Doba nám změnila hlavní třídu
Ilustrační foto: Pixabay

Doba nám změnila hlavní třídu

29. 9. 2023

Jdu tady u nás do města. Hlavní třídě se odjakživa říkalo Londa. My mladí jsme chodili houpat Londu. Na jedné straně kluci, na druhé holky. A tak jsme se seznamovali. I já tam potkala svého budoucího manžela. A teď vzpomínám. Tady na rohu, kde je teď vietnamský obchod plný hadrů, že tam mezi regály sotva projdete, bývala mléčná jídelna. Každý školák se tam ráno zastavil, dal si kakao, rohlík, příjemné prodavačky namíchaly chutný koktejl, voněl po ovoci, ovocné štávě a byl cítit mlékem. Dělali tam dobrou zmrzlinu, kopeček stál padesát haléřů, byla míchaná z kompotované štávy a ovoce.

Jdeme dál. Prodejna, kde jste koupili svetry pro muže, děti, pro ženy. Spodní prádlo. Prodejna kabelek. Prodejna hraček. Drogerie. Dvě masny, velká samoobsluha potravin, kovomat, elektra. Vyhlášená prodejna lahůdek, ryby se tam prohánělý celý rok v bazénu, v zimě jste si mohli koupit zajíce, kterého Vám ochotně, fakt ochotně stáhnul pan vedoucí, mohli jste si koupit bažanta.

Nic z toho na té naší Londě není. Dnes tam máte vietnamské obchody, 2 prodejny zlatnictví, 3 drogerie, trafiky. Potraviny nikde, vyhlášené lahůdkářství se krčí v malém obchůdku někde na náměstí. Věřte, je to smutné. A tak vzhůru do supermarketů, kde se na vás neusmějí, protože nemají čas, jsou to továrny, kde se neustále doplnuje zboží. Byznys je byznys. Já vím,doba se mění...

vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Děkuji Vám všem za hvězdičky k mému článku a za Vaše názory.Ráda jsem si je přečetla.
Zdenka Jírová
Je to taková smutná pravda. Když jdu u nás po hlavní třídě, tak si říkám, že kdyby nebylo vietnamců, tak tam už ani žádné obchody nebudou. Naštěstí to ti "naši" vietnamci pochopili a vybudovali slušné obchody s čerstvou zeleninou, mléčnými produkty, luxusnějším oblečením.
Jana Šenbergerová
Bohužel je to tak, ale největší šok z proměny hlavní třídy jsem zažila v Českém Těšíně. Kdysi korzo lemované obchody a službami všeho druhu, plné mladých, starých, dětí nejen zelo prázdnotou, ale bylo plné obchodů s alkoholem a spoustou podivných zbytečností a heren, špíny a odpadků. Bylo mi z toho smutno a jsem ráda, že už tam nebydlím. Stačí však přejít po mostě přes řeku Olši/Olzu a v Cieszynie jste náhle v jiném světě. Město plné různých obchodů kypí životem.
Jitka Hašková
Aleno je to smutné, bohužel je to všude. Já vidím v Praze také, nejvíc na Smíchově, kde jsem bydlela už v dětství, teď chodím a vzpomínám co, kde bylo a je pryč.
Marcela Pivcová
Změny prodejen a nabídky zboží u mne také dokážou vyvolat nespokojenost s nakupováním. Zuzka ještě neuvedla, že ve městě chybí už pár roků prodejna knížek a muziky - CD, DVD...nebo snad už o ně nikdo nemá zájem? A běžné oblečení a boty přiměřené kvality? Zbývá mi podniknout cestu do Č.Budějovic - snad tam něco seženu.
Eva Mužíková
Jak já Ti děvče rozumím, také je mi z některých změn smutno.
Josef Andrle
Jak píše pisatelka ,to je v celé zemi ,bydlím v Domažlicích ,to samé ,jedny ubohé potraviny ,samí Vietnamci ,nehtové studio ,kavárny ,banky ,mě se to nelíbí ,zlaté staré časy .Už se nepředělám,tahle doba mi nesedí .Bohužel .Je příliš těsná .Připadám si divně .Jsem jinak důchodu .Po ulicích se motají s telefonem v ruce ,divná doba .Bydlím na vesnici ,věřte ,že chodím na procházky celý rok ,a že ne potkám ani živou duši .Jednou za měsíc listonoška s penzí.Hrůza,děs .
Zuzana Pivcová
Je pravda, že v mnohých městech utrpěly skoro nejvíc hlavní třídy. V Budějovicích zase byla Lanovka (Lannova třída). Po listopadu tam skoro vše upadlo. Teď už je to sice trochu lepší, ale stejně dost vzpomínám. Nemám ráda, když musím pro většinu věcí do nákupního centra a ne do samostatných krámků. V Týně celé první patro bývalého obchodního domu obsadila vietnamská velkoprodejna. Billa v přízemí se bude rušit a stěhovat do průmyslové zóny na druhém břehu Vltavy, kde však už jsou Coop, Lidl a Penny. Tak přibude ještě Billa a ve starém centru nebude nic. Zrovna tak drogerie, protože zdejší Teta se zavírá. Zbude DM v průmyslové zóně.
Alena Švancarová
Myslím,že nejsme jediní komu chybí to - po staru - .
Jan Zelenka
Po staru se žít nedá, to už říkal prezident Zápotocký. Jenže mě to - po staru - dnes chybí. V Litoměřicích je také samý Vietnamec. Jejich krámům, které jsou přecpané vším možným, se vyhýbám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.