tloustne.
Marie Kovářová
Běžně mám velikost S (36), ale např. v řetězci Gate 38. Někteří výrobci zase nechávají velikosti růst - podle tabulek bývala vel. 36 do 92 cm přes boky, teď je to 94. Haně Píchové: Mám opačný problém. Jsem "trpaslíček" a často zkracuji rukávy a nohavice, pokud nejsou kalhoty ve zkrácené délce. Často se mi taky stává, že oblečení, které se mi líbí, je jen ve větších velikostech a podle výrobců bych se měla spokojit tričkem s Mickey Mousem nebo infantilními nápisy. Naštěstí existují e-shopy, kde je výběr velikostí obvykle větší.
Hana Píchová
Celé číslování je nesmysl. Jsem 180 cm vysoká a už jako podvýživená puberťačka jsem musela mít větší velikost. Když jsem byla těhotná, tak těhotenské šaty na postavu vyšší než 172 cm v prodejnách neexistovaly. Teď jsem plnoštíhlá a už na sebe prakticky nic nekoupím, všechno je dělané na "trpaslíčky", obchodům se nevyplácí objednávat větší velikosti pro nás vysoké, protože nemají takový obrat, a pokud je nějaký specializovaný obchod jako Ulla Popken, tak mi to také nesedí, jsou krátké rukávy nebo nohavice, nebo se mi to prostě nelíbí. Všimli jste si trendu, že když je něco šité pro silnější postavy, tak to má hnusnou barvu, vzor nebo střih který přidá ještě dalších 10 let navíc?
Lenka Kočandrlová
Ono je mnohem pohodlnější si koupit větší číslo oděvu,než se škrtit v něčem akorát. Takže si klidně koupím velikost 42 nebo i 44,protože je mi milejší ta volnost.Tím neříkám,že bych neměla nějaká kila schodit. Jooo,kdyby tak šlo sádlo ze sebe odepnout jako nějaký už nepohodlný batoh a odhodit pryč !
Jiří Dostal
:-) Často platí "kolik sádla - tolik ztracených iluzí" :-)
Marie Faldynová
V dnešní době, kdy pořád někdo nabízí něco chutného, zdravého nebo jinak lákavého je těžké být střídmý. Ale je to každého rozhodnutí. Smlsnout si je nejjednodušší příjemný zážitek a pohybu máme stále méně. Zvláště v důchodu. Mám čas na cvičení - a necvičím. Mám čas na procházky - a nechce se mi. Když místo toho mlsám, nestačím se divit, jak těžko se pohybuji do kopce a jak málo námahy vydržím. Už zase jsem se rozhodla, že to musím změnit. Je to moje rozhodnutí, jíst mě nikdo nenutí :-)
Danka Rotyková
Souhlasím s tím, že je dnes mnoho lidí s nadváhou, někteří mají dokonce obezitu. Také by se dalo říci, že je to každého věc, ale .... k tomu je dobré uvést , že někteří lidé jsou nemocní, berou léky a tím nemají až takovou možnost rozhodovat o svém těle jako ti ostatní. Úplně jiné je to u dětí, tam bych rodiče vinila z toho, že svým dětem dají do vínku závislost nanezdravém jídle, která je může dovést až k určitému neúspěchu v jejich životě, nehledě na jejich zdraví. A stačilo by málo, nezvykat si kupovat domů velká balení nezdravých pamlsků, chipsů, přislazovaných limonád atd. Dospělí opravdu mohou ovlivnit celoživotní návyky svých potomků, ale musí pro to udělat maximum. I já jsem velká hříšnice, jídlo miluji, a proto se celý život snažím o rovnováhu. Pokud si nějaký čas dopřávám a začne mi to jakkoli vadit, beru zpátečku a zas se začnu chovat střídmě. Teď v důchodu mám na své zdravé vaření tolik času, že se nemohu vymlouvat. Jak se říká, je to všechno v hlavě. Přeji všem krásný víkend.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...