Vánoce včera, dnes a zítra
Ilustrační foto: Pexels

Vánoce včera, dnes a zítra

21. 12. 2023

Pokaždé jiné, a přece trochu stejné jsou tyhle sváteční dny. Čas pro usebrání i vzpomínání. Stres a nervozitu si nechte na jindy.

Když jsem byla malá, Vánoce byly úplně nejvíc nejlepší. Už od Mikuláše jsme doma pilovali koledy, starší sestra Lenka hrála na klavír, my ostatní – maminka, tatínek a já, jsme stáli kolem a zpívali. Měli jsme starý sešit s koledami, a ten jsme poctivě každoročně přezpívali. Čtyřhlasně! Tedy, aspoň si to myslím.

Tatínek měl na Vánoce jediný úkol. Opatřit stromek a pak ho usadit do stojanu. Stromek opatřil u svého pacienta hajného; tatínek byl prakticky abstinent, ovšem hajnému nemohl odmítnout nabízeného panáka. Pak šli spolu do stodoly a tatínek vzal první stromek, který uviděl. Pokaždé (pokaždé!) vybral sice nejvyšší, ale taky nejkřivější, případně nejplacatější z celé nabídky. Když jsme pátraly po příčině a zjistily, že výběr byl ovlivněn panákem, doporučily jsme tatínkovi, aby příště nejdřív vybíral, a pak teprve požil. Umístění do stojánku bylo taky velkou výzvou. Náš stojánek kdysi vyrobil dědeček. Kolem kmínku, do něhož se musel usadit stromek, poskakovali placatí a hezky barevní trpaslíci. Problém byl v nepatrném průměru dírky, do které se musel narvat stromek. Tatínek si sedl na stoličku a nožíkem pižlal kmen stromku tak dlouho, až z něj vyrobil tenoučkou nudličku, která se viklala v kmínku, a bylo nutné ji vycpat odřezky. Pro jistotu jsme stromek přivazovali k oknu, což se nám vždycky vyplatilo nejen kvůli stabilitě, ale taky kvůli útokům našeho kocoura.

S vánočním úklidem jsme to nepřeháněli. Nacpali jsme hromady knih do narvaných knihoven, utřeli prach a bylo to.

Jen jedny Vánoce byly jiné. Mně bylo dvacet, sestře Lence o sedm let víc a obě jsme byly těhotné. Na chlup stejně. Ona byla vdaná, já ne. Ženich se dostavil na Silvestra. Mně i sestře se narodily 14. a 15. srpna holčičky, ale to už není vánoční příběh.

Měli jsme vždycky veselé a krásné svátky…

Když byly moje děti malé, byly to úplně nejvíc nejlepší vánoce. Svátky pro mě nikdy neznamenaly stres, i když jsme se střídali se sousedy ve frontě na lego. Terezka i Kuba byly hodné a milé děti, a já se nepamatuju na žádné průšvihy. Poctivě jsme po Štědrém dnu navštěvovali moje i manželovy rodiče, přestože bydleli daleko. Pokaždé jsme se přejedli, protože obě babičky vařily skvěle.  Měli jsme vždycky veselé a krásné svátky.

Poslední tři roky jsou pro mě Vánoce jiné. Po útěku od alkoholika druhého manžela jsem zůstala bez zázemí. První Vánoce jsem byla na obědě u Terezky a Štědrý večer pak sama v podnájmu. Nevadilo mi to; stačilo si vzpomenout na hrůzu posledních let…

Vloni jsem už měla nejen svůj milovaný byt, ale taky stromek, a mohla tak svým nejmilejším napéct a uvařit. Prosincové dny jsou věnované koncertům s naším smíšeným sborem Gaudium Praha, a hlavně jsou ve znamení slavné Rybovky, kterou zpíváme všude možně.

Vloni byly Vánoce taky úplně nejvíc nejlepší.

Na Štědrý den přišel na oběd můj syn Jakub a Terezčin starší syn a můj vnuk Mikuláš. Seděli proti mně u stolu a já jsem viděla, jak moc se oba podobají mému tátovi, obzvlášť Miky. Chytří, hezcí, vzdělaní, laskaví. Svět je v tomhle směru zcela v pořádku… Když odjeli na chalupu za zbytkem rodiny, zůstala jsem sama jen se svým kocourem Finnem. Měla jsem dost času na vzpomínky a bylo to moc hezké. Jsem ráda sama; je důležité umět být sám se sebou a mít se rád. Přede mnou se odvíjejí všechny ty krásné časy s rodiči, s dětmi, se všemi zvířátky, co mě v životě provázely. Je zajímavé, že nevzpomínám, jaké dárky jsem dostala a jaké komu nadělila, ale vždycky vzpomínám na to, co jsme spolu prožili.

Jsem sama jen večer na Štědrý den, jinak pořád někde zpívám, nebo jsem v divadle. Prosinec je měsíc bohatý na zážitky.

Silvestr je pro mě jen jeden z mnoha dnů, navíc večer hrajeme v divadle.

Na Nový rok se u mě na oběd sejdou moji milí, a to je taky úplně nejvíc nejlepší.

A to je tak všechno. Mějte se rádi, a taky mějte rádi sebe, radši se usmívejte, než mračte, zpívejte si (aspoň v koupelně) a hlavně buďte zdraví! To je totiž úplně nejvíc nejlepší.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirka Nulíčková
Njn, máš dobré vzpomínky, protože jsi dobrý člověk.
Jana Kollinová
Krásné vzpomínání tak blízké mé duši. Při čtení jsem si vzpomněla, že totéž dělával se stromkem můj tatínek, také pižlal silný kmen do tloušťky vhodné pro malý otvor stojánku ve tvaru kříže a ještě vylepšoval holá místa stromku vecpáním dole odříznutých větviček do vyvrtaných dírek. Ach, tak ráda jsem si zavzpomínala. Zuzano, děkuji.
Blanka Lazarová
Děkuji za vaše vzpomínání. Mnohé se podobá i mým prožitkům, moc vám rozumím. Prožijte krásné sváteční dny a přeji do nového roku jen vše dobré. :-)
Helena Štěpánková
Pěkné. Přeji vám, abyste zažila ještě mnoho úplně nejvíc nejlepších svátků i běžných dní.
Jana Jurečková
Za váš článek dávám 5 hvězdiček. Já budu na Štědrý den s manželem. Ten každý rok připravuje myslivcům poslední leč. Je myšlenkami u vaření, ale stejně zbyde chvilka i pro nás. Kapr, stromeček, dárky a rozkrojené jabko nesmí chybět.
Zdenka Soukupová
Je to úplně nejvíc nejlepší vzpomínání.
Marie Seitlová
Krásné vzpomínání.
Jan Zelenka
Krásná, pohodová vzpomínka. Já na Štědrý večer a další dva svátky sám nebudu. Přijede dcera a já budu vařit. těším se.
Daniela Řeřichová
Moc krásně jste to napsala. Líbí se mi Váš úhel pohledu, mám to podobně. I s tím vánočním stromkem… i se zpěvem koled, u klavíru 4 děti a rodiče, dárky praktické plus knížky, jednou bílé krasobruslařské boty. A hlavně- i když je v životě naloženo, umět najít radost a naději.
Alena Velková
Líbí se mi váš pozitivní přístup k životu, i když to občas stojí za houby :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.