Reforma sociálních dávek bude znamenat konec jejich zneužívání
Ilustrační foto: MPSV

Reforma sociálních dávek bude znamenat konec jejich zneužívání

20. 2. 2024

Jen 22 procent obyvatel Česka si myslí, že je sociální systém spravedlivý a pouze 29 procent lidí ví, jak dávky fungují. To nejsou zrovna nejlepší čísla. Po téměř třiceti letech se proto Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo přistoupit k větší reformě celého systému.

Společnost prošla po revoluci řadou změn, spolu s ní se průběžně měnil i systém dávek, který se však během let stal příliš složitý a nepřehledný. Je nejvyšší čas ho zpřehlednit, narovnat a současně více motivovat lidi k práci.

Jak na to?

Chceme nahradit čtyři opakující se příjmově testované dávky (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení) jednou novou dávkou. Čtyři současné dávky nyní odpovídají čtyřem žádostem, což vede ke čtyřem správním řízením. Klient je navíc povinen pravidelně poskytovat podrobné informace o řadě skutečností. V současné době mnoho domácností v hmotné nouzi již pobírá kombinaci různých dávek. V systému také chybí prvek motivace k aktivnímu řešení vlastní životní situace. Chceme, aby lidé nebyli pasivní a jen čekali na dávky. Naopak budeme podporovat aktivitu a snahu postarat se sám o sebe.

Jednotná dávka se bude skládat ze čtyř částí, což umožní poskytovat komplexní podporu rodinám v těžké životní situaci. Tyto složky budou zahrnovat oblasti zajištění základního živobytí, pomoc při placení nákladů za bydlení, výchovu a péči o děti plus bonus za příjmy z práce.

Motivace k práci

Tento přístup zohledňuje jejich snahu o dosažení soběstačnosti domácnosti a podporuje zdravé fungování rodiny, včetně pravidelné školní docházky dětí. Dále pomáhá s úhradou nákladů na bydlení a s krytím základních životních potřeb. Cílem je rovněž zmírnit tzv. body zlomu, které v současném systému mohou demotivovat klienty při hledání práce nebo přijetí lépe placené práce, protože by mohli ztratit nárok na podporu. Také budeme zohledňovat konkrétní finanční možnosti žadatele o podporu, aby se nestávalo, že peníze dostane člověk, který je nepotřebuje, protože disponuje velkým majetkem. Chceme ale zároveň myslet na zranitelné osoby, pro které je z nejrůznějších důvodů nemožné zvýšit příjem svojí aktivitou. Může se jednat např. o seniory či matky samoživitelky s malými dětmi, kteří se bez pomoci společnosti neobejdou.

Cílem je narovnání současného stavu. Smyslem tedy není šetřit na úkor lidí, kteří potřebují pomoc státu, ale zjednodušit, zpřehlednit a přesně zacílit pomoc státu těm, kdo to opravdu potřebují a nezvládnou se o sebe postarat sami.

 

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

 

 

 

 

chudoba peníze státní podpora
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) Ale vždyť já jako oprávněný a nepobírač dotuji neoprávněné pobírače, humánně předpokládám jejich větší potřebnost... :-) :-)
Anna Potůčková
Já si myslím, že se zase najdou nějaké kličky, které se budou moci dát obejít.
Dana Straková
Nezbývá než doufat, že se úsilí nemine účinkem. Těm co dávky ve velkém zneužívají opět jistě někdo poradí ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.