Míca
FOTO: Ludmila Černá

Míca

4. 12. 2023

Mám přítelkyni Marušku. Mimo psaní a červeného vína nás spojily kočky. Když jsem poprvé spatřila Maruščinu Mícu, ohromila mě. Netuším, kolik vážila, ale já jsem něco tak obrovského nikdy neviděla. Tedy pokud jde o kočku evropskou, alias kočku domácí.

Maruška si ji před sedmnécti lety přivezla z útulku a dík patřičné péči z ní vypěstovala kočičí obryni. Byla určitě dvakrát větší než normální kočky. Dlouhé nohy, dlouhé tělo, velká hlava a jako správný kastrát bříško hodně kulaté. Jinak normální bílomourovatá kočka.

Nic netrvá věčně a Míca začala hubnout. Nejspíš ledviny. Kdo zažil, ví. Zvracení, průjmy. Maruška se vzorně starala, uklízela, prala,přizpůsobovala krmení, luxovala. A připravovala se na to, že jednoho dne zůstane sama. Hezky se to píše, ale hůř dělá. Myslím, že málokdo z nás je na odcházení našich zvířecích parťáků připraven dostatečně. Já tedy ne. A že jsem jich už hodně odchovala. Každá kočka to má trochu jinak, ale ke konci je to stejné u všech. Nežerou, nepijí, jen leží. Některé se snaží z posledních sil někam utéct nebo zalézt. A pak usnou. Navždy. Pokud máte štěstí, jde to rychle. Maruška to štěstí neměla. Možná proto, že s Mícou žila tak dlouho a nechtěla, aby odešla.

Snažila jsem se být Marušce oporou. Nebo spíš vrbou a sdílet s ní její starosti a bolest. To je asi to jediné, co můžete pro kamarádku a jejího čtyřnohého parťáka udělat. Dnes v noci Míca odešla za Duhový most. Maruška s ní byla, když vydechla naposled. Já vím, bolí to. Ale na druhou stranu, kolik zvířat  má to štěstí, jako měla Míca? A kolik lidí?

IMG-20200415-171838.jpg

domácí mazlíčci kočka
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Z útulku jsem si před dvanácti lety vzala tehdy asi sedmiměsíční fenečku a prožívala s ní ty nejkrásnější seniorské dny. Byla mým prvním a zároveň posledním pejskem a její odchod, zítra to bude měsíc, mě bolí, jako by to bylo dnes.
Ludmila Černá
Moc vám všem děkuji za reakci. Je vidět, že jsme na tom všichni stejně. V srdíčku máme nejen potomky a lidi nám blízké, ale i ty naše čtyřnohé parťáky, kteří nám tu naši lásku a péči vrací. A to je dobře.
Věra Ježková
Moc se mi líbil článek paní Jenčové ve sborníku. Řekla jsem jí to na vašem letním čtení. O posledních dnech Mícy mi říkal a psal Jenda.
Eva Klímová
Také mi před lety odešla Micka , ale záhy jsem si vzala z útulku koťátko - Micku č. II. Je to už 7 let . Se zvířaty je život krásnější :)
Soňa Prachfeldová
Ah, ano bolí to a moc a pořád mám jejich odcházení před očima. Ať mých milovaných psů, či koček. A děkuji jim za krásná společná léta. V nejzazším koutě naší velké zahrady jsou s námi.
Zdenka Jírová
Celý život žiji s kočkami. Někdy s jednou, jindy se dvěma. Vím, co to je, když se buď nevrátí z toulek nebo zemře doma na nemoc či stáří. Zažila jsem obojí a vždy to bylo pro mne velmi smutné, oplakala jsem je zcela upřímně. Teď mám kočku svých snů - krásnou, velkou ragdolku. Vím, že je to už poslední má kočka, vzhledem ke svému věku už další mít asi nebudu. Jsme velké kamarádky, mám ji už 10 let. Teď tu u mne sedí jako vždy, když jsem na PC a upozorní mne, kdy už je čas skončit a jít spát hlasitým zamňoukáním.
Ingrid Hřebíčková
Krásné. Přesně takovou kočičku jsme měly, byla ohromný parťák, a tak to bolelo, když nám v náruči umírala.
Alena Vávrová
Achich, ani nemám slov! Jsou ti naši mazlíčci všichni takoví roztomilí, když spinkají. Máme kočánka teprve rok. Míca byla krásná.
Alena Švancarová
Moc krásné,smutné,ale krásné,zvířátka jsou veliká láska,jejich odchod hodně bolí.Chybí,moc chybí.
Martina Růžičková
Míca se dožila úctyhodného kočičího věku a měla příjemný život. Ale i tak je to smutné, jako každé takové odcházení...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...