Průměrný důchod v roce 2023 překročil hranici 20 tisíc korun. Další růst penzí čeká důchodce hned v lednu 2024
Ilustrační foto: Ingimage

Průměrný důchod v roce 2023 překročil hranici 20 tisíc korun. Další růst penzí čeká důchodce hned v lednu 2024

30. 12. 2023

Ještě na konci roku 2021 činila průměrná penze 15 425 korun. Na konci roku 2022 již dosáhla výše 18 061 korun. Letošní červnová valorizace zvedla hranici průměrné penze na 20 210 korun. Letos se průměrná penze dostane ke hranici 20 700 korun.

Nejvíce vzrostly důchody loni v lednu díky mimořádné valorizacei, a to v průměru o 825 korun. Navíc od začátku roku 2023 přibyla důchodkyním každý měsíc pětistovka za každé vychované dítě. Další mimořádná valorizace v červnu letošního roku zvýšila penze průměrně o dalších 725 korun. Jak to bude letos?

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Průměrná výše důchodu tak podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky vzroste na 20 693 korun. Základní výměra důchodu v roce 2024 bude činit 4 400 korun. Procentní výměra se z důvodu valorizace nezvyšuje. V korunovém vyjádření si tedy polepší všichni příjemci státního důchodu od ledna stejně, což při minulých valorizacích neplatilo. V procentním vyjádření si polepší příjemci s nižším státním důchodem dokonce více.

Díky červnové mimořádné valorizaci a nadcházející pravidelné lednové valorizaci by mělo dojít k mírnému růstu reálné hodnoty důchodu, a to o 0,9 % v porovnání s rokem 2023. Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne v lednu úrovně 44,9 %. Lednová řádná valorizace bude znamenat výdaje státního rozpočtu ve výši 12,3 miliardy korun.

K mimořádným valorizacím z důvodu prudkého růstu cen už letos díky nově schváleným pravidlům nedojde. V případě extrémní inflace však bude stát důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady i nadále. Mimořádné valorizace budou nahrazeny dočasným příspěvkem, který bude zohledňovat růst cen z 60 procent.

 

 

 

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.8 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Dušek
Asi nejsem sám, kdo je se svým důchodem nespokojen. Nacházím se k tomu všemu v exekuci a důchod mi nestačí ani na pokrytí minimální splátky. Vnučka mi poradila insolvenci starobního důchodce: https://www.insolvencni-navrhy.cz/insolvence-duchodce.html Já jsem si přečetl tento článek a zjistil jsem, že na oddlužení důchodců nedosáhnu ani ze svého důchodu a že potřebuji dárce. Minimální splátky v osobním bankrotu je údajně 2 200,-. Máte někdo zkušenost, případně jak se dotýká mé oddlužení mého dárce? Děkuji.
V. A ...
Průměrný důchod je o tisic korun nižší nez se uvádí.... měl být, kdyby v cervnu 23 přidali 1700 Kc a ne jen 700 Kč.!!!? !??
Lenka Kočandrlová
To by člověk plakal,z těch keců. Kde bych vzala tu průměrnou penzi ??? A ten letošní přídavek 360 korun,to si z nás dělají legraci ???
Ivo Patta
Důležitý je až poslední odstavec článku, popisující dopad Jurečkových opatření, cituji: "K mimořádným valorizacím z důvodu prudkého růstu cen už letos díky nově schváleným pravidlům nedojde. V případě extrémní inflace však bude stát důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady i nadále. Mimořádné valorizace budou nahrazeny dočasným příspěvkem, který bude zohledňovat růst cen z 60 procent." Zbytek článku vnímám jako zavádějící, protože chybí druhá část sdělení. Sdělení o průběhu inflace ve vztahu k popisované valorizaci důchodů.
Jitka Hrůšová
Také souhlasím s vyjádřením názorů pisatelek na dobu minulou. Též si pamatuji praní prádla "na potoce", fronty na zboží všeho druhu, dovolenou doma, protože na cestování nebyly peníze. Jídlo velice skromné, samozřejmě doma připravené. Žádné posedávání po kavárnách či obědvání v restauracích. V televizi jeden program, stejně na sledování televize přes den nebyl čas. O telefonování ani nemluvě. Takhle bych mohla pokračovat dál. A nové byty byly jen pro někoho, ostatní se museli uskromnit a bydlet v malém bytě pohromadě. Stáří jednou dostihne každého, je tedy zbytečné seniorům těch pár korun důchodu závidět.
Zdenka Koldová
Zdravím a plně se ztotožňuji s názory předchozích přispěvatelek.Já jsem ještě začátkem šedesátých let jezdila s kbelíky prádla dvoukolákem /károu/ dva kilometry máchat na řeku,protože jsme měli ve studni hodně tvrdou a rezatou vodu.Auto v té době byl luxus,na který jsme ještě dlouho nedosáhli i pozdější koupě Trabantu nebyla jednoduchá.
Eva Kopecká
Souhlasím s paní Alenou, ten pokrok tak strašně pokročil dopředu, to nikdo z dnešních mladých nemůže pochopit. A teď, když si člověk konečně může vydechnout, jedním knoflíkem zapne pračku a vytáhne prádlo připravené k pověšení, nebo v kombinaci se sušičkou rovnou k obléknutí, těžko si umí představit, že domácnosti s více dětmi měly záchod na dvoře a vodu si do baráku lidi nosili ze dvorka od pumpy. Tak jsme žili, když jsem byla dítě...
Danka Rotyková
Paní Aleno, původně jsem se nechtěla vyjadřovat, aby se mi nezvýšil tlak, ale musím říci, že jste to napsala za nás ostatní pravdivě a pěkně srozumitelně. Žádná legrace to tedy nebyla, vč. nakupování potravin a ostatního zboží. O službách nemluvě, obyčejně se doma muselo denně vařit, na koupi hotového jídla hned tak někdo peníze neměl. A to bychom mohli pokračovat dál ...
Alena Gebauerová
Omlouvám se za pár chyb, marně jsem se snažila jednotlivé řádky posunovat zpět, přečíst to a ev.opravit. Děkuji za pochopeni.
Alena Gebauerová
Senioři jsou na tom až na výjimky dobře. Ale co se mi opravdu nelíbí, že na mnohých webech čtu kritiku, závist, dokonce i vůči vlastnim rodičům a v malé míře až nechutné příspěvky typu, že by důchody měly být snížený nebo dokonce zrušeny. A tak člověk, který celý život poctivě pracoval si v této společnosti pomalu připadá jako parazit, který vysává mladé. Mnozí si vůbec nedovedou představit, jak jsme žili. Pomalu na všechno se staly fronty, nebyly žádné mobily, telefonovat se zpočátku chodilo jen na poštu, stejně tak automatické pračky, , vytvářely se pleny, topil9 se v kamnech. Jako studentka jsem nevěděla co je televize, tu měla pouze jedna spolužačka, jejíž otec byl řezník. Jako vdaná jsem znala dovolenou tak akorát v kempu pod štábem nebo na podnikové chatě a tu zahraniční pouze v NDR. A my, co studovali, nebyly pro nás žádné stáže apod., aspoň pro ty řadové. Pak jsme celý život poctivě pracovali, rozhodně jsme si neudělali rok či dva pouze. Mateřské příspěvky byly mizivé a mnohé z nás chodily po nocích na nějakou brigádu. Myslím, že si ty důchody zasloužíme a nejsme pro některé obtížný hmyz, který vysává tuto republiku,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...