Barbora Barrová
8.2.2024 10:11
Tak u nás to bylo jinak. Původně družstevní byty, přešly do osobního vlastnictví, založili jsme SVJ. V domě je stále více než polovina původních obyvatel, některé byty se prodaly mladým, pár bytů je v nájmu. Časem jsme chtěli my původní, aby se správy domu ujali mladší, žádný velký zájem, ale nakonec do vedení SVJ přihlásily dvě mladé ženy, jedna svobodná, jedna svobodná s dítětem. V té době jsme potřebovali řešit opravy a rekonstrukce - rozpadaly se schodiště, potřebovali jsme novou střechu, rezavěly zábradlí na balkonech. A naše nové vedení přemýšlelo, jak udělat před domem grilovací místo, v suterénu chtěla děvčata saunu - prý my staří jsme měli sušárnu, oni mladí budou mít saunu :) Po roce jsme je odvolali, dřív než stačily napáchat škody, pustili jsme se do toho "my staří", je nám mezi 60 - 75 lety, jsem ve výboru, a dneska máme celkovou rekonstrukci za sebou, peníze jsme dokázali našetřit, něco jsme si půjčili od banky aniž bychom museli navyšovat fond oprav. A původní "mladé" vedení? Jedna slečna se dotčeně odstěhovala a byt prodala, druhá zůstala, ale je do teď uražená :)
Dana Puchalská
4.2.2024 10:03
Velice smutný příběh.
Olga Škopánová
3.2.2024 19:51
To je zářný příklad toho, že člověk nemá podepisovat něco s čím nesouhlasí, nebo tomu nerozumí. A odvolávat se na pochopení sousedů je naivní. Když jde do tuhého rozhodují pouze paragrafy, morálka jde stranou.
Eva Kolářová
3.2.2024 18:29
Dobrý den Aleno!
Netýká se to jen ovdovělé ženy. Maminka koupila byt do osobního vlastnictví a později pomáhala sestavit Společenství vlastníků. Nyní po 51 letech zůstala v domě z původních obyvatel sama a noví vlastníci by jen opravovali. Pořád mají plno řečí, jak je dům starý a neuvažují, že mají levné bydlení ve svém, ale co je potřeba inovovat. Vedlejší dům se zateploval včetně střechy a každá rodina splátku 5.000 Kč měsíčně na 30 let, tak se jen děsím, kdy budou kopírovat. Samozřejmě ten sousední dům je předražený, nikdo tomu dnes nerozumí a prováděcí firmy je natáhnou.
Budujeme nyní pro maminku zázemí v mém domě, ale jsme v jiném městě a v bytě prožila celý život, tak se stěhování bojím.
Každopádně tohle vše píšu, že nejste sama, někdy mi to připadá jako "hon na seniory" v dnešní době.
Hezký den Eva
Danka Rotyková
3.2.2024 15:40
Naprosto paní chápu, u nás to bylo naopak, já chtěla osobní vlastnictví, manžel to zpochybňoval, ale nakonec souhlasil. Ještě že tak. Dnes jsem si bez problémů mohla být vyměnit se synem a jsem spokojená. Nehodlám sama udržovat 4+kk, když se lépe pečuje o poloviční. Ale co se týká sousedů, já jsem nepoznala žádné negativní, ale ani pozitivní reakce, když jsem ovdověla. Jen jsem cítila, že jsem jim ukradená, jako bych byla neviditelná. A tak to prostě je, ať si každý říká co chce. Naštěstí k pocitu pohody své drahé sousedy nepotřebuji. Mám za těch 40 let okolo sebe dost milých lidí.
Naděžda Špásová
3.2.2024 14:54
My bydlíme v našem domě 43 let. Nejdříve jsme byli družstvo, teď už máme všichni byty v osobním vlastnictví. Taky se tu našli kverulanti, ale neuspěli. Domorodců nás zbyla tak půlka, ostatní jsou v pronájmu, nebo byt odkoupili. Paní Aleny je mi líto, hyeny se najdou všude. Určitě jí jinde bude mnohem líp.
Jiří Dostal
3.2.2024 08:29
:-) Boj o bydlení jako důvod k poctivému truchlení... :-)