Zápisník starého muže: Záchrana kotěte
Ilustrační foto: Pixabay

Zápisník starého muže: Záchrana kotěte

27. 11. 2023

Kocourek uvázl na stromě, 2 dny tam byl a hodní lidé museli kvůli němu postavit lešení a zachránit ho. Mnozí namítají, že to bylo zbytečné, že kočky mají od přírody danou schopnost šplhání do výšek. Když vylezou nahoru, musí dokázat dostat se i dolů a nebojí se ani seskočit z výšky. Vždyť mají 9 životů, zvládnou to.

Některé kočky neumí nebo prostě nedokážou slézt dolů, někdy tam sedí dlouho až zeslábnou a zřítí se. Za mého dětství byly kočky v každém domě a nikdo pro ně neriskoval svůj život. Takové zvíře bylo prostě ponecháno svému osudu. Jen my děti jsme litovaly mrtvého nebo zraněného tvora nalezeného pod stromem.

Mám nafocený jeden takový zásah hasičů na záchranu kočky na stromě. Napřed vysunuli žebřík, ale bojící se kotě vylezlo ještě výše. Tak přivezli plošinu, vysunuli ji do obrovské výšky, ale kotě se bálo i toho hasiče. Lezlo stále výše až už nebylo kam. Nedůvěřovalo zachránci, teprve po nějaké době se mu podařilo polapit jej do velkých rukavic a přivinout k tělu. Přítomní to okomentovali bouřlivým potleskem. Po snesení na zem dezorientované a vyděšené kotě se snažilo spasit útěkem. Kolem plno lidí a nejblíže byl zrovna ten strom. Naštěstí se jednomu člověku podařilo rychle zareagovat a zabránit mu v opětovném lezení nahoru.

Zoufalé kotě se schovalo aspoň pod kola toho auta, což by bylo pro něj stejně tragické. Ale zase dobré pro něj bylo, že hasičům dlouhou chvíli trvalo než uklidili své vybavení a přihlížející se rozešli. Kotě si tak mezitím vyhlédlo a naplánovalo cestu k lepšímu úkrytu mezi keři. V nečekaném okamžiku tam také rychlosti blesku vyrazilo a zmizelo z dohledu. Zachránilo se poučené o děsivý zážitek s dobrým koncem.

domácí mazlíčci kočka
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Mám radost za záchranu živého tvorečka. Náš kocour je tak líný, že jsem ho nikdy neviděla lézt na strom a že jich pár máme na zahradě.
Zdenka Jírová
Mám vlastní zkušenost s kočkou na stromě. Měla jsem chalupu, kam jsem jezdila na dovolenou. Na zahradě byla vysoká stará hrušeň. Svou kočku jsem vozila sebou. Byla tam spokojená, ale jednou v noci mě vzbudilo její žalostné mňoukání. Vyběhla jsem na zahradu a v raním svítání uviděla svoji micku nahoře na stromě a bála se slázt dolů, tak mě volala. Musela jsem přistavit dlouhý žebřík ke stromu a ve 4 ráno za šera lezla do koruny hrušky pro vyděšenou kočku. Na strom ji asi zahnal nějaký kocour, který měl přes moji zahradu cestu při svých toulkách. Podařilo se mi ji odchytit a snést dolů. Jen jsem se děsila, zdali mě neviděl některý soused, jak lezu v noční košili na hrušku ve 4 ráno.
Marcela Pivcová
Který milovník by si nepřál zvířecí vyprávění se šťastným koncem! Můj kolega s manželkou měli s kocourem podobný zážitek - u rodičů na Moravě. V neděli odpoledne, když už měli odjíždět z návštěvy, zahnal pes jejich kocoura na strom. Naštěstí pro kocoura vylezli místní hasiči a zvíře sundali.
Eva Mužíková
Takové příběhy si ráda přečtu. Snad si kočičák najde brzo nový domov.
Zuzana Pivcová
To mám radost, že to tak dopadlo. Ocenila jsem, že v Austrálii zase sundávali ze stromů nebo vedení koaly.
Anna Potůčková
Tak snad se kočička někde uchytila v rodině, kde je milovaná. Dobří lidé naštěstí ještě žijí mezi námi a snad je jich stále většina.
Marie Měchurová
Naši kočičku kdysi zahnal cizí pes vysoko do koruny velkého ořecha. Nakonec musel manžel nahoru vystrčit žebřík, po kterém slezla.
Naděžda Špásová
Sice máme pejska, ale kočky jsou moje druhá láska už od dětství. Doufám, že kotě se někde uchytí.
Jana Jurečková
Miluji kočky a fandím lidem záchranářům. Příběhy dopadly dobře a já se v duchu připojila k tleskajícím...
Irena Mertová
Koťatům se to stává. Někdy je tam zaženou okolní kocouři - rabiáti, pak sedí pod stromem, nepustí kotě dolů a užívají si to. V Braníku nám jednou kocourek vylezl na strom a nemohl dolů - vzbudila jsem synka a ten pro něj lezl rozespalý v pyžamu na strom, ale spletl se a omylem vlezl na vedlejší strom, tak znovu, kotě zachránil. Takových příhod jsme měli víc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...