Jaké knihy pořídit pod stromeček?
Ilustrační foto: Pexels

Jaké knihy pořídit pod stromeček?

10. 12. 2023

Pod vánočním stromečkem by určitě neměla chybět kniha. Ale jakou pořídit? Tady je několik tipů na knižní novinky z různých nakladatelství. Určitě i vy si nějakou z nich vyberete.

Vánoční edice detektivek

vanocni-edice-detektivek.jpg

Edice dvou Velkých knih detektivních příběhů je speciální nabídka pro vás, kteří rádi čtete nebo darujete detektivky. Obě knihy přináší detektivní příběhy od světoznámých autorů. A kdo by nemiloval Agathu Christie, E.S. Gardnera či E.A. Poea? Velká kniha vánočních detektivek a záhad obsahuje detektivní příběhy, které se všechny odehrávají v tajemné a kouzelné atmosféře Vánoc. Velká kniha detektivek - zdánlivě nemožné zločiny vás zase zavede na nevšední místa, kde se stal zločin. Kabina lanovky, turecké lázně, anglické panství, uzavřený trezor – zločin není nemožný nikde. Ty nejlepší světové detektivky ve dvou Velkých knihách detektivních příběhů potěší každého milovníka klasických detektivních příběhů a záhad. Darujte příběhy, které všichni milují.

Nezapoměň - Příběhy Paměti národa

Snímek obrazovky 2023-12-11 v 8.35.54.png

Nejnovější kniha vycházející z unikátní sbírky Paměti národa nabízí do dobového kontextu zasazené životní příběhy – tentokrát žen – narozených napříč všemi dekádami 20. století. Vždyť už kazatel a disident Sváťa Karásek ve své kultovní písni zpíval: „Ženský, ty jsou fajn, to se ví, se ví!“
Zapomínat je snadné… a často i nebezpečné! A právě proto přinášíme v edici Paměť národa individuální svědectví pamětníků důležitých historických událostí, příběhy hrdinů, na které se zapomnělo, či dokonce zapomenout mělo, ale i známých osobností – možná z méně známých úhlů pohledu. Devět kapitol publikace Nezapomeň tvoří devět životních příběhů žen v soukolí dějin.

Patrik Hartl: Gazely

patrik-hartl-obalka-gazely.png

Toto je příběh bouřlivého týdne tří nejlepších kamarádek, které kdysi chodily do třídy s Prvokem, Šampónem, Tečkou a Karlem. Šárka v pondělí oslaví narozeniny, večer ztratí mobil a v úterý se jí kvůli tomu otřese život v základech. Karolína ve středu přivítá doma svého manžela, se kterým rok nežila, a musí se to znovu začít učit. A Helena během pátku konečně uvěří, že by mohla zapomenout na rozvod a znovu se zamilovat. Události těchto všedních dní je vrhnou do takových turbulencí, že ani jedna z nich večer před víkendem netuší, jak bude její život vypadat v neděli. Je to román o radostech, které nejde prožít bez odvahy, o nekonečném boji o rodinnou harmonii a o náctiletých snech, kvůli kterým je třeba riskovat.
Užijte si tu jízdu s Gazelami!
 
Tomáš Jiránek, Marie Macková, Milena Lenderová: Z dějin České každodennosti
 
Snímek obrazovky 2023-12-10 v 11.43.53.png
 
„Dlouhé“ 19. století, doba od konce 18. věku do vypuknutí první světové války, nebylo jen stoletím zrodu občanské společnosti, dobou dotváření politických struktur, diplomatických jednání, málo trvanlivých mírových smluv a válek. Vcelku bez ohledu na to, jaký politický režim zrovna panoval, lidé jedli, bydleli a oblékali se, zakládali rodiny, vychovávali děti, stárnuli a umírali. Cestovali, bavili se, četli (móda číst je skutečným fenoménem 19. století!), dokonce začali sportovat. Větší pozornost věnovali hygieně osobní, příbytku i hygieně komunální. Třebaže konkrétní podoba všech těchto činností závisela na jejich sociálním postavení a finančních možnostech, tvoří skutečnou náplň lidského života, jak dokládá široká typologie pramenů. Autoři pracovali s deníky a pamětmi, korespondencí, účty, s dobovou odbornou literaturou (právnickou, pedagogickou, lékařskou), s tiskem i obrazovými prameny a zjistili, že naši předci, kteří zalidnili 19. věk, se od nás zas tolik nelišili.
 
Karel Šíp: To nejlepší z Best of
 
to-nejlepsi-z-best-of-9788076834385_3.jpg
 
Herec a moderátor Karel Šíp během své bohaté kariéry nastřádal nespočet zážitků, nápadů, televizních scének i písňových textů. Užijte si je do sytosti v antologii plné nefalšovaného šípovského humoru! Najdete v ní řadu příběhů, úvah, písní, scének i vzpomínek na společné zážitky s hvězdami jako Karel Gott či Jiřina Bohdalová. Zavzpomínejte na zlaté okamžiky showbyznysu a nechte se unášet na vlnách nostalgie – to vše podání muže, který svým vyprávěním dovede rozesmát i pohladit po duši.
 

