Bydlení pro mladé rodiny - je ještě dostupné?
FOTO: Shutterstock

Bydlení pro mladé rodiny - je ještě dostupné?

18. 1. 2024

Vzhledem k tomu, že trh s nemovitostmi v České republice dosahuje svých výšin, čelí mladí lidé při snaze o získání vlastního bydlení těžké výzvě. Raketově rostoucí ceny nemovitostí, přísné požadavky na hypotéky a stagnující růst příjmů tvoří významnou překážku, kvůli níž si mnozí kladou otázku, zda je pro mladé jedince možné pořídit si vlastní byt nebo dům. Jaké možnosti bydlení se tedy mladým rodinám nabízí?

Česká republika patří v Evropě k jedné z mála zemí, kde převažuje bydlení v soukromém vlastnictví oproti bydlení v nájmu. Je to převážně z důvodu větší jistoty bydlení a také proto, že cenově se splátka hypotéky blíží ceně za nájem. Pro mnoho lidí tak bydlení v nájmu postrádá smysl a rozhodnou se pro bydlení v osobním vlastnictví.

Pro mladé rodiny je však v současnosti ještě o něco těžší pořídit si vlastní bydlení, jelikož banky neposkytují 100% hypotéky a i s našetřenými úsporami často mladí lidé na hypotéku nedosáhnou. 

Problémy na trhu s bydlením

Koupě bytu nebo domu je významnou investicí, která může být pro mnoho mladých lidí v České republice nemožná. Vysoká cena nemovitostí v kombinaci s relativně nízkými příjmy mladých lidí může způsobit, že si zkrátka nelze dovolit vlastní nemovitost.

Mezi základní problémy na trhu s bydlením patří:

  • růst cen nemovitostí
  • přísná kritéria pro poskytování hypoték
  • omezený přístup k cenově dostupnému bydlení

V mnoha regionech se ceny nemovitostí neustále zvyšují a pro mladé lidi je stále obtížnější si bydlení dovolit. Tento výrazný nárůst cen je částečně poháněn omezenou nabídkou nemovitostí a rostoucí poptávkou ze strany investorů.

Banky a finanční instituce zpřísnily kritéria pro poskytování úvěrů, což mladým kupujícím ztěžuje získání hypotéky. Často vyžadují vysoké počáteční vklady, vysoké kreditní skóre, stabilní zaměstnání a nízký poměr dluhu k příjmu, což omezuje možnosti mnoha mladých lidí.

Dostupnost cenově dostupného bydlení je další významnou překážkou, se kterou se mladí kupující potýkají. Poptávka po dostupném bydlení výrazně převyšuje nabídku, takže mnoho mladých lidí má omezené možnosti a často se spokojí s menšími nemovitostmi nebo domy v méně žádaných lokalitách.

Strategie pro zájemce o bydlení

Klíčovým krokem k získání vlastního bydlení je disciplinované spoření a efektivní sestavování rozpočtu. Mladí lidé mohou začít tím, že si vytvoří plán úspor, omezí zbytečné výdaje a prozkoumají možnosti, jak zvýšit své příjmy.

Jednou z možností, jak našetřit více peněz, jsou pravidelné investice, které dlouhodobě poráží inflaci. Nicméně každý, kdo má z pravidelných investic obavy nebo se v investování nevyzná, by se měl obrátit na odborníka.

Informace k různým druhům investic poskytuje např. také web https://www.tovarnik.cz/, který shromažďuje ověřené informace ze světa financí. Na tomto webu lze také nalézt informace o kryptoměnách a zajímavosti o podnikání nebo nákupech. 

Možnosti bydlení pro mladé

Nedostatek cenově dostupného bydlení ve velkých městech a silná konkurence mezi kupujícími může zvyšovat finanční zátěž kupujících. Často jsou totiž finančně dostupné nemovitosti skoupeny developery, kteří je následně prodávají za ještě vyšší ceny.

Mladé rodiny mají v souvislosti s bydlením následující možnosti:

Nájemné bydlení je základní variantou bydlení, kterou si vyzkouší větší procento mladých lidí. Někteří v nájmu zůstanou celý život, jiní se snaží získat vlastní nemovitost.

Výhodou nájemného bydlení je, že se člověk nemusí prakticky o nic starat, opravy v bytě vyřeší a zaplatí majitel. Problém může nastat v případě, že si člověk chce přetvořit byt k obrazu svému. Majitel nemusí vždy úpravy dovolit a nájemce si je většinou musí hradit sám. Lidé v nájmu také často nechtějí do cizího bytu zbytečně investovat a spokojí se např. s horším vybavením.

Společné bydlení s rodiči je typ bydlení, ke kterému se mladí lidé také často uchylují, pokud nemají dostatek finančních prostředků. Pohodlně se dá bydlet např. ve vícegeneračním domě, kde lze vytvořit samostatnou bytovou jednotku, popř. lze kus nemovitosti dostavět. Hůře se bydlí ve společném bytě s rodiči, jako nouzovou alternativu to však stále využívá velké množství lidí.

Ve větších městech se také postupně rozmáhá tzv. komunitní bydlení, kdy se více rodin dohromady domluví na koupi nemovitosti, kterou společnými silami opraví a následně využívají k bydlení. Každá rodina má na nemovitosti určitý podíl dle toho, jakým finančním dílem příspěla.

Velmi dobře jsou na tom mladí lidé, kteří mají k dispozici zděděnou nemovitost, ať už se jedná o byt, nebo dům. V případě dědictví si lze nemovitost vlastními silami opravit nebo získat nižší hypotéku na potřebnou rekonstrukci. Po finanční stránce je tato možnost pravděpodobně nejvýhodnější. 

Půjčka na ruku od soukromníka je také řešením pro mladé rodiny, které si chtějí pořídit vlastní bydlení. Soukromou osobou, která půjčí mladým lidem peníze např. na zálohu na hypotéku, může být někdo z rodiny nebo přátel.

Kromě finanční pomoci mohou rodinní příslušníci pomoci i zástavou své vlastní nemovitosti. 

Rodinný dům na splátky bez hypotéky? 

Pokud má člověk dluhy a zároveň vlastní nějakou nemovitost, lze se dluhů zbavit právě prodejem této nemovitosti na splátky.

Služba rodinný dům na splátky bez hypotéky je možností, jak se zbavit dluhů bez nutnosti dražby nebo exekuce. Klient zůstane bydlet ve své nemovitosti, platí měsíční nájemné a může si nemovitost za nějaký čas odkoupit zpět.

Závěrem

I když to v současné době nemusí být snadné, existují pro mladé rodiny možnosti, jak si pořídit svoji vysněnou nemovitost. Při pečlivém plánování, spoření a využití dostupných zdrojů mohou mladí lidé dosáhnout svého cíle vlastnit bydlení a zajistit si stabilní a hodnotnou investici do budoucna.

 

 

 

bydlení rodina
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.