Jak na vánoční stromeček
Ilustrační foto: Pixabay

Jak na vánoční stromeček

7. 12. 2023

Dnes se mi honí hlavou téma, na které mne přivedlo několik příspěvků na sociálních sítích, a to téma zdobení vánočního stromečku. Musím říct, že mě překvapilo, kolik lidí už má týden, dva, dokonce i měsíc dopředu ozdobený stromek. Prý, aby si ho užili. To jsem blázen!

Já myslela, že je to všude jako u nás! U nás to totiž na Štědrý den funguje tak, že ráno Pazour vezme děti (teď už s jejich dětmi), kamarády dětí (teď už s jejich dětmi), vezmou pytel sena, jabka, řetězy z piškotů a mrkev a jdou do lesa nakrmit lesní zvěř, ozdobit pro ni stromek u krmelce a pak jdou na jmelí. K této činnosti si s sebou nesou špeciální „vylezáky“, s kterými pak Míra šplhá na vrcholek borovice, obtížené chuchvalci jmelí, a tuto nepostradatelnou vánoční dekoraci hází dolů, kde ji děti strkají do pytle, aby s ní mohly po návratu domů podarovat maminky, které ji posléze zavěsí pod lustr, to aby je štěstí minimálně rok neopustilo. Já mezitím snesu z půdy tři staré kufry s vánočními ozdobami, různými cingrlátky poděděnými po tetě a skřipce na svíčky. (V životě v nich svíčky nedržely, ale bez nich by to nebylo ono).

Jdu do garáže v domnění, že Míra den předem našel stojánek a zasadil do něj stromek. V této chvíli nastanou dvě možnosti, buď je tam, nebo, a to je ta pravděpodobnější varianta, na to zapomněl a já ztratím drahocennou hodinu hledáním stojánku a přisekáváním stromečku, u čehož nadávám jako špaček, proklínám Pazoura a jsem ráda, že tam není, páč bych ho asi vzala tou sekyrkou. Když se mi podaří stromek vtáhnout do obýváku, přičemž cestou shodím Pazourovo loveckou trofej ze zdi v chodbě, památeční hrnek po babi z police v kuchyni a vázu s barborkama v obýváku, postavím ho a jdu mu udělat místo. Přestěhuju jedno křeslo z rohu obýváku do zadního pokoje, přičemž si odřu kotníky na rukou o futra. Křeslo z druhého rohu přestěhuju do rohu po prvním křesle (protože neprojde futrama) a místo něj postavím stromeček. Při té příležitosti zjistím, že je křivě nasazen, a tak s ním točím tak dlouho, až vypadá poměrně souměrně a začnu se zdobením.

Babi mezitím vyrábí v kuchyni půl metráku vánoční postní kroupové pochoutky, kuby s houbama pro příchozí z lesa, přičemž zjistí, že nemáme kroupy, protože si myslela, že je máme ve špajzu, ale nejsou tam. Nechám zdobení a poté, co prohledám zbytečně špajz, sednu na kolo a mastím koupit kroupy. Ztratím další hodinu, protože v krámu je hrozná fronta. Všichni asi něco zapomněli. Po návratu dám vařit kroupy a vrátím se tedy ke stromečku. Pustím si k tomu vánoční vyprávění od pana Nepila a jímá mne nostalgie. Věším postupně na stromek všechny ty roztodivné, blištivé koule, ptáčky, domečky, kapky a korálkové andělíčky a podaří se mi nerozflákat ani jednu památeční ozdobu. Finále zdobení jsou světýlka. Jsou smotaný v igelitce. Je jich asi pět nebo šest šňůr. Beru jedny po druhých a strkám je do zásuvky. Nesvítí troje. Problikávají dvoje a při jejich rozmotávání dostanu amok, sednu na kolo a jedu koupit nová světýlka. Opatrně s nimi omotám to dílo a konečně je stromeček hotový!

