Čeští autoři originálních výtvarných „-ážových“ technik (výstava)
Jiří Kolář, Ladislav Novák - Protihry

Čeští autoři originálních výtvarných „-ážových“ technik (výstava)

14. 9. 2023

Všichni známe výtvarnou techniku koláž, při níž se na zvolený podklad lepí jiný materiál, většinou vystřižený nebo vytržený, v záměrně neobvyklých souvislostech, s novým významem. Podkladem i nalepovaným materiálem bývá nejčastěji papír – tiskoviny (časopisy, noviny), též fotografie, textil apod. - viz úvodní obrázek a výstavní poutač (LN: Odine 1983). Koláž může být též trojrozměrná. Málokdo ale ví, že od koláže jsou odvozené další výtvarné techniky, jejichž autory ve světovém měřítku byli dva Češi, Jiří Kolář (JK) a Ladislav Novák (LN).

Jiří Kolář (24.9.1914 – 11.8.2002) byl synem pekaře a švadleny, mládí prožil na Kladně. Vyučil se sazečem a ve 30. letech vystřídal řadu zaměstnání. Často žil pouze z podpory v nezaměstnanosti. Na jaře 1945 vstoupil do KSČ, ale již v srpnu z ní vystoupil. Po únoru 1948 byl označen za reakcionáře. Od poloviny 60. let byl zcela nezávislý díky zájmu zahraničních galerií a sběratelů o jeho díla a mohl si dovolit podporovat literáty a výtvarníky. V období tzv. normalizace podporoval vydávání samizdatů. Patřil k prvním signatářům Charty 77. V roce 1979 získal roční stipendium v Západním Berlíně a roku 1980 na pozvání Centre Georges Pompidou přesídlil do Paříže s oficiálním povolením k prodloužení pobytu. Další prodloužení pobytu mu však bylo zamítnuto, a tak se rozhodl v Paříži zůstat. Roku 1982 byl Kolář v Československu odsouzen v nepřítomnosti k ročnímu vězení a konfiskaci majetku. V roce 1984 dostal Kolář francouzské občanství. Po roce 1989, kdy začal jezdit do Česka, Kolář konfiskaci svého díla velkoryse legalizoval darovací smlouvou a proměnil ji v mecenášský dar. V roce 1990 byla z iniciativy jeho, Václava Havla a Theodora Pištěka založena Cena Jindřicha Chalupeckého (každoroční ocenění pro mladé výtvarné umělce a umělkyně do 35 let). V roce 1993 Národní galerie v Praze vystavila Kolářovu tvorbu v paláci Kinských. Kolář byl básník, autor experimentální a vizuální poezie, dramatik, překladatel, sběratel umění a mecenáš samizdatové literatury a mladých umělců a jeden z nejvýznamnějších českých výtvarníků a autor mnoha originálních výtvarných technik vycházejících z koláže (muchláž, roláž, chiasmáž, proláž atd.). Zemřel v Praze po dvou mozkových příhodách.

Ladislav Novák (4.8.1925 – 28.7.1999) měl život spojený s Třebíčí, kde odmaturoval a učil se na jircháře (řemeslník zabývající se zpracováním kůží). Na Filosofické fakultě University Karlovy vystudoval češtinu a dějepis a časem se vrátil do Třebíče tyto předměty učit. Byl předním českým představitelem surrealismu a básníkem. Od roku 1970 nesměl veřejně publikovat, tak publikoval v samizdatové literatuře. Od 60.let minulého století působil též jako malíř. Rozvíjel různé techniky koláží (muchláž, alchymáž, veronáž). Je autorem specifické techniky froasáže. Od roku 1965 vystavoval v Československu i v zahraničí. Od roku 2022 je otevřena stálá výstava jeho prací v Galerii Ladislava Nováka v Třebíči (ulice Subakova čp. 43 v sousedství tzv Zadní synagogy). V tuzemsku je jeho dílo zastoupeno např. ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Východočeské galerie v Pardubicích, Galerie výtvarného umění v Chebu, Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, Moravské galerii v Brně, Galerie Benedikta Rejta v Lounech a Muzea umění v Olomouci.

V roce 1991 byl o Novákově tvorbě natočen dokument Něžné krutosti Ladislava Nováka a v roce 1997 dokument Ladislav Novák. Na jaře 1999 dostal od Medy Mládkové velkorysé pozvání k podzimnímu tvůrčímu pobytu v její vile na ostrově v Karibském moři. Osud však rozhodl jinak a týden před 74. narozeninami zemřel v nemocnici v Třebíči.

Různé techniky koláží lze popsat následovně:

Muchláž - jedná se o obraz nalepený v novém prostorovém uspořádání. Jako základ slouží jediný list reprodukce fotografie nebo obrazu, který je po navlhčení a zmačkání nalepen na podložku se zachováním některých deformací, které vznikly přeložením papíru a posunem jeho částí ve kterémkoli směru. Ve výsledném reliéfním obrazu některé části chybí a jiné se dostávají do nových vzájemných souvislostí – viz obrázek 01 JK: Kubistická muchláž II 1987.

Froasáž je de facto modifikovaná muchláž, kdy se nejprve zmuchlá kvalitní akvarelový papír, pak se zmuchlaný papír narovná a potře zředěnou čínskou tuší, aby se zviditelnily vzniklé rýhy. Rýhy, které autorovi něco připomínají, se zvýrazní tuší a doplní akvarelem – viz obrázek 02 LN: V centru temnoty růže-hvězda 1994 (froasáž současně s dekoláží).

