Co vás napadne, když se řekne "Výstava kuchařek"?
FOTO: Dana Straková

Co vás napadne, když se řekne "Výstava kuchařek"?

10. 11. 2023

V sobotu ráno jsem upekla k obědu do práce sobě a Ivě pizzu. Dědeček se šel projít a když se vrátil, povídal, že mám prázdné zadní kolo. Cože? A jak pojedu do práce? Poprosila jsem, jestli by mi ho nedofouknul a měl tedy řečí "jak Palackej", ale nakonec mi to kompresorem napumpoval. A neodpustil si poznamenat, že jenom debil jezdí na ráfku a že je zvědavej, jak pojedu domů, jestli mi to kolo zase uteče. Chodila jsem se pak na něj přes den dívat a kupodivu drželo.

Lidé ten den moc nechodili, ale dopoledne přijel vyfotografovat tehdejší novou výstavu, věnovanou bábovkám, vyšívaným kuchařkám a kafi pán, no pán, spíš "takovej strejda". Byl asi tak starý jako my dvě. Sice se nám nepředstavil, ale vzhledem k tomu, že to byl "lidový vypravěč" zjistila jsem z jeho historek, kdo a dokonce i o odkud je a tak jsem nelenila a vyhledala si ho na internetu. Tam člověk objeví věci... Já tam našla článek o tomhle pánovi i s jeho fotografií, takže mi bylo jasné, že je to skutečně on. V tom článku se o něm psalo, že procestoval s vínem 50 zemí a je to mezinárodně uznávaný vinařský expert, degustátor, novinář, publicista - autor či spoluautor knih o víně, od roku 2002 šéfredaktor časopisu Sommelier a mimo toho, co je již uvedeno taky profesionálně fotí, přednáší marketingovou komunikaci a public relations na univerzitách, ve školách, obchodních a hospodářských komorách, na veletrzích, konferencích i při dalších příležitostech u nás, na Slovensku, v USA, Itálii, Španělsku, Izraeli, Číně, Jihoafrické republice a na dalších místech.

Je laureátem Prix de l´OIV za nejlepší světovou knihu o ekonomii vína roku 2014 „Public relations a marketingová komunikace v obchodu s vínem“. Vinařskou asociací byl uveden do Dvorany slávy českého a moravského vinařství za celoživotní přínos jeho rozvoji. Je držitelem ceny Vindemia Acta za celoživotní publicistickou práci ve prospěch vinařství a doživotním čestným členem American Wine Society honoris causa.

A tomuhle člověku já jsem drze řekla, že tu výstavu, pokud se jmenuje "Česká paní dobře vaří, přitom dobře hospodaří" jsme si s kolegyní představovaly jinak a ne jenom jako piksly na kávu a bábovky, že jsme čekaly nějaké staré recepty - česká kuchyně jsou přece především omáčky a kaše, polévky a taky jiné moučníky než bábovky... Nemyslím, že se ho to dotklo, ale pravil, že autorka výstavy má v Praze na Letné muzeum kávy, její kuchařky co inzerovala ovšem nejsou knihy, ale ty vyšívané a že jim píše spoustu zajímavých článků do jejich časopisu a naposledy jim napsala krásný článek o židovských svátcích.

Když jsem s tímhle vším seznámila kolegyni Ivu, zasněně se podívala do dálky a obdivně pronesla: "Tak takový jsou taky chlapi a že já jsem vždycky narazila na ňákýho vola."  A to je vdaná po třetí...

 

Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Když slyším "Výstava kuchařek" představím si výstavu kuchařských knih. Takovou mohl kdysi udělat můj strýc (už zemřel), který byl vyučený kuchař, číšník, řezník, vařil báječně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.