Jsem ohrožený druh
Ilustrační foto: Pixabay

Jsem ohrožený druh

30. 10. 2023

Mám to vědecky potvrzené. Američtí, nebo kteří, vědci objevili, že my, blonďáci, jsme na vymření! Je nás na světě čím dál míň; no, já jsem pro záchranu blond lidstva učinila, co jsem mohla... I když, pravda, mohla jsem těch dětí zplodit víc než dva kousky.

Taky mám potvrzené statisticky, že jsem byla třináct let druhem zcela výjimečným a v našich krajích zcela originálním! Potvrdil mi to kdysi chlapík, co byl sčítacím komisařem, a já patřila při sčítání lidu do jeho rajónu.

„Páni!“ vykřikl tehdy onen dobrý muž radostně, když mě navštívil, a ve svých papírech si zapsal moje zaměstnání, „to budou všichni koukat! Malířka pozadí! Tu nikdo nemá!“

Komisař pak fofrem zaškrtal stav naší tehdejší domácnosti, vyplnil ostatní kolonky, hemžící se samými průměrnými informacemi - o počtu praček (jedna tatramatka) ledniček (jeden minsk), televizorů (jeden orion), aut (jedna škodovka), dětí (dvě) - zcela běžnými v tehdejší mladé socialistické rodině. Taky zaměstnání mého tehdejšího manžela bylo zcela běžné (stavbař). Jen já jsem byla něco! Malířka pozadí, jediná v republice.

Práce to byla moc pěkná. V tehdejší ČST jsem ve scénickém provozu malovala kulisy, cedule, cedulky, obrázky, prostě co ten který pořad vyžadoval. Kolegů malířů pozadí bylo taky jako šafránu, ale přece jenom jich bylo víc, a taky na Barrandově nějaké měli.

Tehdy nebyly počítače, všechno se malovalo ručně, a to na tom bylo právě to hezké. Výtvarník nebo architekt přinesl návrhy a já to malovala. Nejlepší byly pohádky a dobovky. V dnešní době počítačové je tahle práce jiná, ne tak zábavná, i když dva moji kolegové pořád přežívají a jejich práce je velmi ceněná; tedy obrazně, finančně to žádná sláva není.

Jenže čas ani pokrok nezastavíš. V televizi po revoluci vzniklo ve zpravodajství grafické studio a kupodivu tam nechtěli počítačové experty, ale výtvarníky. I přestala jsem být malířkou pozadí a stala jsem se grafickou redaktorkou. Štětec jsem vyměnila za počítač.  Už jsem nebyla jediná, byla nás řada. Sčítací komisař přišel o raritu.

No, a protože nezastavíš ani lidský věk, najednou se stalo, že jsem už nebyla grafikem. Své místo jsem zase našla ve scénickém provozu coby jeho dispečerka. Měla jsem pod palcem studia a zkušebny. Z dispečerky scénického provozu jsem se stala dispečerkou scénické dopravy, velela jsem hromadě řidičů a nasazovala je na pořady. No a pak zase čas běžel a z dispečerky dopravy jsem se přeměnila na referentku. A těch je teda všude jak červených mravenců. Mým úkolem bylo mimo jiné účtování rekvizit a kostýmů. A jak čas zase popoběhl, ocitla jsem se na tři roky v pořadu Sama doma, kde jsem měla na starosti dekoraci. Nakonec jsem ještě pro televizní časopis zpracovávala histotorii televize. 

Takovej Ferda Mravenec České televize jsem byla.

Dnes jsem oporou Vršovického divadla MANA coby garderobiérka, rekvizitářka a inspicientka. Jo a taky jsem nějakej ten pátek rentiérkou.

Práce je práce, pracuju ráda, ale co si budeme nalhávat; nejsem už ta mladá hezká holka, co jí patřil svět. Nevadí, že už nejsem jediná. Jsem jednou z mnoha mravenců a pro sčítací komisaře jsem dnes jen průměrnou odškrtnutou kolonkou.

Pořád jsem ovšem pravá blondýna a to se, počítám, už nezmění. Jsem ohrožený druh.

práce ženy životní postoj
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirka Nulíčková
No, opravdu pěkné cévéčko ...
Zdeňka Ortová
Zuzanko, malířka pozadí, to mě dostalo :-) Škoda, že jsem nemohla chodit do školy s Tvými dětmi. Dovedu si představit, jak se paní učitelka při vyučovací hodině žáků ptá, čím jsou jejich rodiče, každý ten žáček povstane a pěkně nahlas to třídě poví :-)
Jaromír Šiša
Moc hezký, jen by mě zajímalo, jestli bys mi nenamalovala pozadí :-)
Jana Šenbergerová
Je moc dobře, že ten dělá to a ten zas tohle. Celý profesní život jsem strávila ve stejném zaměstnání na třech různých místech v místě svého bydliště. Vždycky jsem si myslela, že bych nic jiného nemohla dělat. Mýlila jsem se, což je dobré vědět pro příště. :-)
Otakar Vagner
Blondýna (i když ne z Londýna :-) ) Ale schopná v životě všeho možného i nemožného! :-) A to je fajn!
Alena Velková
Perfektní, vtipný článek...dneska už se pozadí nemaluje, ale tetuje, tak proč to nezkusit :-)
Jana Kollinová
Skvěle napsané CV. K lidem zabývajícím se uměleckou tvorbou, jakoukoliv, pohlížím s obdivem a respektem. Jsem potrefená chemií, matematikou, fyzikou, což je na hony vzdálené od umění a o to víc mě jakýkoliv umělecký směr přitahuje. Je to jiný svět.
Naděžda Špásová
Moje první zaměstnání bylo kostymérka na Barrandově, po několika letech přestěhování do ÚL, patnáct let práce na ředitelství v Oděvech, po revoluci práce v pojišťovnictví. Jsem tmavovláska, teď zrzavá. Naštěstí nejsem ohrožený druh. Blondýna byla moje sestra, blondýna sice byla žádána, ale taky neměla moc hezký přívlastek. Možná jste to, Zuzano, někdy zaslechla, říkalo se taky blbá blondýna. To se ale určitě netýká vás. Blondýnka jsem nikdy být nechtěla. Hezky jste to napsala, přeji hodně štěstí.
Jan Zelenka
Říká se, devatero řemesel, desátá bída. Já to měl přesně obráceně. Každé moje nové zaměstnání znamenalo finanční i funkční posun dopředu. Postupně jsem stoupal jako po schodech. To poslední, jedenácté, byl obchod. Finančně úžasné. Kdo hledá i nalézá.
Jitka Caklová
Také jsem v průběhu života prošla řadou zaměstnání od pekařky, přes krmičku brojlerů, strojní zámečnici, svačinářku, brusičku skleněných perlí a vše uzavřela tím, kde jsem začínala, pekařka/cukrářka na volné noze, tedy celoživotní Ferda Mravenec. Jako ohrožený druh se rozhodně nepovažuji, možná je to tím, že jsem Schwarzkopf blondýna. :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.