Mít svůj kout, kde se dá spočinout
Slavičí údolí, Praha-Radotín. FOTO: Jan Raška

Mít svůj kout, kde se dá spočinout

28. 10. 2023

To místo má své kouzlo v každém ročním období, ale na podzim je nejkrásnější. Zvláště v těchto dnech, na přelomu října a listopadu, hraje Slavičí údolí všemi barvami. Je to koncert pro duši.

Chodím do Slavičího údolí, rozprostírajícího se mezi pražskými částmi Radotín a Lochkov, téměř denně. Je totiž vzdáleno od našeho domu jen několik desítek metrů. To místo miluje i naše fenka, stačí otevřít branku a ona už běží, po pěšině přes les až k okraji "Slavičáku", kde se zastaví a čeká, až ji hodím kus klacku, který si pak nese v tlamě celou procházku až domů.

Slavičí údolí bylo v roce 1988 vyhlášeno přírodní rezervací. Jeho osu tvoří louky podél Skalního potoka. Ten však před několika lety vyschl a zdálo se, že už údolím nikdy voda nepoteče. Před dvěma lety se však vprostřed údolí pramen zase vzpamatoval a tůňka teď slouží jako osvěžovna lesní zvěře. A taky naší Lassie.

V údolí roste podle botaniků na padesát druhů rostlin a dřevin, včetně chráněných druhů jako je kavyl Ivanův, dub pýřitý či sasanka lesní, ale i kosatec žlutý, máta vodní, tařinka horská nebo devaterník šedý. Slavíci, po kterých bylo údolí kdysi pojmenováno, zde už nehnízdí, ale poletuje tu lejsek šedý, zpívá pěnice černohlavá s drozdem brávníkem a loví krahujec obecný.

A já si tu čas od času ulovím nějkou tu fotku, byť už znám v těchto místech skoro každý strom. Slavičí údolí je pro mě kout, kde se dá krásně (a jednou klidně i navždy) spočinout...

Máte také svůj oblíbený kout?

 

Snímek obrazovky 2023-10-28 v 14.29.58.png

Snímek obrazovky 2023-10-28 v 14.27.07.png

Snímek obrazovky 2023-10-28 v 14.29.48.png

IMG_1542.jpg

Snímek obrazovky 2023-10-28 v 14.29.42.png

Snímek obrazovky 2023-10-28 v 14.28.07.png

Snímek obrazovky 2023-10-28 v 14.24.17.png
                                                                                                                    Všechny fotografie: Jan Raška

 

 

 

 

fotografování podzim příroda
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Krásné fotky přírody. Pro mně je to asi taky Divoká Šárka, ale většinou brouzdám tady okolo v Central parku.
Lenka Kočandrlová
To se tam máte,modré nebe...My tady v Slavkovském lese slunce skoro nevidíme,furt tu prší,ač dle předpovědi nemá, dívat se na šedivou obluhu už kolikátý den omrzí.Letos nebyly u nás ani houby,všechny potoky jsou vyschlé.....Stromy už moc barvami nehýří,neb je dosti opadáno. Procházím se přírodou i tak,ale zeje tu smutek a zmar nastávající zimy.
Zdenka Soukupová
Honzo, nádherné fotky z nádherného místa. A že jich u nás je! Denně je sleduju na FD.
Hana Práglová
Paráda. Barevný podzim je bezva balzám na oči i na duši.
Zuzana Pivcová
Do vzpomínek se mi dodnes vkrádá Český ráj a Podkrkonoší, pohledy z vyhlídek v Lomnici a okolí. Zde v Týně jsem si nějaký kout v mládí nenašla, třeba to ještě doženu, ale líbí se mi tu vesměs vše.
Dana Puchalská
Opravdu krásný kout .... a fotky jsou toho důkazem. Děkuju.
Helena Přibilová
Děkuji za moc hezký článek doplněný působivými fotografiemi. Těch koutů, kde bych chtěla spočinout, bych napočítala mnoho. Dalo by se říci, že celá naše země, je pro mě takovým koutem. Vnímám to zvláště v těchto dnech, kdy se zdejší příroda oděla do nádherných barev podzimu.
Květuše Pinkasová
Moc hezké vyznání Honzo s hezkými snímky ♥ Po 10 letém osamoceném životě v CHKO na břehu Skučáku Rychvald s briardem po krásných zákoutích, jsme se se synem k mé a hlavně dodnes jejich už 20 leté radosti vystřídali ♥ S turisty dnes ráda po různých vždy čtvrtečních pobytových nebo srazově sobotních trasách zavítáme moc rádi na krásné zastavení v Žabím údolí ♥ Naposled nás tam překvapila, poprvé, dokonce rozkvetlá ocúnová louka ♥ Trasa z Melče směrem k Hradci nad Moravici přes úžasná místa v různých obdobích i v dešti ♥
Marie Ženatová
Díky moc za překrásné fotografie. Já jsem v několika krásných podzimních dnech tohoto týdne objevila několik přímo pohádkových míst v našem okrese. Bohužel jsem si nevzala s sebou foťáček, ale o to víc jsem tu krásu vnímala* a přímo se jí opíjela* a prožívala*.
Jan Zelenka
Nádherné fotky. Pokud jsem bydlel v Praze, takovým místem byla Divoká Šárka, nádherný kus pražské přírody. Tady v Litoměřicích to býval výšlap na Bílou stráň. Momentálně mi zdravotní stav neumožňuje delší vycházky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.