Bereme se vážně, ztrácíme humor, říká spisovatelka Scarlett Wilková
Novinářka a spisovatelka Scarlett Wilková. FOTO: Petra Kubicová

Bereme se vážně, ztrácíme humor, říká spisovatelka Scarlett Wilková

25. 10. 2023

Hledat partnera na seznamce, to je jako kupovat auto v bazaru. Je dobré mít na paměti, že se tam vyskytují jedinci, kteří mají nějaké vady a často je umí perfektně zakrývat.

To jsou slova autorky, která zaznamenala úspěch s romány z nedávné historie, avšak ve své nové knize s názvem Desetkrát a dost vsadila na současnost.

Proč nepokračujete v sérii románů popisujících dějinné události a přicházíte s úplně jiným žánrem?
Říká se, že když autor uspěl s určitým stylem psaní, měl by v něm pokračovat. Když přijde s něčím odlišným, prý ztratí část čtenářů, kteří si zvykli na něco jiného. Jenže já jsem si tak přemýšlela, co bych si ráda přečetla, co bych koupila svým kamarádům a kamarádkám a uvědomila jsem si, jak málo nyní vychází knížek, které jsou zábavné, ironické, dělají si legraci z různých současných jevů pohledem lidí středního a vyššího věku. Nevím, jestli knížce porozumí dvacetiletí, ale u čtyřicátníků a starších si věřím hodně.

Proč?
Zkusila jsem se vcítit do lidí, kteří žijí v současném obrovském tlaku na to, aby stále byli mladí, výkonní, hezcí, ideálně i zamilovaní. Trochu je to zmáhá, ale za žádnou cenu si to nechtějí přiznat. Statečně bojují s neuvěřitelně rychlou dobou, ve které je třeba pořád se něco učit, stíhat, srovnávat se, vzdělávat se, vypadat dobře. Přináší to bizarní situace, ve kterých se, doufám, mnoho z nás pozná.

Takže se tam odráží vlastní zkušenost?
Vždy se v knížkách odráží zkušenost autora, jeho pocity, názory. Myslím, že lidé, kteří překročili padesátku, to teď mají těžší, než mívali padesátníci kdysi. Dnes ale v tom věku zakládáme nové rodiny, hledáme lásku na internetu, v práci držíme krok s o dvacet let mladšími kolegy, lezeme na hory, ale sil už nemáme tolik jako ti o dvacet let mladší. Jen si to odmítáme připustit. Máme pocit, že je naprosto nevhodné si to připustit.

Ovšem jednou jste řekla, že nechcete psát knihy, v nichž se autoři šťourají ve svých pocitech, tak proč ta změna?
Máte pravdu. Ale já se v knize Desetkrát a dost ve svých pocitech nešťourám. Právě naopak. Snažím se trend neustálého pozorování se, porovnávání se a hodnocení, zlehčit. Mám ráda, když si lidé umí dělat legraci sami ze sebe, nevadí mi poněkud drsnější humor, ale obávám se, že naše společnost ztrácí ironii a nadhled. Děsí mě přecitlivělost, kterou kolem sebe vidím. Já například často v poslední době nevím, jak mluvit s dětmi, s mladými lidmi.

Jak to?
Ze všech stran slyším, co jim nemám říkat, jaká slova jim můžou ublížit, co je vhodné a co ne. Mě to nebaví. Tuhle jsem někde četla názory psychologů, že se nemá holčičkám říkat, že jim to sluší. Prý si z toho vezmou, že když jim to ten den sluší, v jiných dnech ne a mají z toho trauma. Já jsem tedy nikdy neměla trauma z toho, že mi někdo pochválil oblečení nebo vlasy. Mně je takové neustálé opatrné analyzování slov, vět, myšlenek poněkud k smíchu. No a to jsem se pokusila v té knížce popsat.

Zamýšlíte pokračovat v těchto tématech nebo se vrátíte k románům z nedávné historie?
Mám téměř hotový další román z válečné a poválečné doby v Beskydech a chystám opět i něco z řeckého prostředí. Ještě jsem totiž pořád nepochopila úspěch mé první knížky Až uvidíš moře, která se týká řecké a české historie, toho, co naše národy mají společné. Lidé mi stále píší, kniha si drží na Databázi knih vysoké hodnocení. Mile mě to překvapilo a došlo mi, že mnoho lidí má Řecko stejně rádo jako já.

Byla jste v Řecku i letos?
Ano, vícekrát. Nedávno jsem tam prožila úžasnou bouři. Auta plavala v moři, byly zrušeny lety, přestaly jezdit trajekty, bouře trvala noc a den, pak další dny lilo. Tak co jsem tam mohla asi tak dělat, než začít psát další knížku z řeckého prostředí? Ostatně, i kniha Desetkrát a dost souvisí s Řeckem, částečně se v něm odehrává, její hrdinové Řecko milují. V nakladatelství říkají, že ten příběh je zalitý sluncem. Tak pokud tak bude čtenářům připadat, budu moc ráda.

 

Scarlett Wilková píše od doby, kdy po maturitě nastoupila v Ostravě do podnikového časopisu. Nyní se věnuje především rozhovorům a společenským tématům. Je autorkou knihy Málokdo ví, kterou napsala ve spolupráci s Hanou Zagorovou. V roce 2022 jí vyšel román Až uvidíš moře, který se stal bestsellerem a zařadil ji mezi nejčtenější české autory. Následoval román Ty chladné oči a nyní jí vychází kniha Desetkrát a dost.

 

knihy rozhovor
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Knížku paní Wilkové Desetkrát a dost jsem si koupila a přečetla. Je skvělá, dobře jsem se bavila. Mj. jsem z ní vnímala souvislost s tímto portálem. Děkuji. :-)
Alenka Marková
Děkuji za milý rozhovor, odpoledne si zajdu koupit knížku Až uvidíš moře, protože Řecko celý život miluju. Na Desetkrát a dost se už také těším, určitě si ji přečtu.
Zdenka Jírová
Nedávno jsem přečetla knihu Až uvidíš moře a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Už dlouho jsem tak čtivou knihu s docela vážným námětem, nečetla. Už se těším na další její knihy.
Pavlína Vavříková
Prima, mám to podobně jako paní Ježková, také jsem předchozí knihy paní Wilkové přečetla s velkým nadšením a o to více se těším na další titul.
Věra Ježková
Děkuji za zajímavý rozhovor. První knížku paní Wilkové Až uvidíš moře jsem dostala od ní jako výhru. Druhou Ty chladné oči jsem si koupila a nedávno ji přečetla téměř bez dechu. Těším se na třetí. :-)
Dana Straková
Lidé ztratili smysl pro humor a vše se jich osobně dotýká. A ta přecitlivělost je vážně hrozná. Že se hrbatému neříká, aby se narovnal je jasný, ale že není vhodné pochválit vnučce novou sukýnku, to mi vážně hlava nebere.
Jiří Dostal
:-) Vidím to taky tak: s humorem do ulic a na jásavé defenestrace panstva :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.