Nejtěžší je vybrat dárek pro dědu.
Tento mýtus snadno vyvrátíme!
Ilustrační foto: Babickarstvi.cz

Nejtěžší je vybrat dárek pro dědu.
Tento mýtus snadno vyvrátíme!

7. 12. 2023

Dárek pro babičku? No jasné, nějakou voňavku, hezké tričko, nebo třeba poukázku do kadeřnictví. Pro ženy se údajně dárky nakupují lépe.

 Ale co dědovi, který byl už dávno před důchodem známý minimalista? Z kosmetiky uznává jen mýdlo a zubní pastu, každé triko nosí do naprostého roztrhání a na dotaz, co by si přál, odpovídá, že nic nepotřebuje.

Měli bychom být dědovi vlastně vděčni, protože nás nutí k zapojení fantazie a k velké kreativitě. On totiž určitě něco potřebuje, něco šité na míru přímo jemu, jeho zálibám a jeho věku. Nedávno jsem byla na tiskové konferenci k očkování seniorů, kde se kromě jiného probíraly i doplatky za nejnovější vakcínu proti pneumokokovým nákazám. Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů České republiky tam zmínila jistě pravdivou věc: senioři se jí opakovaně svěřují, že na doplatky nemají, protože si musí šetřit na pohřeb nebo pro vnoučata, aby jim něco odkázali. Do sebe tedy neinvestují.

Mimochodem, ten vzpomenutý pohřeb je dnes hodně drahá záležitost a myslet na něj klidně několik desetiletí dopředu je moudrá věc. Statistiky sice dokládají, že stále více lidí volí pohřeb bez obřadu, ale psychologové k tomu hned dodávají, že je to velmi nešťastné, když se rodina se svým blízkým dostatečně nerozloučí. Oni naši předci dobře věděli, proč nám k tomu zanechali řadu rituálů. Takže dědečkovi jeho spoření nevyvracejte. Je to docela pochopitelné a současně to otvírá prostor právě pro vaši dárkovou kreativitu.

Dárek pro pevné zdraví

Čili zpátky k dárkům. Logické se jeví pořídit dědečkovi něco, co prospěje jeho zdraví, třeba i proto, aby si díky tomu mohl spořit co nejdéle ?. Může to být zmíněné špičkové očkování, ale stejně tak příplatek na dobrého zubaře, rehabilitaci nebo nějaký kvalitní doplněk stravy. A velké rodiny mohou dokonce uvažovat třeba i o vypravení dědečka, klidně i s babičkou, do lázní. Ony i pobyty schválené zdravotní pojišťovnou přeci jen vyžadují nějaké to kapesné.

Občasný argument ovšem bývá, že peníze nejsou ten správný dárek a předávat pouhou obálku je trapné. Pak ale existuje řada možností, jak buď k obálce ještě přidat nějakou správně vybranou drobnost, nebo prostě pořídit jen tu. Takovou, která bude opravdu právě jen pro dědu a ze které bude mít největší radost.

Co Čech, to milovník piva

Paleta možností je velká. Pokud děda není úplný abstinent, s velkou pravděpodobností bude, jako každý správný Čech, vyznavačem pěnivého pivního moku. Nákupem basy lahváčů byste tím pádem sice nic nezkazili, ale to máme pro vás přeci jen o dost noblesnější tip. Od piva je už jen krok k pivní lázni a tu si děda bude moci dopřát, pokud ho obdarujete kvalitní pivní kosmetikou. Kvasnice v pivu obsažené mají totiž výborné účinky na pleť a vlasy, především pokud je aplikujete zvenku.

Jestliže je děda současně ještě hodně aktivní a třeba s babičkou cestují po naší republice, mohl by ocenit i pivní stírací mapu České republiky, na níž se ukrývá 50 českých pivovarů. Mimochodem, i kdyby dědeček už moc cestovat nezvládal, ale pivo mu stále chutnalo, můžete mu k mapě postupně dokupovat ochutnávky méně tradičních českých piv ve specializovaných prodejnách a políčka s ním pak stírat klidně doma v obýváku.

Matematický výpočet nejlepšího dědečka

A abychom tu nebyli obviněni z podpory alkoholismu, hned to vyvážíme tipem pro dědečka abstinujícího. Víte, jak se vypočítá, jaký děda je ten opravdu nejlepší? Speciální matematickou rovnici můžete zjistit na originálním plecháčku z Dárkového balíčku Děděčkovi. Do hrnku si pak děda může uvařit skvělou horkou čokoládu nebo voňavý ovocný čaj, které v dárku také najde.

Pokud žádný výpočet dědečkových kvalit nepotřebujete provádět, protože už o nich prostě máte jasno, lze dědečka rovnou vychválit tričkem s nápisem Nejlepší děda na světě. Kdyby snad argumentoval, že jiní dědečkové jsou jistě také dobří, ujistěte ho, že se jedná o čistě subjektivní hodnocení v každé rodině a vy prostě v té vaší máte jasno.

Trochu tajemna pro dlouho večery

Protože se už pomalu blíží Vánoce, máme ještě jeden tip – on je sice poněkud méně originální, je spíš dost tradiční, ale právě proto sem patří. Kdy si myslíte, že se u nás prodá nejvíc knih za celý rok? Samozřejmě, že před Vánoci. Večery budou po Novém roce dlouhé a temné a není nad to mít během nich chytrou a třeba i trochu napínavou zábavu. Výběr toho nejlepšího od světových autorů najde děda ve Velké knize detektivek -Zdánlivě nemožné zločiny. Než je všechny přelouská, budou už dny zase o něco delší a určitě i radostnější.

 

Zdeňka Lacková ve spolupráci s Babičkářství

 

 

rodina vánoční dárky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.