Elixír věčného mládí? Když nebudeme maximalisté, nahradí ho pár pomůcek
FOTO: Poskytlo babickarstvi.cz

Elixír věčného mládí? Když nebudeme maximalisté, nahradí ho pár pomůcek

21. 11. 2023

 Říká vám něco jméno Ota Gregor? Byl to český lékař, profesor interní medicíny, který se hodně zasloužil o rozvoj psychosomatiky. Dva roky před svou smrtí, v roce 2004, byl dokonce pasován na Rytíře českého lékařského stavu. Pod jménem Gregor psal populárně naučné knihy pro laiky, jeho pacienti ho znali pod jménem Ota Gans.

Zmiňujeme ho proto, že jedna z jeho knih se jmenuje Stárnout je kumšt. Vyšla s vtipnými ilustracemi Vladimíra Renčína poprvé v roce 1990 v nakladatelství Olympia, tedy v době, kdy zřejmě ještě nikdo z nás vlastní stárnutí moc neřešil. Pan doktor tehdy v knize přinesl zajímavá čísla ohledně stárnutí jednotlivých orgánů v našem těle. Ty totiž každý stárnou jiným tempem.

Samozřejmě se s přibývajícím věkem vyrovnává každý trochu jinak, ale určitou představu si i tak můžeme udělat. Jako výchozí srovnávací bod vzal Ota Gregor stav tělesných funkcí 30letého zdravého muže, který označil jako stoprocentní. Do tabulky pak zpracoval, o kolik procent jednotlivé tělesné funkce klesnou ve věku 75 let. Podívejte se:

 

Funkce                                    Pokles v %

Tělesná hmotnost                              88

Obsah vody v těle                              82

Minutový srdeční objem                   70

Vitální kapacita plic                            56

Průtok krve ledvinou                          50

Průtok krve mozkem                          80

Svalová síla                                          55

Maximální vytrvalostní výkon            70

Maximální rychlostní výkon               40

 

Slábnoucí zrak

Tato čísla dávají jasnou představu o tom, že chtít po sobě tytéž dovednosti a výkony jako zamlada prostě nemůžeme. Co můžeme, je se maximálně udržovat v co nejlepší kondici pravidelným pohybem, zdravou stravou a aktivním životem. A pokud už věk přeci jen začne vítězit, nebo přijde nemoc? Elixír věčného mládí sice zatím vědci nevynalezli, ale zato šikovní koumáci vymysleli spoustu praktických pomůcek, které nám na starší kolena život usnadňují, dalo by se dokonce říci, že nás trochu omlazují.

Ve stáří pravidelně přicházejí senzorické poruchy, jako jsou zhoršení zraku, sluchu i chuti. Prostě se už člověk neobejde bez brýlí a někdy také bez lupy. Myšlení starších lidí leckdy bývá pomalejší a jsou více zapomnětliví. Pozor, neplést si přirozenou stařeckou zapomnětlivost s demencí! Ta je vždy důsledkem chorob, které poškozují mozkovou tkáň. Bystrou hlavu si můžeme v každém věku udržovat luštěním křížovek, rébusů či sáhnout po nějakém kvalitním doplňku stavy jako je Ginkgo biloba.

Nákup na kolečkách

Opravdu velkým problémem bývá ve stáří úbytek kostní hmoty, kosti pak řídnou a snadněji se lámou. A o čem se moc nemluví, je současný úbytek svalové hmoty, odborně se mu říká sarkopenie. Kondici kostí i svalů lze podporovat pravidelným pohybem a správnou stravou, bohatou na vápník a bílkoviny. Až pro zdravé potraviny vyrazíte do obchodu, nemusíte se s nimi vláčet v rukách. Velkým pomocníkem je praktická nákupní taška na kolečkách. Vzpomínáte, že se této pomůcce kdysi říkalo RVHP? Když to dnes vyprávíte dětem, jak jim zkratku vysvětlujete? Co to byla „Rada vzájemné hospodářské pomoci“ asi moc nepochopí, zato varianta „Ráno vyjedu, ho**o přivezu“ se bude objasňovat snadno.

Ohnout se je problém

Nejen, že se stárnutím odchází síla, ale také se zhoršuje pružnost a pohyblivost páteře. Ohnout se k botám a zavázat si tkaničky může být problém a někdy to navíc i bolí. Naštěstí existuje možnost pořídit si tkaničky pružné a také extra dlouhou nazouvací lžíci, a do bot vklouznete natotata.

Ohýbání obvykle nevyžadují jen boty, ale také kalhoty či ponožky. I tady lze sehnat opravdu skvělé vychytávky, které se hodí nejen pro seniory, ale i pro ty, kdo mají problémy s klouby kolen či kyčlí, jsou po úraze nebo mají spoustu kilogramů navíc. Pro snadnější oblékání kalhot slouží jeden úžasný pomocník, jiná pomůcka zase usnadní natahování ponožek.

Poněkud nešikovné ruce

Velkým tématem je také ztráta jemné motoriky a síly v prstech rukou. I jejich drobné klouby bývají s postupujícím věkem opotřebované a artróza, nebo i zánětem doprovázená artritida pak každodenní činnosti hodně komplikují. Ani tady ale není nutné házet flintu do žita. Třeba takové stříhání nehtů – to vyžaduje hodně velkou zručnost i u mladých a zdravých lidí. Seniorům mohou pomoci speciální XL nůžky, které se lépe drží a mají ergonomický úhel čepele, aby se u stříhání nehtů nemuselo moc kroutit zápěstí.

Když jsme u toho kroucení, leckdy se nechtěným nepřítelem může stát zámek u dveří. Se slabými prsty bývá opravdu kumšt otočit v něm klíčem a zamknout či odemknout. Pak se vyplatí být vybavený otáčečem klíčů.

Prodloužená ruka

A ještě jednu výbornou pomůcku asi senioři ocení, ať už jsou jen neohební, nebo dokonce tak omezeně pohybliví, že musí využívat třeba vozíček. Pak není nad podavač předmětů, na které by bez něj prostě nedosáhli. Stačí lehké stisknutí rukojeti, aby se rozevřely kleštičky podavače, a uchopily potřebný předmět, třeba brýle, ovladač od televize nebo časopis. Problémem pro podavač nejsou ani kovové předměty, třeba klíče, protože má v sobě zabudovaný magnet.

Usnadněte sobě nebo svým blízkým každodenní život, abychom mohli strávit společně co nejvíce krásných chvil.

 

 

 

aktivní senioři nákupy vánoční dárky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Tak otáčeč klíčů jsem neznala...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.