Roláž spočívá v rozřezání jednoho nebo více obrázků na proužky a jejich nalepení v novém prostorovém uspořádání. Výtvarného účinku je dosaženo rozvinutím původního obrazu v ploše, vzájemným prolnutím dvou obrazů, dynamickým posunem, vytvořením nového neiluzivního prostoru – viz obrázek 03 JK: Pocta mistru třeboňskému 1993. Je-li obraz rozdělen proužky v obou směrech a znovu složen ze čtverců v novém změněném pořadí, jedná se o jednoobrazovou verzi roláže zvanou šachovnicová roláž neboli kubománie – viz obrázek 04 JK: Madona I 1997. Je-li efekt roláže znásoben nalepením proužků pouze na jejich konci a vyklenutím do prostoru, křížením, apod., jedná se o prostorovou roláž neboli ventiláž. Kolář ve Slovníku metod k ventiláži uvádí „...prvním impulzem jejího vzniku byly vzduté záclony.“

Chiasmáž používá papír potištěný znaky, roztrhaný na malé části a nalepený na podložku ve všech směrech jako „chiasmata“ (z řečtiny „příčka“, z latiny „překřížení“) – viz obrázek 05 JK: Bajka o parníku který si nikdy nezakouřil na moři 1989 (chiasmáž současně s koláží). Kolář o této technice řekl „Chiasmáž svým principem absolutní labyrintnosti mně dala celé dějiny moderního umění jako na talíři.“

Proláž kombinuje obraz, z něhož je vyříznuta některá snadno rozpoznatelná část, s jiným obrazem vloženým do takto vytvořené masky. Jedná se tedy o prolnutí obrazu do chybějící části obrazu jiného – viz obrázek 06 JK: Dobrý den pane Gauguine 1997. Kolář tuto techniku zpočátku nazýval interkoláž.

Dekoláž spočívá v odtrhávání částí vrstev vzájemně na sobě nalepených reprodukcí z novin, letáků, časopisů apod., aby byla odkryta spodní vrstva – viz obrázek 07 LN: Bez názvu 1962. Od stejného autora je na obrázku 08 trojrozměrná dekoláž doplněná drippingem (stékající barvou).

Alchymáž spočívá ve vymývání reprodukce, často obrázků z časopisů, chemickými rozpouštědly a vzniklý volný prostor autor naplňuje vlastním motivem – viz obrázek 09 LN: Milenci 1964.

Veronáž je kombinací výtvarných postupů - tušový dekalk (termín označující ve výtvarném umění metodu, která užívá obtisku nebo otisku) doplněný kresbou či koláží – viz obrázek 10 LN: Jizva 1990. Posledním způsobem Novákova experimentálního hledačství na poli plošné obrazové soustavy na papíru se stala v roce 1998 tzv. litá tuš – viz obrázek 11 LN: Vzpomínka na Mikuláše Medka 1998.

Uvedené výtvarné techniky a postupy lze vzájemně různě kombinovat – viz např. obrázky 12 LN: F. Villon odpočívá na cestě na jih-život a smrt 1973 (alchymáž+froasáž+koláž), 13 JK: Vyhnání z ráje II 1994 (roláž+koláž+chiasmáž) či 14 JK: Pojízdný hrob na korze 1979 (muchláž+roláž+chiasmáž).

Aktuálně se naskýtá jedinečná příležitost prohlédnout si ZDARMA uvedené výtvarné techniky koláže až do 20.října 2023 na ojedinělé společné výstavě obou autorů v Galerii EUROPEANartS, Senovážné náměstí 8, Praha 1 (dům na rohu s Dlážděnou ulicí) od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

A jen malé ponouknutí a výzva na závěr. V dnešní digitální době se může na počítači do výtvarné techniky fotokoláže zapojit prakticky každý. V jedné fotokoláži může zobrazit hned několik fotografií najednou. Pomocí série snímků dokáže pak ztvárnit i příběh. Na tvorbu fotokoláží jsou nejlepší on-line programy BeFunky Collage Maker, Fotor či FotoJet. Všechny jsou v angličtině, ale s kvalitním překladačem (např. www.deepl.com) lze i tuto případnou překážku překonat a vytvořit si vlastní originální umělecká dílka. Pustí se někdo do toho?!?

Zdroje:

Wikipedie

www.www-kulturaok-eu.cz/news/jiri-kolar-usklebek-stoleti-aneb-kdyz-zemre-mlady-malir-obrazy-v-galeriich-se-otresou/

www.ladislavnovak.cz

kultura výstavy
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
zuzana šišková
Díky za seznámení s autory koláží a odkaz na výstavu. Hlavně však moc děkuji za výzvu a za spektrum možností přístupu k tvorbě koláží. Laškuji s tím už nějakou dobu a tohle popíchnutí mě možná posune.
Blanka Lazarová
Moc zajímavý článek. Bohužel se teď do Prahy nedostanu. Tak budu brouzdat alespoň na netu.
Irena Mertová
Zajímavá výstava, asi se půjdu podívat. Ukázky, které autor vyfotil, se mi líbí, zvláště jedna z nich. Autory jsem neznala.
Alena Velková
Nádhera, nádhera, nádhera...byla jsem, oba autory mám moc ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.