Můj podzim života
Všechny fotografie: M. Richterová

Můj podzim života

25. 10. 2023

Poprvé jsem se k němu přiblížila, když se z nás měli stát prarodiče. Přesně si pamatuji tu chvíli. Vrátili jsme se s mužem z dovolené, syn nás vyzvedl na letišti a hned nám oznámil tu novinu. Překvapení vystřídala radost. Tak je to tu, budeme babi a děda.

Do svého podzimu jsem vstoupila ale až s nástupem do důchodu. Maminka tehdy potřebovala moji pomoc, i dcera už čekala, že ji pomůžu s pravidelným hlídáním půlročního syna, takže jsem neváhala ani chvíli. Moc rychle tento čas uplynul.

Postarat se o nemocnou maminku bych sama zvládnout nemohla, proto jsem vděčná, že jsme byli a nadále jsme dva na dobré i zlé, co život přináší.

Je jen na nás, jak se svým podzimem naložíme. Jde nám to vcelku dobře a baví nás to. Jsme rádi spolu, jsme rádi s rodinou, i s přáteli.

Mně by na záliby čas zdaleka nestačil, takže jsem ubrala a zůstala především u zahrádky. Z různých kroužků jsem si letos ponechala jen angličtinu a keramiku, přidala jsem kytaru. Nabídky z akcí pro seniory využívám příležitostně.

Občas mívám docela naspěch, jsme totiž moc rádi na horách. Ty přijdou na řadu hlavně, když se na zahrádce všechno sklidí, úroda zpracuje a zahrádka je připravená na zimu. Pak nám začne ráj houbaření a krásného podzimu v přírodě.

Když dny proprší, s velkou chutí se začtu do knížek, které tu mám po ruce, když jen poprchává a je mlha, i tak je při procházkách dobře. Když je nebe modré a lesy se vybarvují, je příjemné vnímat tu krásu. Zima je tu nádherná, i když se sněhem byla vždycky dřina. Máme moc vzpomínek na dobu, kdy jsme sem jezdili s malými vnoučaty.

Zahrádkářem prý se staneme, pokud nám uvízne trochu té správné zeminy za nehty. Mám to navíc po předcích, a tak pěstuji ráda i tady na horách. Sklidila jsem brambory na zimu, na každou oslavu si děti přejí dědovy škubánky. Sázím ovocné stromky. Dvě jabloňky mají v říjnu květy, což by neměly, přestože lidé dřív věřili, že stromy tak předpovídají sílu a úrodu. Kéž by tomu tak bylo, loni stromkům ublížily myši. Letos jsem jim do cesty nachystala zábrany, speciální sítě.

Snažím se příliš nepouštět k sobě to špatné z dnešní doby, i když mě mrzí, jak se lidé k sobě chovají a kam lidstvo spěje.

Podzim života, na rozdíl od toho v přírodě, máme jen jednou. Přála bych každému člověku, aby toto období mohl prožít podle svého, v přiměřeně dobrém zdraví, v míru a spokojenosti. Vždyť i podzimy mohou být krásné.

 

 

 

 

 

Můj příběh Podzimní soutěže 2023
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Vy jste si objednala mou knížku aforismů? Doufám ano :-) malery@tima-liberec.cz
Oldřich Čepelka
Sám prožívám krásné stáří. Musím ale neskromně podotknout, že jsem se o něj taky zasloužil. Tělesný pohyb, mentálně náročnější činnost, žádné závislosti, všeho s mírou, umět se těšit na další dny atd. - to všechno prospívá kvalitnímu životu ve stáří. Jistě máte podobnou zkušenost.
Miloslava Richterová
Děkuji všem čtenářům za přečtení i za vaše milé reakce. (Táňo, jdi do toho, teď už máš čas :-)
Taťana Veselá
Mílo, krásné záliby a tu kytaru ti závidím. Mně by se taky líbila, ale jsem lenoch :( Moc hezké fotky s duší romantiky ❤
Alena Velková
Ráda čtu příspěvky, jako je tento. Jsou naplněny pozitivní energií a radostí ze života. Díky.
Zuzana Pivcová
Jsou to různorodé a pěkné aktivity, které Vás nenechají se nudit, a to je správné. Pokud ještě něco vynecháte, rozhodně Vám toho ještě dost zbude.
Jan Zelenka
Na ten správný podzim života žádný recept neexistuje. Každý člověk má své vlastní preference. Podnětné rady nejrůznějších aktivistů těžce nesnáším. A tak si s manželem užívejte toho, co je vám blízké a na co, třeba, při pracovním vytížení v zaměstnání, nebyl čas.
Jana Kollinová
Miloslavo, krásně si užíváte radostí, které Vám přináší život. Přeji ještě mnoho sezón sazení a sklízení na zahradě, touláním přírodou a vše v blízkosti Vašich milovaných.
Marie Měchurová
Miloslavo, moc se omlouvám za Martinu. Bývám někdy popletená.
Marie Měchurová
Martino, moc hezky jste ten svůj podzim popsala. Zahrádka je to nejlepší, co podzim života obohatí. Pěstujeme stejná rajčátka, jaké máte na fotce, jen ty brambory jsme letos měli menší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.