Scarlett Wilková: Desetkrát a dost

Snímek obrazovky 2023-10-30 v 8.55.21.png

Seznamka po padesátce je jako spící sopka – všichni jsou zdánlivě zkušení, klidní a vyrovnaní, ale pod povrchem to vře. Svoje štěstí tam zkouší i novinářka Markéta, pečovatelka Briana a majitelka seznamky Tamara. Všechny se poznají se sympatickým mužem, který ale vždycky po desáté schůzce zmizí. Při pátrání po jeho identitě se ženy seznámí a zjistí, že sdílejí celou řadu zájmů, třeba lásku k cestování. V malebném řeckém městečku Parga na ně pak čeká zajímavé překvapení...

 
Rebecca Raisinová - Kouzelná Paříž - obchůdek s knihami
 
kouzelna-pariz-obchudek-s-knihami-9788027150823_7.jpg
 
Plachá majitelka knihkupectví Sarah Smithová dostala jedinečnou příležitost. Její kamarádka z Paříže jí nabídla, aby si spolu na půl roku vyměnily obchody! Není divu, že s tím Sarah okamžitě souhlasila – vždyť kdo by odmítl výlet do města lásky? Sarah je přesvědčená, že ji čeká životní dobrodružství.
 
Halina Pawlowská: Rande
 
rande-9788026725947_10.jpg
 
Krátké i dlouhé povídky Haliny Pawlowské. Pamatujte si, že když na prvním rande mluvíte jen o sobě, tak druhé rande už nebude!Je něco jiného jít na rande, když je vám čtrnáct, než když vám je přes padesát. Je něco jiného myslet si, že všechno, včetně toho rande, je tak nějak na zkoušku, a že to buď báječně dopadne, nebo ne… Když je vám víc než padesát a máte rande, víte skoro jistě, že to nevyjde, ale přesto je ve vás absurdní naděje, že třeba, navzdory všem okolnostem, pravděpodobnosti, zkušenostem, vás čeká něco úchvatného a vy jdete na rande s odhodláním člověka, který dostal k narozeninám zážitkový dárek a je přinucen skočit s padákem, i když se mu vůbec nechce!
 
Julie Caplin: Vinice ve Francii
 
Snímek obrazovky 2023-12-10 v 11.58.50.png
 
Hattie má zlomené srdce a cítí se mizerně. Když se jí naskytne příležitost pracovat dva měsíce na krásném sídle v oblasti Champagne, neváhá ani vteřinu a koupí letenky rychleji, než vyletí zátka z lahve šampaňského. Příprava velkolepého obřadu její sestřenice Gabby pro ni představuje šanci vypracovat se z pouhé asistentky na vyhledávanou organizátorku svateb. Proto se rozhodne zapomenout na trable s láskou a napnout všechny síly k uspořádání pohádkového dne. Nepočítala ovšem s jednou maličkostí… S úžasným Lucem, který neustále rozptyluje její pozornost. Podnikají spolu výlety po okolí, navštěvují místní trhy s delikatesami a užívají si pikniky mezi řádky vinné révy. Možná za to můžou bublinky, možná Lucovo kouzlo, ale Hattie začne přemýšlet, jestli jde jen o chvilkové poblouznění, nebo snad o něco víc.
 
Therese Anne Fowlerová
 
dama-z-dobre-rodiny-9788073599294.jpg
 
Mecenáška, vizionářka, bojovnice za ženská práva, a především sebevědomá žena, která se nenechala svázat konvencemi. To byla Alva, žena, která založila mimo jiné Metropolitní operu a požádala o rozvod, když odhalila manželovu nevěru. To vše na pozadí bouřlivě se rozvíjejícího New Yorku během tzv. Pozlaceného věku přelomu 19. a 20. století.
 
Petra Soukupová: Nikdo není sám
 
Snímek obrazovky 2023-12-10 v 11.42.44.png
 
Rodina může být velkou oporou, ale také nesnesitelnou přítěží… Pečovat o chod veřejné knihovny a k tomu ještě o manžela a dvě dospívající děti bývá někdy poměrně náročné. Veronika ale svou nelehkou roli docela zvládala – dokud jí po matčině smrti nepřibyla ještě starost o nesnesitelného otce s velkým domem, zahradou a několika psy. Ani zvyšující se množství vypitého vína a vykouřených cigaret ji poté nedokáže zbavit pocitu, že na všech frontách pomalu selhává – jako ředitelka, manželka, matka i dcera. Rozkrájet se ovšem nemůže, a jestli nechce skončit v blázinci, bude muset najít způsob, jak vyhovět všem a zároveň při tom nezapomínat sama na sebe.
 
