Zdravé stravování - cesta k vitalitě a pohodě
FOTO: Shutterstock

Zdravé stravování - cesta k vitalitě a pohodě

18. 1. 2024

Zdravé stravování je investicí do dlouhodobého zdraví. Kombinace vyvážené stravy, rozmanitého příjmu živin a dostatečné hydratace přináší mnoho výhod. Zvýšenou energií počínaje, přes lepší trávení a dobrou imunitou konče. Jak na zdravé stravování?

Vědomé rozhodnutí o tom, co člověk jí, je klíčovým krokem k celkové vitalitě a pohodě. Zdravé stravování není o odpírání si chutných pokrmů, nýbrž o vytváření vyváženého jídelníčku, který poskytuje tělu vše, co potřebuje pro optimální výkon.

Tento článek se zaměří na principy zdravého stravování, které vedou k celkovému blahobytu.

Rozmanitost na talíři 

Základem zdravé stravy je pestrost. Pestrý jídelníček znamená kombinaci různorodých potravin, které dodávají tělu široké spektrum vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Každý jídelníček by měl zahrnovat ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky.

Na talíři je důležité i barevné spektrum. Každá barva ovoce a zeleniny totiž indikuje odlišné skupiny fytonutrientů. Strava by tak měla obsahovat červená rajčata, oranžové mrkve, zelenou listovou zeleninu, modré borůvky nebo fialové hrozny. Různorodé barevné spektrum zajišťuje, že člověk dostane různé antioxidanty, které bojují proti škodlivým volným radikálům v těle.

Rovněž se doporučuje zahrnout do své stravy potraviny, které jsou sezónní a lokální. Sezónní potraviny obsahují více živin, protože byly sklizeny v optimálním období. Vynikající českou sezónní potravinou je třeba cuketa, která je bohatá na vlákninu a vitamíny.

Z cukety lze připravit mnoho pokrmů. Mezi nimi vyniká třeba cuketové zelí nebo cuketový tatarák. Recept na cuketové zelí je přitom jednoduchý. Stejně snadno lze připravit i nejlepší cuketový tatarák. Kombinace cukety s jinými zeleninami zaručuje pestrost a výživnost.

Pestrost na talíři zajistí i šopský salát. Klasika balkánské kuchyně, která je plná rajčat, okurek, paprik, sýra a olivového oleje. Je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Kdo chce, může si salát vylepšit zálivkou na šopský salát. Přidání šopského salátu k hlavnímu jídlu zaručuje lehkost a výživu.

 

 Snímek obrazovky 2024-01-18 v 17.50.10.png
Pestrost je základem zdravé stravy. Jídelníček by měl zahrnovat ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky.

Omezení cukru a soli

Snížení konzumace přidaného cukru a soli má mnoho pozitivních vlivů na zdraví. Naopak přebytek těchto látek v stravě je spojen s různými zdravotními problémy, včetně onemocnění srdce, vysokého krevního tlaku, diabetu a obezity. 

Je proto důležité číst etikety na potravinách a sledovat množství přidaného cukru a soli ve stravě. Mnoho zpracovaných potravin obsahuje skryté množství těchto látek.

Místo rafinovaného cukru je lepší přidávat sladkost pomocí přírodních sladidel, jako je med, javorový sirup nebo stévie. Omezit či nahradit sůl lze používáním bylin nebo různého koření.

Bílkoviny a zdravé tuky

Bílkoviny a zdravé tuky jsou klíčovými složkami vyvážené stravy, které poskytují tělu nezbytné živiny a energii. Správné množství bílkovin a zdravých tuků podporuje svalovou hmotu, hormonální rovnováhu, metabolismus a celkové zdraví.

Bílkoviny poskytují dlouhodobý pocit sytosti a pomáhají předcházet přejídání. To je užitečné při snižování hmotnosti nebo udržení optimální váhy. Kombinovat by se měly různé zdroje bílkovin. 

Ryby, ořechy, semena, avokádo a olivový olej jsou skvělými zdroji omega-3 mastných kyselin a dalších esenciálních tuků. Zdravé tuky jsou klíčové pro správný vývoj a funkci mozku. 

Nenasycené tuky, které se nacházejí v olivovém oleji, avokádech a ořeších, pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a podporovat zdraví srdce.

Pitný režim

Správný pitný režim je nezbytný pro udržení optimální hydratace těla a podporu správné funkce všech orgánů. Důkladná hydratace podporuje kvalitní trávení a detoxikaci. Naopak nedostatečný příjem tekutin může vést k dehydrataci. Ta způsobuje únavu, bolesti hlavy, zácpu a sníženou koncentraci.

Samozřejmě také záleží na tom, co člověk pije.V první řadě je nutné omezit konzumaci slazených nápojů a dávat přednost vodě, čaji nebo přírodním ovocným šťávám. Dalším zdrojem tekutin mohou být i čisté polévky, jako je třeba česnečka. Vynikající recept na česnečku lze najít na webu Receptik.cz.

Obecně se doporučuje, aby dospělí konzumovali 2 litry tekutin denně. Toto množství se samozřejmě liší podle pohlaví, vykonávané činnosti, ročního období a individuálních potřeb. Lidé se zvýšenou fyzickou aktivitou musí přijímat více tekutin. Stejně tak je nutné více pít v parných letních dnech.

Je důležité být si vědom svých potřeb a pečlivě sledovat signály těla. Například barva moči je indikátorem hydratace. Světle žlutá moč je obvykle známkou dostatečné hydratace.

Člověk by měl pamatovat na to, že zdravé stravování není jen dočasným trendem, nýbrž dlouhodobou investicí do celkového zdraví a pohody. Každý malý pokrok je krokem správným směrem.

Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.