Po Vánocích
FOTO: Dana Straková

Po Vánocích

4. 1. 2024

Vždycky, když koncem ledna odstrojím vánoční stromek, říkám si, jak to všechno uteklo. A už je zase po Vánocích...

Strávím tím vždycky celé dopoledne a mám u toho spoustu času na přemýšlení. Když jsem tak posledně sundávala ozdoby a řetězy a rozmotávala světýlka, říkala jsem si, že asi trošku začínám chápat Američany, co prostě ten motanec vezmou, všechno vyhodí a příští rok si to koupí znovu. Bylo by to asi nejrychlejší řešení. Od nich asi pochází ta zvrhlost s módním laděním, každý rok do jiné barvy. Holt jiný kraj, jiný mrav. To u nás jsou zvyky jiné, děti dostávají za neposlušnost nebo odmlouvání plácnutí přes zadek a vánoční ozdoby se v krabicích uchovávají na další rok. O Velikonocích se sice u nás chodí s pomlázkou nařezat holkám, ale ve škole se většinou nestřílí. Ale kdo ví, jak to s tou globalizací nakonec dopadne.

Já věším na stromek ještě i ozdoby, co mám po rodičích, jsou ve všech možných barvách a hodně zlaté i stříbrné, ale nejkrásnější jsou bílé háčkované panenky. Ty dělala moje maminka, když už byla v důchodu a měla jsem jich vážně spousty. Každému, kdo je u nás viděl, se moc líbily a já je ráda rozdávala s tím, že mamka bude ráda, že jí potěší, že se líbí a uháčkuje mi do příštích Vánoc nové. A potom najednou nebyl, kdo by mi další uháčkoval... No takový už je život a nikdo tady nebudeme věčně, jenom ty panenky mají ještě šanci udělat někomu radost. Občas mě to popadne, koupím krabici příze Sněhurky a taky začnu před Vánocema háčkovat.

 

 

Dělám panenky - andělíčky a kouličky a obdarovávám s nimi své kamarádky.

 

Ptala jsem se dědečka, jestli si bude zdobit stromek až umřu, ale neodpověděl mi. Já jen že zdobení i odstrojení a pochopitelně i úklid jehličí z kuchyně i chodby je už léta vždycky na mně, tak mě zajímalo, jestli se mu bude chtít se s tím dělat, až na to bude sám. Ale nedozvěděla jsem se to.

rodina Vánoce
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Hrádková
Před lety nám stromek shořel a od té doby máme jenom betlémy: porcelánový, keramický a papírový, tedy pokud jsme na Vánoce doma.
Soňa Prachfeldová
To jsou krásné ruční vánoční ozdoby. Také zdobím stromeček živý, ale tyhle křehotinky neumím. Dědeček ví, že Dano neumřete, někteří páni tvorstva neodpovídají na zbytečné otázky. :-)
Jana Šenbergerová
I mně se líbí vaše háčkované ozdoby, ale ještě více mě zaujal poslední odstavec vašeho článku. Přemýšlím, proč jste se nedočkala odpovědi.
Dana Straková
A vzkaz pro pana Zelenku: Vzpomínky se přece neprodávají, třeba budou mít nějakou cenu pro Vaši dceru... Nebo nebudou, ale to zatím neřešte, máte přece jiné plány pro tento rok, ne?
Dana Straková
Děkuji všem, kterým můj článek něco připomněl a udělali si chvilku, aby mi o tom napsali. Moc mě to potěšilo ❤️
ivana kosťunová
Já vždycky když věším ozdoby na stromeček vzpomínám, ve kterém roce jsem si je koupila, co se v tom roce stalo, je to prostě taková bilance mého života. Zatím ještě nezapomínám :))
Dana Puchalská
Hezká vánoční výzdoba. My už dlouhou dobu zdobíme pouze větev.
Eva Mužíková
Také mám háčkované hvězdičky, zvonečky a andělíčky, které kombinuji jen se stříbrnými kuličkami a stříbrným řetězem. Mám ráda v případě zdobení stromečku jednoduchost. Vaše háčkované věcičky jsou nádherné.
Jan Zelenka
Já jsem po smrti ženy Vánoce vzdal. Nic mi neříkají. Ale nevím, co budu dělat s velkou krabicí ozdob, z nichž některé pamatují ještě mé rodiče. Rád je za drobný peníz prodám.
Marie Seitlová
Háčkované ozdoby jsou moc pěkné a na stromečku se mi líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.