Arnošt Goldflam: Strašidelná Šumava
A101B0N0007420-V.jpg
 

Strašidelná Šumava je již třetí strašidelně pohádkový průvodce po našich zemích od Arnošta Goldflama. Známý režisér, herec a spisovatel se tentokrát vydal vstříc přírodě a divům čarokrásné Šumavy. S knihou čtenáři navštíví města, vesnice, lesy, močály, jeskyně a jiná skrytá šumavská zákoutí. Dozví se mnohé o lidech, bytostech a stvořeních, která zde žijí. Příběhy, které se odehrávají napříč časem, částečně vycházejí z historie Šumavy. Prostor ale autor nechává i své vlastní fantazii. Některé povídky podle jeho slov snad čtenáře pobaví, u jiných se snad budou i trochu bát.

 

Kniha Vladislav Slezák: Příběhy z hvězdárny

Pribehy_z_hvezdarny.jpg

Nebe nad našimi hlavami je plné tajemství. Hvězdy, galaxie, planety i černé díry. To vše zkoumají hvězdáři. Jedním takovým je i tatínek Kristínky a Adámka. A protože děti s ním jezdí na nejrůznější hvězdárny a do planetárií, rády se s vámi podělí o svá vesmírná dobrodružství. Stačí, aby bylo chvíli jasno a už utíkají do kopule k dalekohledu, pozorují všechny ty nebeské krásy a přitom vymýšlejí příběhy. Třeba o cestě na oběžnou dráhu, výpravě na planety, do černé díry, anebo za pokladem na tajuplný hrad. Některé z nich se staly, jiné mohou být i ze světa fantazie. Vydejte se společně s nimi vstříc těmto zážitkům. Po knížce Pohádky z hvězd přichází Vladislav Slezák s další pohádkovou knihou o hvězdách a vesmíru s názvem Příběhy z hvězdárny. Má nejen přinést pohádkové příběhy, ale také poučit. Vladislav Slezák často čerpá ze zvídavých dotazů dětí, kterým o vesmíru vypráví na hvězdárně. Spolu s dcerou Kristínkou také připravují videoseriál V záři hvězd. Kniha je pro děti od 4 let.

 

Moravské pověsti

Moravske_povesti_obalka.jpg

Tato kniha vám přináší výběr těch nejlepších a nejzajímavějších pověstí z různých koutů Moravy, které zazněly v oblíbeném rozhlasovém pořadu Srdcovky Zdeňka Junáka. Srdcovky jsou jedním z nejsledovanějších pořadů ve vysílání Českého rozhlasu Brno a Zlín a jsou nerozlučně spjaty s výraznou hereckou osobností Zdeňka Junáka. V tomto pořadu našly své pevné místo právě i moravské pověsti, které Zdeněk Junák poutavě vypráví v živém vysílání a které si posluchači velmi oblíbili. Za celým projektem stojí dramaturg Srdcovek Zdeněk Truhlář, který pověsti sesbíral a upravil do knižní podoby. S fotoaparátem pak najezdil bezmála tisíc kilometrů, aby některé z pověstí doplnil také fotografiemi. Radioservis vydal i užší výběr na audio CD „50 Moravských pověstí“, které vyšlo v roce 2022.

Audiokniha Filip Rožek: GUMP – JSME DVOJKA

Gump_Jsme dvojka.jpg

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila.
Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projdou příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. Audiokniha pro všechny, kteří dokážou číst ze psích očí, ale i pro ty, kteří to zatím neumějí nebo nevěří, že je to možné.
Čte Ivan Trojan. https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-888060-filip-rozek-gump-jsme-dvojka

Audiokniha ŠŤASTNÉ A HRŮZOSTRAŠNÉ

Stastne_a_hruzostrasne.jpg

Soubor šesti anglických vánočních příběhů nesoucích se v duchu klasické viktoriánské tradice, v nichž se často stírá hranice mezi naším a oním světem, vás zavede do starých panských sídel, kde není nouze o tmavé kouty a legendami opředené pokoje. Čte Ondřej Brousek a Dana Černá.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-898248-stastne-a-hruzostrasne

KOMPLET tří audioknih 3 PŘÍPADY DETEKTIVNÍ KANCELÁŘE OSTROZRAK

Skvorecky_Zabrana_3_pripady_komplet.jpg

Tři detektivky z období první republiky a protektorátu, které společně napsali v 60. letech 20. století dva velikáni české literatury Josef Škvorecký a Jan Zábrana. Čtou Martin Preiss, Lukáš Hlavica a Michal Bumbálek.
https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-900702-josef-skvorecky-a-jan-zabrana-3-pripady-detektivni-kancelare-ostrozrak

 

Zdroj fotografií: Poskytnuto z jednotlivých nakladatelství

 


 

 
 
knihy vánoční dárky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.