Do smrti se nekoupu

Do smrti se nekoupu

9. 2. 2013

V přístavu rybářské osady Gurzuf stojí loď. Píše se rok 1976 a železničáři tráví dovolenou na Krymu. Jedou do Jalty. Do lodi se hrne spousta lidí. Loď to není veliká. Silně připomíná zbytnělou osobní loď na brněnské přehradě.

Had složený z rekreantů nemá konce. Do lodi nastupují další a další lidé. Rozložitý námořník v námořnickém tričku s fešácky nasazenou čepicí pořád pobízí dovnitř. Volá: "Pašli, pašli!“ Každým dalším příchozím se čára ponoru přibližuje k hladině. Loď bude cestou přistávat na četných zastávkách, přemnožení pasažéři snad budou někde vystupovat. Konečně se loď dává do pohybu. Na lodi je veselo. Lidé si užívají krásného slunečného dne. Tu a tam, se ozývají salvy smíchu, lidé dokonce zpívají.

Najednou se obloha zatáhla a začal vát silný vítr. Na hřebenech vln se objevuje pěna. Vlny jsou stále větší a větší. I zcela nezasvěcený cestující pochopil, že je zle. Loď totiž míjí pravidelné zastávky a uhání přímo do Jalty. Kormidelník je zřejmě starý mořský vlk. Najíždí na hřebeny vln kolmo. Rejdí po hladině. Kdyby totiž přišla vlna z boku, jistě by přetíženou loď převrátila. Na lodi se dějí věci.

Výpravčí Fanouš Rendl stojí přímo uprostřed kymácející se lodi. Pohybuje se tak jenom v pase. Zato na obou koncích lodi je hůř. Je to obrovská houpačka jako na pouťové atrakci. Ženy na obou koncích plavidla ječí nejprve radostí, posléze strachem. Fanouš uprostřed lodi vytahuje z brašny kameru osmičku. Zakládá barevný film a filmuje.

 Lidé v ohrožení se chovají různě. Někdo se modlí, někdo křičí, někdo tupě zírá. Jeden člověk si klidně krájí nožem špek a bezstarostně vkládá do úst sousta, s kudlou v ruce. Filmař působí v tom zmatku jako provokatér. Jedna žena filmování pozoruje a křičí: "Kamikadze, kamikadze!“

Konečně přístav. Na hrázi se tísní spousta lidí, v přístavu houkají sirény. Vzadu u přístavního mola stojí výletní loď Gruzia.Tento kolos se ani nehne. Nárazové vlny praští kocábkou o přístavní hráz.

Loď je konečně přivázána. Statní námořníci tahají zachráněné za ruce z lodi jako koťata. Dva muži vždy počkají, až se kolébající loď přiblíží k molu, uchopí cestujícího za ruce a vytáhnou na břeh. Fanouš je na břehu mezi prvními. Filmuje!

Zachránění rekreanti prchají jako šílení z přístavu. Traťmistr Trávníček celý zmáčený a pobledlý pronáší vše objímající větu: "Do smrti se nekoupu!“

Nikdo z celé výpravy už nechce absolvovat zpáteční cestu lodí. Všichni, až na jednoho  pojedou domů autobusem. Jenom návěstní dozorce Michal Tomčák, poloviční Rus a údajný nemanželský syn ruského generála, zůstává sám na opuštěné lodi.

 Rezavý vousáč září klidem a pohodou. To on při největším nebezpečí krájel nožem špek a s chutí si jej vkládal do úst. Žádné útrapy, žádné nebezpečí. Tak nějak musel vypadat vousatý mořeplavec Jermak při dobývání severu. Z lodi se mu nechce. Ať si jiní jdou na autobus. Tou zábavnou loďí on pojede domů. Možná se ještě jinou lodí vydá dále, na Vlaštovčí hnízdo!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Začínám číst Vaše povídky jednu po druhé. Líbí se mi, tak si to chci užít.
Hana Lafková
Smekám před vámi, máte úžasný pozorovací talent.
Hana Lafková
Smekám před vámi, máte úžasný pozorovací talent.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.