Láska kvete v každém věku?
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Láska kvete v každém věku?

23. 1. 2024

Byla u mne na návštěvě vnučka a dělali jsme spolu něco na počítači. Při povídání jsem jí řekla i o nové soutěži na i60. A ona mi říká: "Babičko buď originální, tvůj Miláček je Počítač - to musíš napsat!"

Později jsem šla do obchodu a došla mne jedna mladší paní z ulice, které je 58 roků. Trochu jsme povídali a ona byla velmi překvapená, když jsem jí řekla, že už víc jak 20 roků používám internet. To zase překvapilo mne - mladší lidé si myslí o starších, že neumí používat modernější techniku?

A vzápětí na to jde moje známá v mém věku, která se právě vrátila z okresního města ze školení ke změnám ve vedení hospodaření Svazu tělesně postižených. Říká mi - můj syn se také nad tím podivuje, že v mém věku blížícím se už 80ti rokům se ještě učím něčemu novému. Sama ze zkušenosti vím, že v těchto organizacích jsou každoročně nějaká školení, sama jsem to zažila, protože jsem hodně roků tyto neplacené funkce měla také.

A tak jak je to s námi staršími?

Když jsem před 22 roky ovdověla, tak mi moje děti navrhovaly, že mi koupí nějakého milého pejska, abych s ním mohla chodit na procházky. Ihned jsem to odmítla s tím, že dělám externě výzkumy pro 7 firem -  tím mám moc pohybu i kontaktů s novými lidmi a je mi mezi nimi dobře. Loni jsem tuto práci ukončila a pořídila si za 1.400 Kč roční jízdenku na cestování po celém Jihomoravském kraji vlaky i autobusy a dost ji využívám. Začátkem ledna jsem byla v Prostějově, Letovicích a Olešnici a nevzala si fotoaparát - snad jsem tu vánoční výzdobu chtěla víc vnímat. A to byla moje chyba. Po cestách jsem se sice potkala a popovídala s mnoha dobrými lidmi - ano, to bylo pro mne skutečně vynikající.

Ale další týden mne dostihla chřipka a já už moc litovala, že jsem si foťáček nevzala. Mohla jsem mít hezké snímky do článku. V naší rodině máme většinou vánoční stromek až do Hromnic, takže přece jen dávám do článku fotečky z archivu.

Vnoučátka mi rychle odrůstají, pravnouček je daleko, moje děti jsou pracovně hodně vytíženy, pro nachlazení nemohu teď chodit ani se svými kamarádkami na turistiku. A dobré sousedky, se kterými si při práci na zahrádce povídám, také nemám - zahrádky jsou zazimované.

Takže na radu vnučky (kterou jsem učila před léty plést) si při televizi pletu šálu nebo ponožky, tak se dobře zabavím a i ty své pořady daleko lépe vnímám.

A protože je v těchto dnech stále velmi mrazivé počasí, tak musím dát své vnučce za pravdu v tom, že můj největší přítel je už mnoho a mnoho let a s věkem asi stále víc a víc právě ten "Můj Počítač".

Ano, "Láska kvete v každém věku"  -  ale u mne úplně jednoduše, levně a obyčejně vítězí                                                                

♥   P O Č Í T A Č    ♥

 

 

 

Můj příběh Soutěž - zima 2024
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Děkuji vám všem ze srdce za dobrá slova ♥
Zdenka Jírová
Váš článek je zajímavý. Na počítači jsem začala pracovat v zaměstnání už před 34 lety. "Počítač" tehdy zabíral půl místnosti, jako obrazovku se používala televize s malou obrazovkou a ta byla černá a písmenka bila bílá. Teprve asi za 2 roky jsme dostali PC počítače a s nimi už byl i internet. Takže jsem už jeho letitou uživatelkou.
Alena Vávrová
Jo, jo, je to pravda, i když do suverénky mám ohledně ovládání PC i mobilu hodně daleko, tak vím, že by se mi bez nich těžko žilo.
Helena Přibilová
Láska může mít mnoho podob. Přeji Vám, paní Maruško, aby Vám láska k počítači ještě dlouho vydržela. // Děkuji za fotografie z Prostějova. V tomto městě jsem prožila svoje studentská léta a také zde začala moje pracovní kariéra.
Marie Měchurová
Marie, u mě se ta láska stává pomalu závislostí.
Libuše Křapová
Maruško, bez počítače už ani ránu :-) Nebýt jeho, byla bych v jistých časech hodně osamělá. A zase - díky jemu teď osamělá nejsem :-)
Ingrid Hřebíčková
Paní Marie, my dokonce se sestrou doučujeme PC o 30 let mladší mladou ženu, která se rozhodla při dvou dětech udělat maturitu. Prostudujeme si učivo a pak to probíráme. Moc nám to pomáhá, baví a naplňuje. Tady se taky všichni diví...
Marie Seitlová
Také si život bez počítače a chytrého telefonu nedovedu představit. Je to velký pomocník, co nevím najdu.
Naděžda Špásová
Taky jsem si na PC dost zvykla. Před lety, když jsem byla odejita ze zaměstnání, protože jsem nebyla blízká srdci nového pana ředitele ( byl asi o 20 let mladší) jsem na PÚ chodila na kurz o práci na PC. Dost mi to pomohlo psychicky, špatně jsem ten vyhazov nesla. Dneska na PC dělám spoustu věcí, už si to bez něj neumím představit.
Libuše Žárská
Pod příspěvky všech tří dam se podepisuji.Taky pro mně je PC téměř nezbytný, ráda jej používám jak k poučení, tak pro zábavu a i mnoha kontaktům.Občas se mně stane, že si povídám s vnuky a oni, babi, jak to víš, určitě z internetu.Nyní jsem je překvapila, co všechno si dovedu dohledat v "chytrém telefonu".Zvláště na zahradě mně žádná rostlinka není neznámá.Vyfotím, ťuknu na příslušnou ikonku a vím o ní vše.Prostě paráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...