Fotografování, focení, foceníčko
FOTO: Martina Růžičková a jeji rodinný archiv

Fotografování, focení, foceníčko

29. 1. 2024

Fotografování, focení, foceníčko. Prvním, kdo v naší rodině propadl této vášni, byl můj dědeček. Zachovaly se po něm hlavně rodinné fotografie, ale i pár snímků dokumentujících sokolské akce, fotografie krajiny a Prahy. Blednoucí snímky se nyní snažím zachraňovat skenováním.

 

https://www.i60.cz/images/thumbs/01-jedna-z-dedeckovych.jpg

Jedna z dědečkových fotografií

Svůj koníček předal i svému synovi. Tátu si na výletech, či procházkách po Praze neumím představit bez foťáku na krku. Koupelna u nás bývala často nedostupná, protože sloužila jako černá komora. Občas jsem mu mohla při vyvolávání fotek pomáhat. Fascinovalo mě, jak se v červeném světle objevují ve vývojce první obrysy obrázku. Když fotky uschly, s mámou jsme obsluhovaly stařičkou leštičku.

https://www.i60.cz/images/thumbs/02-z-tatovy-tvorby.jpg

Táta měl pro záběry to "správné oko"

Táta se mi sice snažil vysvětlit taje expozice a kompozice, ale na fotoaparát pro mě tehdy nebylo dost peněz a o svůj se příliš bál, než aby mi ho půjčoval, takže nakonec zůstalo jen u teorie. Ta se mi tehdy jevila jako hodně složitá.

Mnoho let poté jsme si s manželem koupili malý šikovný foťáček s jednoduchým ovládáním, ještě na klasický kinofilm. Manžel vyfotil jen pár snímků dětí, ale fotografování ho bavit nezačalo, takže aparát i jeho používání přenechal mně. Fotila jsem zprvu jen rodinné fotky z výletů a dovolených, ale brzy se tato činnost stala mým velikým koníčkem.

https://www.i60.cz/images/thumbs/11-44.jpg

Hmyz fotím moc ráda

S postupujícím věkem mám na focení více času a přináší mi stále více radosti. Dostala jsem první digitální fotoaparát, posléze i milovanou zrcadlovku. Pořídila jsem si makroobjektiv, abych mohla zachytit detaily, které tolik obdivuji v přírodě. Naučila jsem se základy postprocesu v Zoneru. Hodně mi pomáhají články z různých fotoportálů na internetu. Vyhledávám si i stránky fotografů, jejichž snímky mě zaujaly. Přes deset let sdílím svoje fotky na Rajče.net a těším se záběry spřátelených fotografů. Během doby jsem se od nich hodně přiučila. Když mě kamarádka přivedla k portálu i60, nadchlo mě, kolik pozornosti je tu věnováno právě fotografům. Každý den se těším na nové snímky v rubrice Foto dne a jsem zvědavá, který zdobí aktuální karusel. Sama se také snažím každý den vložit svoji fotku. Bezvadné jsou fotosoutěže, které nutí k zamyšlení nad ztvárněním určitého tématu.

https://www.i60.cz/images/thumbs/09-i-cernobile.jpg 

 Některé záběry se mi víc líbí v černobílém provedení.

Už jsem jako ten můj táta, bez foťáku téměř nevycházím. Vždyť i místa, která jsem už fotila mnohokrát, mohou v jiném světle získat nové kouzlo. Miluji chvíle, kdy se mohu nerušeně toulat přírodou nebo městem a hledat nové záběry. 

Jen je mi moc líto, že už nemohu říct: „Tati, podívej, co jsem dneska vyfotila…“

 

Soutěž: Láska kvete v každém věku
Fotografování

fotografování hobby Soutěž - zima 2024
Hodnocení:
(5.2 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Ještě jednou děkuji za vaši odezvu na článek i fotky. Potěšily mě vaše vzpomínky na fotografy, které jste měli v rodině, i vaše zkušenosti s tímto koníčkem. ♥ :-)
Jana Šenbergerová
V mé původní rodině fotil dědeček a pak také tatínek. Fotky se mi líbily, ale k fotografování jsem nikterak netíhla. Manžel fotil od dětství a rád. Bavila ho foto chemie. Sám si Michal vývojky a ustalovač. Obětovala jsem šatnu, která čtyřicet let fungovala jako fotokomora. K focení jsem netíhla, jen jsem obstarávala sušičku a leštičku fotek. Fotit jsem začala, až jsem na íčku vyhrála šikovný malý foťáček. Baví mě zachytit, co mě zaujme nebo se mi líbí. Dovedu posoudit, je-li fotka dobrá, ale fotografka ze mě nebude.
Jana Jurečková
Je to už dávno, kdy jsme byli na vzpomínkové akci bitvy u Tovačova. Manžel cvakal foťáčkem jedna radost. Pak přišel domů a zklamaně řekl, že tam nedal film! Foťák ležel v šuplíku a nějak se na něj zapomnělo. Tento koníček nás nechytl. Ale moc ráda se podívám na fotky druhých. Děkuji.
Miloslava Richterová
Moc pěkné, díky, potěšilo :-)
Marie Ženatová
Můj tatínek narozený v roce 1917 měl malý foťáček velmi brzy, takže mám hodně snímků z dětství, které se také snažím oživit skenováním. I já jsem s ním velmi často vyvolávala v "temné komoře" fotky a připadalo mi to v mém dětství, že vidím přímo "zrod zázraku." Mnoho let jsem bez foťáčku ani nevyšla, dnes už ho na známější místa tolik nepoužívám. Moc děkuji za milý článek a nádherné fotografie ♥
Zdenka Jírová
Máš nádherné přírodní snímky. U nás v rodině fotil jen můj starší bratr, takže mám ještě plno fotografií z dětství v předškolním věku. Potom už nebyl doma, studoval a oženil se později v jiném městě a já byla bez fotek. Teprve nyní, kdy se dá fotit mobilem bez zvláštních schopností, jsem v důchodovém věku začala fotit také. Je to krásný koníček, ale protože se už do přírody nemohu sama vypravit, ubývá mi i možnosti ji fotit. Tak se jen dívám na hezké snímky od přátel.
Eva Mužíková
Jsem naprostý fotoamatér, přesto na své procházky nosím chytrý telefon (dříve foťák) a mám radost když se mi podaří nějaká zajímavá fotka. Občas napíši článek, snažím se přidat fotky různorodé a mám radost když potěší. Martino Tvé fotky jsou pro mne opravdovou pastvou pro oči, jen tak dál.
Soňa Prachfeldová
Je to skvělý koníček a co krás netušených člověk objeví, nejen v přírodě. Kdysi jsem začínala s Pionýrem a vyvolané fotky nestály za nic, ale přesto jsem k nim měla hluboký vztah. Martino, pro radost i toulání je tohle krásné dělání. Dobré světlo přeji.
Libuše Heulerová
Marti, teď už vím, po kom máš to oko na fotografování... přeju dobré světlo pro mnoho krásných fotek!
Irena Mertová
Hezký článek. Můj děda byl vyučený fotograf začátkem 20. století, i když si pak vybral jiné povolání , koníček mu zůstal. Mnohokrát jsem s ním vyvolávala v temné komoře fotky, pak i sama, bylo to takové tajemné... Ten by zíral, kdyby viděl, jak je dnes focení pohodlné. A ty jsi nepadla daleko od stromu, tvoje fotky i vidění světa mám ráda. Dobré světlo!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...