Nestačí vám důchod na pokrytí základních potřeb? V tom případě by měly podle zákona pomoci děti
Ilustrační foto: Pixabay

Nestačí vám důchod na pokrytí základních potřeb? V tom případě by měly podle zákona pomoci děti

5. 1. 2024

Podle občanského zákoníku se dítě musí postarat o své rodiče, pokud nejsou schopni se o sebe postarat sami. To obecně znamená, že jejich důchod je tak nízký, že nestačí k pokrytí základních potřeb.

Paní Svatava pracovala takřka celý život jako kuchařka ve školní jídělně malé moravskoslezské obce. Vzhledem k nízkému platu byl její důchod vyměřen na necelých 11 tisíc korun, po valorizacích se přehoupl přes 13 tisíc. S manželem žili skromně, a tak peníze na uhrazení nákladů na bydlení, potraviny a ošacení byly. Situace se změnila po smrti manžela a po dramaticickém růstu energií.

"Po úhradě účtů za elektřinu, vodu, svoz odpadků a další nutné výdaje mi zbyla na jídlo asi patnáct set korun. Ale co za to pořídíte? Vařila jsem si denně vývary z kostí nebo česnečku a jedla rohlíky nebo brambory. Na máslo či sýry už mi nezbyly peníze," vzpomíná paní Svatava. Sousedka jí pomohla na úřadu práce vyřídit příspěvek na bydlení. Získala tak 2100 korun. "Mohla jsem si na čas dopřát mléko či vajíčka, ale po zdražení potravin jsem už zase byla na vývaru," říká Svatava. Na pracovním úřadu jí pak paní poradila, že může využít zákona o vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.

"Paní Svatava má syna, se kterým ovšem téměř nebyla v kontaktu kvůli jednomu letitému rodinnému sporu. Po komunikaci se synem, kdy byl seznámem s životní situací paní Svatavy, jsme se dohodli na pravidelné měsíční podpoře ve výši 2 500 korun, a to na základě § 915 občanského zákoníku, podle kterého je dítě povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu," uvedla advokátka Simona Rašková.

Zajištění základních životních potřeb neznamená srovnat životní úroveň, kterou mají samy děti. Děti nejsou povinny zajistit rodičům výživu odpovídající jejich vlastní životní úrovni, ale výživu „slušnou“, což může být rozsah výrazně užší, to je rozdíl oproti vyživovací povinnosti rodičů vůči dětem, ty mají nárok na shodnou životní úroveň," vysvětluje Simona Rašková z advokátní kanceláře Müller&Skalický.

 

Vyživovací povinnost mají nejen děti, ale i manžel či manželka po rozvodu

Vyživovací povinnost dětí vůči rodičům ovšem není tak častá. Jednak se, především ovdovělí důchodci, snaží vyřešit svou životní situaci za pomoci státních příspěvků jako je příspěvek na bydlení či příspěvek v hmotné nouzi. Na vlastní děti se staří rodiče neobracejí často proto, že se za svou situaci stydí, anebo kvůli nějakému rodinnému sporu z minulosti.

Podle advokátky Simony Raškové se o rodiče či prarodiče musejí postarat všechny děti, ovšem nikoli rovným dílem, ale podle svých schopností a možností. V případě, že se na odpovídajícím poměru nedomluví, konkrétní výši příspěvku pro každého z potomků určuje soud.

"Děti jsou ve vyživovací péči až druzí v řadě. Ze zákona se musí především o svého partnera postarat manžel a manželka, přičemž vyživovací povinnost mezi manžely nekončí rozvodem. Občanský zákoník stanoví, že si manželé mají být za zákonem stanovených podmínek vzájemnou oporou i po rozvodu," dodává advokátka Simona Rašková.

peníze právo rodina
Hodnocení:
(7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lubomír Chládek
Už to vidím jak se staří lidé budou soudit a domáhat se svých práv. A co ti kteří žádné potomky nemají a jsou zcela sami.? Už to vidím jak budou plné soudní síně zahlceny soudními žalobami na své potomky. Kam to chcete všichni dohnat. !!!
Olga Škopánová
Paní Kočandrlová já si to představit umím, můj otec pracoval až do 75 let.
Lenka Kočandrlová
Viz pí. Š. - Neumím si představit,jak někdo bere do práce důchodce nad 70 let . Co by asi dělali? Jak dlouho ? Kdysi šli chudí do chudobince , ve staré Anglii tam rozplétali stará lana nebo drali peří,aby dělali aspoň něco za skromné jídlo a nocleh,co jim dali. A dnes? Jak by to dopadlo ???
Olga Škopánová
Já bych se asi nejdříve snažila nepříznivou finanční situaci vyřešit sama, našla bych si nějaký přivýdělek a až pak bych se obrátila na děti. Myslím, že stát rovněž nabízí několik typů sociálních dávek, které je možné využít a není třeba se za to stydět.
Ivo Patta
Je logické, že na základě § 915 občanského zákoníku je dítě povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu. Na druhou stranu praxe zavedená MPSV ČR, odborem sociálního pojištění, na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ); praxe prováděná na základě účetně vadné (!) metodiky, jen v roce 2022 odklonila z peněz určených rodičům – důchodcům 59,9 miliard korun. Odklonila z peněz pocházejícím z plateb jejich dětí ve prospěch bezdětných důchodců! Bezdětných důchodců, kterým nemá kdo, z důvodu bezdětnosti, financovat jejich starobní důchody. K tomu doplním sofistikovanou definici starobního důchodu z prvního důchodového pilíře: STAROBNÍ DŮCHODY JSOU DIVIDENDY Z INVESTIC DO VÝCHOVY DĚTÍ. Pro zvídavé ještě přidám odkaz na kapitolu Sociálně ekonomický audit státního důchodového systému v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně.
Dana Divišová
A když děti nepracují a jsou na dávkách, doplatí to stát. V kolika rodinách spolu děti a rodiče nemluví nebo že by bývalá manželka měla podporovat téměř bezdomovce bývalého manžela, který všechny peníze prohrál na automatech, to fakt není dobrý zákon. Konkrétně tohoto případu se obávaly dvě moje kolegyně.
Alena Gebauerová
Možná tady dojdu k odsouzení, ale zajímalo by mě proč , má někdo minimální důchod, prominu-li vysloveně flákače, tak se nabízejí OSVČ, kteří si neplatili, viz věcčné si stěžující herecka Obermajerova, pak manželky bohatých podnikatelů sedící ve zlate5 kleci, které se pak diví, když je manžel vyměnil za mladší model a neměly napracovano. Mám i kamarádky, které Tak byly s dětmi delší čas doma a přesto dnes nestradáji. Tímto se nechci dotknout lidi, kteří se do krize nedostali vlastní vinou.
Jiří Dostal
:-) "Odpusť, státe, jestli můžeš, že i naše rodina je tvým základem..." Vladimír Renčín :-)
Lenka Kočandrlová
No,řekla bych,že to v některých případech nepůjde,neb dítě může být klidně bezdomovec a matce nemá co dát....Dnešní doba je mnohdy krutá.
Jitka Hašková
To bylo dříve také. Moje babička měla nízký důchod, tak se o ni staraly obě dcery (moje máma a její sestra). Vždycky přes zimu trávila zimu u jedné z nich, ušetřila zatopení a jídlo. Babička byla ročník 1890 a zemřela 1977.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.