Proč tady vlastně jsme? O tom, jak se žije důchodcům na samotě v Sudetech
Všechny fotografie: Dana Straková

Proč tady vlastně jsme? O tom, jak se žije důchodcům na samotě v Sudetech

15. 1. 2024

Nečekejte nějakou hlubokomyslnou úvahu o smyslu života. K tomu, abych si tuhle otázku položila, mě přimělo něco úplně jiného. Myslím tím, proč jsme opustili, jak kdysi kdosi řekl, "krásný třípokojový byt" v Praze - Podolí a rozhodli se žít tady.

V severních Čechách, v Sudetech, ve staré roubené chalupě ve vsi, kde není ani hospoda, ani žádná prodejna, ani obecní voda nebo kanalizace, nejezdí sem autobus a nevede poblíž trať, takže bez auta se tu moc fungovat nedá a jedinou vymožeností moderní doby je zde elektřina. A pak pochopitelně ještě signál mobilního operátora a internet přes wifinu. Ovšem zdaleka ne na takové úrovni, která je v dnešní době na 99% území obvyklá. U nás tyto vymoženosti fungují, jenom když se jim zrovna chce a jelikož jim nedělá dobře třeba hustá mlha, která u nás v horách bývá poměrně často, býváme čas od času bez možnosti se kamkoli dovolat nebo si něco vyhledat na internetu. A světe div se, ono nám to, protože už jsme důchodci, zas až tak moc nevadí.

Když jsme chalupu, původně jako místo, kde budeme trávit víkendy a dovolené, před skoro čtyřiceti lety kupovali, zamilovali jsme si to místo právě pro jeho opuštěnost a klid. Ze stejného důvodu si zde, již o dvacet let dříve, kupovali staré, rozpadající se chalupy po Němcích, i jiní a nebo si na starých základech po domech nebo stodolách stavěli chaty.

 

Bylo nás tady pár, co jsme jezdili pravidelně každý víkend a byli nadšení z nedotčené přírody v každém ročním období.

Chaťáci většinou jezdili jenom od jara do podzimu, ale my ve starých chalupách jsme právě tu zimu tady měli nejradši. A to ti, co tu byli o pár let dříve, vždycky říkali, že sněhu tady bývalo mnohem a mnohem víc a protahování silnice se ve vesnici většinou nekonalo. Takže pro auta si odházeli místo u křižovatky s hlavní protaženou silnicí a zásoby, co si na víkend přivezli, včetně nepostradatelné basy piv, si museli do chalup těch pár set metrů odvézt na sáňkách.
A jelikož se, ani o těch dvacet let později, když už jsme tady byli my, po cestě mezi domy z kopce ani do kopce nikdo ve sněhu jezdit neodvažoval, užívali jsme si zimních radovánek s dětmi v té spoustě sněhu, která tady pravidelně celou zimu bývala.

Jezdilo se na sáňkách nebo bobech po silnici od nás ze shora až dolů na konec vesnice a potom se hezky vesele šlapalo zpátky.

Nyní, po téměř čtyřiceti letech, už se osazenstvo vsi z větší části vyměnilo. Některé chaty a chalupy zdědily po rodičích jejich děti, a tak jako to bývá, s majetkem po rodičích, většina z nich se rozhodla nemovitosti prodat.

A tak se ve vsi začali objevovat další lidé, ale někteří se toho, co si vlastně pořídili, brzy zalekli a znovu chaty a chalupy prodávali.

 
Tuhle jsem se odpoledne byla trochu projít, sníh už skoro roztál a všude je plno vody a bláta, ale to je přece normální, že "voda hučí po lučinách", ne?

Celou procházku jsem pak přemýšlela o tom, co nám četl syn ze zpráv skupiny, kterou si udělali ti noví mladí lidé z naší vsi a docela mi to jejich chování a myšlení vadí. My jsme spolu dříve mluvili, oni si dnes píší. A řeší to, že cesty jsou rozježděné, z luk po velkém tání teče voda a požadují po obecním úřadě, aby to dal do pořádku.

