Vycházka se Senior pasem v Litoměřicích
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Vycházka se Senior pasem v Litoměřicích

22. 11. 2023

Před několika lety se ke mně dostala informace o senior pasu a jeho výhodách pro seniory. Objednala jsem si jej a za pár dní mi pěkně v obálce pošta přinesla kartičku Senior pas. Přiznám se, že jsem ji zařadila mezi další karty a za celé roky ji ani jednou nevyužila.

Pravda je, že jsem ani výhody pro držitele senior pasu nijak aktivně nevyhledávala. Občas mi sice přišla nějaká nabídka třeba na cestování, ale žádnou z nich jsem nevyužila. Úplnou náhodou jsem letos v našem městě uviděla na dveřích prodejny koberců logo Senior pas a zjistila jsem, že při nákupu budu mít sympatickou slevu. Shodou okolností jen krátce nato mi v e-mailové schránce přistála pozvánka na vycházku v Litoměřicích Po stopách historie a Karla Hynka Máchy s akreditovanou průvodkyní. Ačkoliv si myslím, že Litoměřice docela dobře znám, neváhala jsem ani chvilku a na akci jsem se přihlásila. 

V úterý 14. listopadu v 10 hodin se u horní kašny na litoměřickém náměstí sešlo asi 30 seniorů a vydali jsme se v doprovodu sympatické paní průvodkyně Zdeny Redererové na vycházku. Obdélníkové náměstí královského města Litoměřice patří k nejkrásnějším, které znám. Všechny domy jsou krásně opravené a lešení už zmizelo i z budovy historické radnice, ve které je dnes umístěno oblastní muzeum. Rovněž typický zelený kalich na střeše nynějšího radnice, sloužící jako vyhlídková věž, je po opravě v celé kráse. Řada domů je v přízemí propojena podloubím, chránícím před nepřízní počasí. Celý hlouček seniorů za vyprávění paní průvodkyně obešel náměstí a zastavil se u muzea. Už sama o sobě překrásná renesanční budova je ozdobena zajímavostmi - sochou Rolanda, pranýřem a také loktem, historickou mírou, používanou v dobách minulých při trzích. O Rolandovi jsme se dověděli zajímavou pověst a loket byl na místě přeměřen. Jestlipak víte, kolik měří jeden loket? Prošli jsme se po hradbách - parkánech a postáli u sochy Karla Hynka Máchy, stojící u divadla Karla Hynka Máchy. I na verše z Máje došlo. Po Máchových schodech jsme pak sešli do Máchovy ulice s domem, v němž v Litoměřicích Karel Hynek Mácha krátce žil a bohužel i zemřel.

Kolem biskupské rezidence jsme se dostali až na Dómský pahorek s katedrálou sv. Štěpána, kde jsme vycházku zakončili. Počasí bylo stylové, jak se na polovinu listopadu sluší. Tmavá mračna nad námi nepustila dolů ani jeden sluneční paprsek a vítr se nám dobýval pod bundy. Dojem z pěkného dopoledne si však nikdo zkazit nenechal a co se týče mě a mých dvou kamarádek, tak jsme ho následně jak se patří stvrdily v útulné kavárně.

Společná procházka byla realizovaná v rámci projektu Po stopách rodokmenu ve spolupráci se Senior Pasy. 

cestování Do stovky 2023 města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Bezvadný výlet, Litoměřice mám také moc ráda.
František Matoušek
Z Litoměřic znám jen střed města , ale vím kolik měří 1 loket (tedy český loket= 59,3cm). Musím pochválit hezké fotografie.
Dana Kolářová
Hezká procházka a fotodokumentace.
Marie Novotná
Koukám na fotky a říkám si,,tam jsme chodily". Krásně jsem si početla a zavzpomínala . Díky za sdílení.
Jitka Hašková
Krásná procházka Litoměřicemi. Před několika lety jsem tam strávila nečekaně neděli se dvěmi kamarádkami, tvoje fotky mi připomněly, kde jsme všude chodily. Je to moc krásné město.
Marie Měchurová
I my jsme měli možnost jedno odpoledne letos strávit v tomto zajímavém městě. Je hodně fotogenické a jsou tam krásná zákoutí. Je to vidět i na Tvých hezkých fotkách.
Lenka Kočandrlová
Letos jsem byla v Litoměřicích na Zahradě Čech.Stihla jsem si také dojít na náměstí, projít si podzemí a vystoupit na Kalich.Fotky zde mi přiblížily další krásy a zajímavosti,tak někdy příště to snad uvidím naživo.
Libuše Křapová
Díky za reportáž a fotky :-)
Rostislav Mraček
Tak teď mě to mrzí dvojnásob! A co? Že jsme s manželkou absolvovali podobnou vycházku po Prostějově, se stejnou průvodkyní a já se těšil, že přispěju na I60, ale bylo mi to znemožněno poruchou fotopřístroje. Nedělal jsem si tedy ani poznámky. Pokud se vám naskytne taková příležitost, využijte ji. Paní Tollarová potvrzuje, jak je to užitečné.
Jana Šenbergerová
Krásná procházka po krásném městě neméně krásně zdokumentovaná slovem i obrazem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.