V Česku roste obliba
montovaných domků

V Česku roste obliba
montovaných domků

4. 2. 2013

Montovaných domů v Česku v posledních letech přibývá, jejich podíl na celkové výstavbě nových rodinných domů vzrostl z šesti procent v roce 2008 na 10,7 procenta v roce 2011. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. 

Růst podílu montovaných staveb ovlivňuje jednak jejich rychlá výstavba, a pak také rostoucí cena manuální práce. "Té je totiž na zděné stavby potřeba mnohem více. Zatímco v devadesátých letech jste díky levné pracovní síle postavili dům za dva miliony, dnes se pod tři miliony nedostanete. Problém je hlavně v ceně a nedostatku pracovní síly. S rostoucími nároky na technologie rostou i nároky na vyšší kvalifikaci zedníků a dalších dělníků na stavbě, čímž se poměr dostupné pracovní síly zmenšuje a její cena roste," uvedl Pavel Herclík, obchodní ředitel firmy Canaba, která je výrobcem masivních montovaných domků a staveb.

Přestože poptávka po montovaných stavbách roste, jejich ceny prý paradoxně klesají. "Jde totiž o podobný princip jako u spotřebního zboží, jako je například auto, pračka nebo čerpadlo. V momentě, kdy velkovýrobcům roste podíl prodeje, mohou zvýšit objem své výroby, a tedy dovolit si snižovat i ceny výrobků," řekl Herclík.

Podle posledních dostupných údajů se předloni v Česku postavilo celkem 16 849 nových rodinných domů, 1799 z toho bylo montovaných.

bydlení domy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.