Je pro mě zarážející, že i ti, co chalupy zdědili po rodičích a jako děti sem jezdili, už asi zapomněli, proč si právě tohle místo jejich rodiče vybrali a čím pro ně ten "útěk z města" byl. Že právě to, co tady bylo jiné, než na sídlišti, se jim tolik líbilo. Nechápu ty, co si zde, v místě odlehlém a obtížně přístupném, nemovitost koupili a nyní jim vadí, že je to tady takové, jaké to je. Vždyť si snad mohli předem ujasnit, co ke spokojenosti potřebují a mohli si raději koupit něco jiného, třeba v obci s veškerým vybavením, s vyasfaltovanými cestičkami v parku a dětským hřištěm s prolézačkami, s lavičkami a zámkovou dlažbou na chodnících a zastávkou autobusu přes ulici.

Já myslím, že když se někdo rozhodne žít na samotě, je to jeho rozhodnutí, já ho respektuju, ale potom nechápu, že si připadá v právu domáhat se toho, aby původní lesní cesta byla vyasfaltována, protože kdyby prý u nich náhodou hořelo, tak by se k nim nedostali hasiči... Ta cesta včetně louky kolem je ale rozježděná jejich čtyřkolkama, bez kterých by se po vesnici asi jinak ani pohybovat neuměli a mezi oblíbené zábavy mládeže patří si dokazovat, co ještě dokážu v blátě nebo sněhu projet.

Na tu procházku jsem radši šla lesem a loukami okolo vsi, protože jít přes vesnici se mi poslední dobou už vůbec nelíbí. Místo původních kouzelných, jakoby "perníkových chaloupek", se tam už objevují domky stejné, jako v satelitních městečkách.

Nevyžádané rady samozřejmě nikomu nedávám, každý je totiž dnes "internetově vyučen" a přesvědčen, že ví všechno nejlíp a o žádné rady vůbec nestojí. Jenom nevím, proč se místo vyhledávání zaručených rad na internetu radši nezamyslí nad tím, proč se třeba zadní kamenná stěna u chalupy nikdy nenahazovala, střecha zespoda neuzavírala, aby mohly krovy "dýchat", proč u chalup stávaly vzrostlé stromy, které táhly vodu a cesty vedly alejemi a v místech, která nezafoukávala sněhem. Lidé, kteří zde žili, dobře věděli, proč nad vesnicí byly rybníčky "nebesáky", tedy přes rok suché plochy s hrází, které sloužily k zadržení vody při jarním tání, nebo při velkých deštích. A vodu do chalup měli vedenou dřevěnými korýtky z kopce, z pramenů, které ani při velkém suchu nevysychaly.

Dnes lidi chtějí žít na vesnici, ale první, co udělají je, že vymění v roubené chaloupce okna za plastová, laťkový plot za pletivo v umělé hmotě a k tomu je samozřejmě nezbytné vydláždit dvůr zámkovou dlažbou a vodu, která původně tekla ze střechy do trávníku a na dvoře se vsakovala, odvést do septiku. Do toho septiku, co je u chalupy ještě po Němcích. A z něj se pak po větším dešti přeplaví trativodem nejenom ta voda...

My asi víme, proč tady jsme, ale proč jsou tady ti, co jim vymoženosti města chybí, kohouti kokrhající po ránu vadí a koně, pasoucí se na loukách smrdí?

 

 

Všechny fotografie: Dana Straková 

 

 

 

 

 

