Hunt Kastner Gallery na Žižkově
Všechny fotografie: Dušan Brabec

Hunt Kastner Gallery na Žižkově

13. 12. 2023

V představování veřejnosti méně známých pražských galerií bych chtěl tímto příspěvkem upozornit na galerii Hunt Kastner na pražském Žižkově (https://huntkastner.com).

Galerii založily v prosinci 2005 Američanka Katherine Kastner a Kanaďanka Camille Hunt (původně přijela do Čech učit angličtinu) s cílem profesionálně prezentovat současné, zejména české umění, podporovat kromě autorů střední generace také mladé umělce a rozvíjet jejich vztahy s uměleckým světem v zahraničí. Výstavní program se zaměřuje na samostatné výstavy umělců, kteří se vyjadřují různými médii – malbou, fotografií, videem nebo instalacemi. Galerie sídlí na adrese, Bořivojova 85, Praha 3 – Žižkov, a má otevřeno úterý až pátek 13-18 h a sobota 14-18 hodin a vstupy na výstavy jsou zdarma. Výstavní prostory se nacházejí nejen v přízemí po vejití z ulice, ale po projití „pracovnou“ zakladatelek galerie se přes dvůr pod širým nebem člověk dostane do dalších výstavních prostor v rekonstruované dvorní budově.

Aktuálně až do 13. ledna 2024 probíhají v této galerii dvě výstavy.

V hlavních výstavních prostorách je to výstava Ovoce praská na rtech (Fruit bursts on your lips), která spojuje nové a nedávné práce skupiny umělců, ptá se, jak může člověk zažít domáckost a zároveň odolat jejímu tísnivému podtónu, zejména ve vztahu k ženskosti. Ukazuje domov jako performativní a psychický prostor, kde se spřízněnost a já ustavují a mění prostřednictvím afektivních sil: lásky, krutosti a lhostejnosti. Svá díla zde vystavuji Valentýna Janů (více o ní na www.umprum.cz/cs/web/student/centrum-doktorskych-studii/valentyna-janu), Marie Lukáčová (více o ní na www.artlist.cz/marie-lukacova-108746/ v odkazu O umělci), Marie Tučková (více o ní včetně videoprofilu na www.sjch.cz/marie-tuckova/) a Lou Lou Sainsbury (zahraniční vystavovatelka – viz https://loulousainsbury.com).

Celkový pohled do výstavního sálu je na úvodní fotografii k článku. Dvě vystavující bych chtěl přiblížit menší fotodokumentací. Nejprve díla od Marie Tučkové (často s eroticky sexuálním podtextem).

01-cosmic-body-filled-with-shattered-earth.jpg   02-can-you-hear-them-cracking-the-ground.jpg   03-serie-wet-scores.jpg

Následuje ukázka děl od Marie Lukáčové.

04-bez-nazvu.jpg   05-bez-nazvu.jpg   06-bez-nazvu.jpg

V rekonstruované dvorní budově probíhá komorní sólová výstava Jaromíra Novotného Když pes štěká, všechno se přeruší (A Barking Dog Interrupts Everything), která představuje nejnovější sérii jeho maloformátových maleb. Práce s redukcí je tentokrát pojata zabstrahováním odkazů na realitu, když Novotný ukazuje předměty ve svém mizení, a to ve spojení s pro něj typickou transparentní textilií. Curriculum vitae tohoto umělce a jeho další díla lze nalézt na https://huntkastner.com/artists/jaromir-novotny/information/ v angličtině a na jeho stránce https://jaromirnovotny.com/ v češtině. Pohled do výstavních prostor a na dvě jeho díla je v následující fotodokumentaci.

07-vystava-za-dvorem-kdyz-pes-steka-vsechno-se-prerusi-.jpg   08-jaromir-novotny-1.jpg   09-jaromir-novotny-2.jpg

Závěrem bych chtěl ještě upozornit na akci První čtvrtky – Žižkov & Karlín, jejímž cílem je otevřít galerijní prostory zejména spoluobčanům nacházejícím se mimo kulturní obec, rodinám s dětmi a lidem, kteří nemají možnost galerii navštívit v běžné otevírací době. Projekt přináší široké divácké základně program, tak aby si každý jednotlivý návštěvník vybral, co jej aktuálně zajímá a co je mu blízké. Projekt vznikl a probíhá díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy a Státního fondu kultury České republiky a další podrobnosti o něm lze nalézt na https://www.prvnictvrtky.cz/events.

kultura výstavy
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Je to zajímavé. Uvidím, jestli to stihnu. Těch zajímavých výstav je hodně.
Alena Velková
Instalace výstavy je krásná, prošla jsem si i uvedené odkazy a Jaromír Novotný je super a hodně se mi líbilo video o Marii Tučkové...teda až na tu muziku :-) přes artlist Marie Lukáčové jsem se dostala na kolonku Díla a tam se mi moc líbil Adam Štech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...