Fotoreportáž: MUNA
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Fotoreportáž: MUNA

4. 2. 2024

Muna ovlivňovala celá desetiletí život obce Mikulovice. Co se vlastně skrývalo pod tímto krátkým názvem tvořeným pouhými čtyřmi písmeny?

V roce 1938 po zabrání Sudet založeno vojenské skladiště (Heeresmunitionsanstalt Niklasdorf, potud MUNA), v roce 1940 přivedena železniční vlečka. Celková délka kolejí dosahovala 7 km. Výstavbu zajišťovali nuceně nasazení a snad i zajatci (po roce 1945 nalezen hromadný hrob příslušníků Rudé armády.)
Po roce 1945 sběrné místo Němců určených k odsunu. Po jeho skončení areál SNB, měl zde mít výcvikové středisko. Od roku 1950 53. dělostřelecká základna, inventarizovali a shromažďovali zde trofejní zbraně a munici. Měla zde také působit škola pro výcvik partizánů a diverzantů.
Na začátku 60. let zřízen vojenský útvar 8189, rozšiřování a dostavování areálu. Útvar spadal pod Ministerstvo vnitra, spravoval také detašované skladiště Smolkov u Ostravy, Hůrka u Králík a Adam u Mladkova (bývalé pevnosti).
Většinou zde byla skladována munice pro útvary raketových vojsk ČSLA, dále letecká munice, dělostřelecká a munice pro ruční zbraně. Jelikož se jednalo o zásobovací základnu, své depoty tu měly železniční, dílenské a i opravárenské útvary. Rovněž tak zde byla skladována trhavina určená ke stavbě přečerpávací elektrárny na Dlouhých Stráních. Útvar měl i vlastní hasičskou zbrojnici, kde s největší pravděpodobností byla dislokována vojenská hasičská jednotka.
V 70. a 80. letech zde sověti prováděli údržbu a snad i demontáž a likvidaci jaderných hlavic dle smlouvy SALT II.
V roce 2005 areál přechází do majetku obce Mikulovice, v roce 2009 snesena železniční vlečka. Z velké části areál nyní chátrá a je opuštěný.“ (zdroj: Wikimapia.org)

A přesně tak, jak praví uvedený zdroj, areál chátrá, ale není zcela opuštěný. Několik vojenských skladů je v osobním vlastnictví, jsou opraveny a upraveny k bydlení a nebo k rekreaci. Ale ještě více jich je zcela opuštěných, polozbořených a rozkradených. Je trestuhodné, že se obec nepokusila potenciál areálu smysluplně využít. Byla by to úžasná rekreační zóna, v bývalém vojenském prostoru jsou kilometry asfaltových cest, které ničí těžká lesní technika, kdysi nádherné lesy padly za oběť kůrovci a co nezničil kůrovec to zničili „lesní hospodáři.“ Na své si také přišli různí novodobí lapkové a vykradači, každému se něco hodilo buď na prodej anebo k jiným účelům. A zbyly jen žalující torza budov a černé skládky.

Dnes jsem pro vás připravila malou prohlídku MUNY Mikulovice. Snažila jsem se, aby fotografie nevyzněly tak černě, jak černý je současný stav MUNY.

 

Pro zajímavost:
https://www.chata.cz/chalupa/jeseniky/mikulovice-21/chata-lesni-lazne-muna-CZ7940/

 

 

 

 

fotografování Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Také je mi z tohoto článku smutno. Jak bylo napsáno níže, takových míst je spousta. Bývalý vojenský prostor Ralsko hyzdí nejen pozůstatky po vojenské činnosti, ale i po těžbě uranové rudy. Přitom je to opravdu kouzelný kraj v Ralské pahorkatině, který často navštěvuji.
Marie Měchurová
Smutné čtení, ale třeba se stane zázrak, a najde se spasitel. Moc bych to Muně přála...
Jana Šenbergerová
Eli, díky. Reportáž krásná, ale o to jsem smutnější, protože žiji v naivní představě, jak se uskutečňují původní plány na nové využití Muny. V počátcích zamýšlené obnovy tohoto trochu tajuplného místa jsme tam navštívili dva úžasné koncerty pod letním hvězdným nebem. Nezapomenutelné zážitky! Spirituál kvintetu se nepovedlo zprovoznit zvukovou techniku, tak zpíval a hrál obklopený davem. Hradišťan tam měl lepší podmínky (elektřina fungovala, jak měla) a Pavlicův zvučný hlas letěl už docela chladnou nocí ke hvězdám. Škoda nevyužitého potenciálu tohoto místa. Docela by mě zajímalo, kolik civilizací ještě zanikne, než se lidé poučí.
Jan Zelenka
Škoda, při troše snahy a peněz to mohl být skvělý areál.
Alena Vávrová
Zajímavé. Tady u nás kolem býv. letiště v Ralsku-Hradčanech, kde byla velká dislokace SA, by se toho taky ještě dost našlo.
Zuzana Pivcová
Místa s vojenskou historií mě zajímají. Asi budu až do konce života poznamenaná svou dlouholetou prací ve Vojenském ústředním archivu. Děkuji.
Marie Seitlová
Škoda chátrajícího pozemku, je to smutný pohled.
Blanka Lazarová
Je to smutné, bohužel ...
Alena Tollarová
Asi není pro obec úplně jednoduché poradit si s takovým "skvělým" majetkem. Zřejmě o co byl zájem, to se prodalo a zbytek chátrá a čeká, až se rozpadne úplně. Bohužel takových míst je spousta.
Jitka Hašková
Dobře jsi to napsala Eleno, je to smutné. Takových míst je víc. Byla jsem šokovaná, když jsem před lety byla s kamarádkou na houbách ve Stráži pod Ralskem. Jsou tam ještě části lesa, kam se nesmí, protože je tam pravděpodobně nevybuchlá munice. Tam, kam se smí, je zarostlých mnoho různých kabelů, pěkně dlouhých, nikoho to netrápí. Příroda si s tím neporadí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...