Můj příběh vesnice životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 42 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Luděk Brumovský
Bohužel, jen tichá závist...
Alena Vávrová
Mám vaše články přečtené s předstihem a líbí se mi váš styl i fotky. Krajinu z nich poznávám, je to od nás celkem nedaleko a všude jsem tam kdysi byla.
Eva Mužíková
(Hezký článek i fotky. . Napsala jsem delší text a než jsem jej uložila, zmizel.
ivana kosťunová
"Časy se mění a my se měníme s nimi" Nemám mladým za zlé, že mají jiné představy o životě na vesnici. Když jsme se na stáří stěhovali do domku na vesnici, moje představy o idylickém venkově se také brzy rozplynuly. Dnes prostě mladí lidé mají jiné potřeby, auto, mobil a internet k nim neodmyslitelně patří a vlastně jsem si na to zvykla také. Na druhou stranu, mě těší, že když jdu se psem na procházku, zdraví mě neznámí lidé a děti, když jsem na zahradě, vždy prohodíme pár slov se svými mladými sousedy, a když nakupuji v krámku naproti našemu domku, vítá mě vietnamská majitelka slovy- jak se máte, sousedko. Co však nemohu vydýchat, jsou ty různé nevkusné "upravy " krásných roubenek. Ty nevkusné nástavby, přístavby, široká okna, to všechno, co ničí kolorit chaloupek samotných a konečně i vzhled celé vesnice. Naprosto chápu vaše pocity.
Libuše Křapová
krásné místo i fotky :-) Musí se tam žít nádherně lidem, kteří samotu a klid vyhledávají. Rozumím Daně, také nechápu lidi, co se hrnou žít na venkově - a pak jim venkov smrdí a všude je daleko. Já se na důchos stěhovala také z města do vesnice - ale při hledání vhodného domu jsem sama sobě dala podmínky. Na dráze vlaku, v místě pošta , obchod a Obecní úřad. V současnosti si zde otevřala ordinace i obvodní lékařka A domek mám ve slepé ulici ve středu obce, prostě klídfek a nikam není daleko :-) Samota, v jaké žiješ ty, Dano, by namne už byla si příliš. Přeji ti ale, ať se ta mládež zklidní, čtyřkolky v přírodě jsou peklo.
Miloslava Richterová
Líbí se mi vaše volba a fandím vám :-)
Jana Šenbergerová
Při čtení vašeho moc hezkého článku jsem si uvědomila, jak moc jsme se vzdálili od přírody. Zřejmě ke své i její škodě.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi hezký článek doplněný fotkami. Také jsem s manželem v mládí uvažovala o tom, že až budeme v důchodu budeme žít na chatě v Úterý. Chatu jsme budovali tak trochu jako RD na pozemku vzdáleném cca 1 km od vesnice. V létě a ve dvou to bylo skvělé a dnes si neumím představit žít tam sama. Nakonec jsme si postavili dvougenerační dům na okraji města, kde žiji se synem a jeho rodinou. Máme každý své soukromí, lékař a obchody jsou blízko a do lesa to mám 5 minut. Na chatu jezdíme jen v létě.
Alena Tollarová
Článek se mi moc líbí. Soni, kdepak Mostecko. Na fotografiích vidím Konojedy, Ronov, Vlhošť, Sedlo ... Moc často sice do tohoto kouta nezavítám, ale o to raději. Minulý týden jsme jeli na rozhlednu Strážný vrch a přes louku běžela liška. Tady opravdu dávají lišky dobrou noc, že mám pravdu? Vesničky rozházené podle uzounkých silniček a všude daleko. Líbilo by se mi strávit tam někde týden nebo třeba léto, ale trvale žít bych tam asi přece jen nechtěla. Jsem zvyklá na město, kde mám blízko do obchodu a v našem věku i k lékařům. Pokrok se sice zastavit nedá, ale všeho do času. Oni naši předci, žijící po staletí v souladu s přírodou, opravdu věděli, proč to a ono dělají zrovna tak a ne jinak.
Dana Straková
Děkuji všem za vaše komentáře, jenom pro objasnění bych chtěla uvést, že název článku si o tu druhou větu upravila redakce a tím z něj trochu ubrala původně zamýšlené vysvětlení. A k tomu úplně prvnímu komentáři od pana Dostala si dovolím malou poznámku: Připomenutí textu písně Greenhornů je milé, já ale mám radši "Andělů chór" v podání Pavla Landovského. A protože vím, že Vaše znalosti jsou obdivuhodné, nevíte náhodou, kdo pro pana Landovského tuto píseň , z originálu "Knockin' on Heaven's Door" Boba Dyana otextoval? Na Youtube je uveden Michael Dejvický a já nevím, který ze znamých Michalů to mohl být? Můj tip je Horáček, nebo Kocáb, ale třeba to byl úplně někdo jiný. Paní Kolinové bych jenom chtěla říct, že možná to z článku není zřejmé, ale trvale zde žijeme již od roku 2002. Manžel se svým podnikáním neměl oroblém se přestěhovat do "Zatloukalova", já ještě třináct let do Prahy denně dojížděla. Homeoffice tehdy ještě nefungoval :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.