Michael Rittstein v Museu Kampa
Fotografie obrazů Michaela Rittsteina: Dušan Brabec

Michael Rittstein v Museu Kampa

21. 12. 2023

Museum Kampa vzniklo ve výjimečných prostorách historické budovy Sovových mlýnů. Koncem devadesátých let získala celý areál pro využití jako galerie moderního umění Meda Mládková, respektive Nadace Jana a Medy Mládkových. V letech 2000 a 2001 proběhla kompletní, náročná rekonstrukce (vedená Magistrátem hlavního města Prahy), která upravila budovy do dnešní podoby. Přestože byly Sovovy mlýny v srpnu 2002 zasaženy stoletou vodou, díky obrovskému nasazení zaměstnanců muzea a dobrovolníků se podařilo muzeum ve velmi krátké době opět otevřít veřejnosti.

Nadace Jana a Medy Mládkových byla zřízena dr. Marií Mládkovou v roce 1999 za účelem podpory výtvarného umění a zpřístupňování sbírky moderního umění shromažďované Janem a Medou Mládkovými od padesátých let 20. století až do současnosti. Pilířem jejich sbírky jsou díla Františka Kupky (1871–1957) a umělecké plastiky Otto Gutfreunda (1889–1927). Obojí je součástí stálé expozice muzea.

V roce 2012 vstoupil do správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových JUDr. Jiří Pospíšil, český politik a současný poslanec Evropského parlamentu. V roce 2016 se stal předsedou správní rady Nadace, v dubnu 2023 pak rezignoval. Díky jeho zásluze ještě ve funkci předsedy Nadace aktuálně od 9.12. probíhá v muzeu výstava pod názvem Michael RITTSTEIN – Nohy na stole (obraz pod stejným názvem z let 2021 až 2022 je na obrázku v úvodu článku). Po retrospektivních výstavách v Jízdárně Pražského hradu a pro Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově je tato výstava třetím unikátním výběrem z malířova díla, tentokrát s důrazem na stěžejní práce ze soukromých sbírek v kombinaci s výběrem z tvorby posledních tří let. Většina obrazů zde má výstavní premiéru, některá se po desítkách let vrátila ze zahraničních kolekcí.

Michael Rittstein (narozen 17.9.1949) patří k nejvýznamnějším představitelům expresivní figurální malby. V letech 1964 až 1968 studoval na Vyšší odborné škole Václava Hollara a v letech 1968 až 1974 na Akademii výtvarných umění v Praze. První samostatnou výstavu měl v roce 1976. Jeho díla jsou zastoupena nejen v tuzemsku v Národní galerii, Galerii hl. města Prahy či v Českém muzeu výtvarných umění v Praze, ale též v zahraničí v Centre G. Pompidou v Paříži, v bratislavském Danubiana Meulensteen Art Museu či ve vídeňském Albertinu, a dále v soukromých sbírkách v Česku, Evropě, USA a Austrálii.

Obrazy jsou rozmístěny ve dvou výstavních sálech muzea v přízemí. V prvním sále lze upozornit na dílo Rok vleže z roku 1986 z majetku Muzea Kampa, které je ještě olejomalbou (podobná díla, ještě olejomalby ze 70. a 80. let minulého století, jsou vyobrazena např. na odkazu www.artlist.cz/michael-rittstein-2371/).

Později totiž přesedlal Rittstein na tvorbu akrylovými barvami, a když v polovině 90. let přešel z expresivního figuralisty v krajináře, ustoupil též od drobnopisné malby a nadšeně se začal koupat ve vrstvách barevné hmoty, kterou lil na plátno rovnou z plechovek a k jejich roztírání používal mimo jiné i smetáky a košťata. Ve druhém sále tak návštěvníka ohromí dvě ohromná díla velikosti 4 x 6 metrů, tj. o plochách 24 m2, které jsou složena (i pro možnost přepravy) vždy ze čtyř dílů 2 x 3 metry (viz druhé a třetí foto za článkem, díla z roku 2022 Genetická zelenina a Dvě klády). Následující fota za článkem dokladují ukázku dalších vystavených děl (v pořadí Údiv a Tlustý malíř) a zakončena jsou posledním fotem, triptychem obrazů z roku 2023 Cestou I + II + III.

Dojem z výstavy je skutečně hluboký a tak, pokud půjdete na procházku na pražskou Kampu, zkuste zajít do Muzea Kampa i na tuto příležitostnou výstavu, která tam potrvá až do 10. března 2024. Muzeum je otevřeno denně od 10 do 18 hodin (24.12. jen do 15 hodin a 25.12. je zavřeno). Pro seniory 65+ je vstupné do celého muzea na všechny výstavy 190 Kč, jen na výstavu Michaela Rittsteina pak 130 Kč. POZOR!!! Každé první úterý v měsíci je vstup pro seniory do celého musea za pouhých 50 Kč!

 P.S. Jen taková zajímavost: článek jsem zde zadal v pondělí 18.12. a jakoby ho v deníku Metro již četli, protože tam v úterý 19.12. na straně 10 vyšel na toto téma hodně podobný článek...

Zdroje:

www.muzeumkampa.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Rittstein

Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Takové tvorbě moc nerozumím, ale přitahuje mě její barevnost.
Blanka Lazarová
Díky za článek. Může to být zajímavá výstava. Musím si poznamenat. :-)
Irena Mertová
Jeden z mých oblíbených malířů :-). Hezký článek.
Alena Velková
To bude pěkné. Mám ho ráda. Je to fajn chlap. Jednou byl v TV dokument o tom, jak maluje na chalupě ta obří plátna, bylo to zajímavé. Na výstavě v Jízdárně jsem byla těsně nějak před kovidem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...