Teď musím honem udělat svícen na stůl, vyluxovat jehličí, nandat cukroví na tácy, prostřít stůl slavnostním porculánem, co vyndaváme jen o vánocích, nandat dárky pod stromeček. Jako každý rok babi zapomene, kam je schovala, takže hodinu hledáme, abychom je našly na tom nejnepravděpodobnějším místě, který byste vymysleli. Rychle zabalit a už jsou tady děti z lesa! Zmrzlí se pustí do kuby. Do pokoje samozřejmě nesmí! Pak se povalují utahané a čekají, až babi dosmaží kapří řízky, až jim nandám rybí polívku do přinesených bandasek, bramborový salát a porce kapříka do krabiček a kastrůlků a nesou si to domů, ke štědrovečerní večeři. Jejich maminky si zatím v klidu doma hezky všechno připravily.

A když byli jejich rodiče tak malí, jako teď oni sami, vždycky, když se večeře chýlila ke konci, začalo Pazoura jako že bolet břicho a musel nutně na záchod. Děti na něj volaly: "Tatíííí, děleeeej!" On mezitím oběhl barák a zadem přes terasu vlezl do pokoje, rozsvítil stromek, zazvonil na zvoneček, který jsem mu tam připravila a zase pelášil zpátky. A to jsme se zvedli od stolu, otevřeli dveře do obýváku a teprve teď děti strnuly v úžasu nad tou nevídanou krásou...

A tak je tomu dodnes! U nás prostě zdobí stromeček Ježíšek!

 

 

 

 

Můj příběh Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Mě se nápad užívat si ozdobený stromeček celý prosinec líbí, ale děti nemaje stromek už nestrojím. Syn se snachou mají stromeček celý advent a užívají si s dětmi světýlka.
Eva Mužíková
Od té doby, kdy se Vánoce připomínají již v listopadu, pro mne tak nějak ztratily kouzlo. Dík za Vase řádky.
Hana Rypáčková
Pro mne byl zázrak stromeček. I pro děti jsme dělali tajemné Vánoce. Dnes jsou všude stromečky už od října.. Na náměstí od listopadu..
Rostislav Mraček
Jste zlatá!
Marie Ženatová
Díky moc za vaše nevšední zážitky*, které jsou nádherně popsané a jako vždy velmi zábavnou formou ♥
Soňa Prachfeldová
Hezké vánoční čtení. U nás se také zdobil stromek den před Vánocemi a museli jsme projít se zavázanýma očima do ložnice. A pak to netrpělivě včelami na Ježíška! Přeji vám krásné Vánoční svátky.
Jan Zelenka
Pěkný obřad. My jsme měli Vánoce jednodušší. Ale rád vzpomínám na dětství, protože maminka byla skvělá kuchařka a vše zvládla sama za mojí pomoci.
ivana kosťunová
Tak nějak mi to něco připomíná- že by vánoce v naší rodině. No, my jsme spíše zpívali , ale takových příhod bylo taky dost. Popsala jsem to asi před pěti lety v článku "Vánoce v naší rodině" , najdete na mém profilu, pokud budete mít zájem si přečíst. Vy mě vždy pobavíte :))
Marie Měchurová
Jani, zážitky Vaší rodiny se mi vždycky moc líbí. My míváme rok od roku stromeček menší a menší. Kuba musí být, i když u nás na Moravě to není úplně běžné. Tak hezké Vánoce a užijte si to!!
Lenka Kočandrlová
No,ty ozdoby by měly být hlavně blyštivé !!! Zajímavé je u vás to pojídání kuby.Rovnou řeknu fuj,to bych nejedla,leda bych měla umřít hlady. Máte pravdu v tom,že stromeček by se měl zdobit dopoledne 24.12. ,a že se traduje ,že ho zdobí Ježíšek. My s manželem si dojdem v klidu do blízkého lesa pro malinkatý tak do 40 cm smrček,vydrží sotva do těch Tří králů...Světelné řetězy se mi na vánočním stromku nikdy nelíbily, jen pár pravých svíček dáváme do starých stojánků. Tak přeji krásné svátky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.