Vycházka Bechyně
FOTO: Zdeněk Hart

Vycházka Bechyně

18. 10. 2023

Psát o vycházce, která byla před týdnem je něco, jako číst týden staré noviny. Nenadálá situace tomu tak přihrála a tak mi nezbylo, než napsat o této vycházce o týden později. Což tedy činím.

Vlak, rychlík s krásným názvem Vltava uhání s jedinou zastávkou až do Tábora. Pokud by jste hledali v Táboře na nádraží přestup do Bechyně, tak by jste hledali marně. Všechny vlaky, rychlíky, expresy dokonce i osobáky, malý vláček motoráček na svoje honosné, velké nádraží v Táboře nepustí a vyšoupnou ho ven za nádražní budovu na ulici. Tak zvaná „Bechyňka“ má nástupiště na ulici, jako tramvaj. Takže toto „nádražíčko“ by jste lehce přešli a hlavně nenašli.

Na toto úskalí nás upozornila a celou dnešní vycházku připravila Lída. Lída je „znalec“ města i okolí Bechyně a proto jsme jí požádali o roli průvodce. Tak jsme tedy do motoráčku nastoupili a jeli až na konečnou, do Bechyně.

Nešli jsme hned do města, mezi domy, ale cestou, která nás po pár metrech zavedla do lesa a na krásné vyhlídky. První vyhlídka nese jméno prvního předsedy Klubu českých turistů, Vojty Náprstka. Naskytne se vám odtud pěkný pohled na Křižíkovu vilovou čtvrť a údolí řeky Lužnice. Z vyhlídky je krásně vidět Bechyňský Duhový most.  Stavba mostu byla zahájena na jaře v roce 1926 a celá stavba byla dokončena v létě 1928. Pro zajímavost: Na stavbě pracovalo 400 zaměstnanců, z toho 30 zedníků a betonářů, 56 tesařů, 17 zámečníků a kovářů, 14 montérů a strojníků. Neuvěřitelné.

Přes další vyhlídku jsme sestupovali až dolů k řece. Střídavě jsme mohli sledovat Lužnici, kostel, zámek, skály a ten kdo tam byl, jistě potvrdí, že to byla nádhera. Pohledy z výšky, z dálky připomínaly, jako když stojíte v koši, vyhlídkového  letu balonem. Jak říkám, krása a ještě k tomu nádherná.  Pak následoval docela prudký sešup, ale všichni jsme to zvládli. Přišli jsme do Zářečí. Tam na nás čekala socha Zářečské báby. Seděla a měla na klíně kohouta. Poblíž jsou Kamenná sloupková boží muka Panny Marie z roku 1660. Dnes se nachází na seznamu kulturních památek ČR. A aby toho nebylo málo, tak u řeky je pamětní deska, kde se natáčel film „Zlatí úhoři“. Jedna zajímavost za druhou.

A od řeky zase pomalu stoupáme nahoru k zámku a do města. Řeka se nám vzdaluje a opět pohledy z ptačí perspektivy. V dálce mezi stromy probleskuje Duhový most, dole řeka a tam v dálce se přes ní položila lávka, která spojuje lidi z jednoho břehu na druhý, skála, která se vysoko tyčí a zastiňuje výhled na červené střechy domů, let balonem pomalu končí.

Ještě jedna zatáčka a naše pohledy jsou upřeny na zámek a jeho opevnění. Řeka zmizela a jsme nahoře u zámku a v jeho parku. V parku jsou vystavena díla, sochy kontroverzních a provokativních plastik českého umělce Davida Černého. V parku jsou zase průhledy, kde se opět objevuje Lužnice a podhradí. Loučíme se s těmi krásami a jdeme objevovat další. Jsme na náměstí, kde si dáme zasloužený oběd a pivečko.

Bechyně je krásná, vždyť je to lázeňské město a proto sem Lída tak ráda jezdí. Lída se s námi podělila o všechna zákoutí a historii, kterou načetla a vytiskla právě pro nás. Všechno měla připravený a proto jí patří dík, že se o nás, tak postarala.

Tolik, tolik krásných zážitků jsme dneska měli a to všechno dokáže uspořádat pár lidí. Krásně prožitý den. Sám, sám nejsi nic, když se nemůžeš podělit o radost s druhými, opačně je potom radost dvojnásobně větší. Naše vycházky bychom si měli dát patentovat. Nic lepšího se nedá vymyslet. V jednoduchosti je síla, jak se říká. Nad vycházky není.

Ahoj Zdeněk

cestování města a obce
Autor: Zdeněk Hart
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
V Bechyni jsem byla jednou v lázních.
Elena Valeriánová
V Bechyni jsem nikdy nebyla, mám mnoho míst zcela bílých a už to tak zůstane. Ale do Bechyně bych ráda, slouží tam moje milovaná vnučka. Děkuji za virtuální prohlídku.
Daniela Řeřichová
Udělali jste si hezký výlet. Bechyně je krásná v jakoukoliv roční dobu.
Zdenka Jírová
Krásné fotky a zajímavá pověst.
Alena Velková
Moc pěkná vycházka a jsem ráda, že jste sem dal i sochy Davida Černého.
Zuzana Pivcová
Toto je pro mě město známé, kde jsem byla v životě mnohokrát za svých pobytů v Týně nad Vltavou. Chodily jsme tam z Týna pěšky. Také jsme na SVVŠ měli spolužáky z Bechyně a naše městečka se hádala, které z obou je hezčí. Jsem ráda, že narozdíl od Týna nebyla zrušena elinka z Bechyně do Tábora. Na trase je totiž mnoho zastávek a řada lidí z této oblasti jezdí motoráčkem na nákupy či k lékaři do Tábora. Vlak jezdí pomalu a my jsme v mládí žertovali, že kdyby se za jízdy někomu moc chtělo ...., vystoupil by, ulevil si a ještě by ten vlak dohonil.
Eva Klímová
Bechyně je krásná , jezdila jsem tam s rodiči , měli jsme v Zářečí tetu. Oba rodiče byli rybáři a bydleli jsme hned u Lužnice :) Také týden relaxačního pobytu v lázních byl skvělý , už je to 20 let . Asi se tam mnohé změnilo. Děkuji za článek , zavzpomínala jsem .
Zdenka Soukupová
V Bechyni jsem nikdy nebyla. Tak moc děkuji za hezký článek a nádherné fotky. Asi se tam někdy vypravím.
Dana Kolářová
Zajímavé.
Jan Zelenka
Bechyně je skutečně nádhera. Dojem ještě umocňují dvě výškové roviny, na kterých je Bechyně vystavěna. Když jsem za obchodem zajížděl do jižních Čech, vždy jsem trávil hodně času v tomto městě. A fotil. Nádherný je i originální most. Poblíž mostu bývalo parkoviště s bufetem. Probudil jste ve mně, pane Harte, krásné vzpomínky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.