Pístecký háj - bledulí ráj
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Pístecký háj - bledulí ráj

6. 3. 2024

Na přelomu února a března se zima začíná pomalu loučit a mává v ústrety jaru. To ochotně a dychtivě natahuje ruce, ještě kousek a ještě kousek a chopí se vlády. A tu začínají pro potěchu všech, ale hlavně bzučícího hmyzu, probuzeného ze zimního spánku, rozkvétat první barevná kvítka.

Bělostné sněženky, žluté talovíny, krokusy, drobounké modré ladoňky a také bledule. Zdá se mi, že při současných zimách-nezimách se první kvítí objevuje čím dál dřív.

Po mnoho let se v tomto čase vypravuji do přírodní rezervace Pístecký les, vyhlášené bohatým výskytem bledulí. Leží na řece Ohři mezi Budyní nad Ohří a Písty. Podél řeky se táhne prastarý lužní les, vlhký a protkaný tůněmi a strouhami plnými vody. To je prostředí, které náramně vyhovuje bledým kráskám - bledulím jarním. Skrz les vede zpevněná cesta a ostrovy bledulí je možné z ní pozorovat. Mezi stromy jsou však i vyšlapané pěšinky, které návštěvníka dovedou blíž mezi bledulové trsy. Jsme v přírodní rezervaci, takže zvonečky obdivujeme, fotografujeme, ale v žádném případě netrháme!

V den, kdy jsem si udělala letošní výšlap podle Ohře za bledulemi, tj. 4. března 2024, jsou bledule v plném květu, dokonce bych řekla, že spíš pomalu končí. Les je plný i ladoněk vídeňských a růžky už ze země vystrkuje i medvědí česnek. Ten spolu s dymnivkami brzy bledule nahradí.

Za krásného počasí jsem si vyšla podle Ohře. Naštěstí bez úhony jsem přešla brod s nezvykle velkým množstvím vody, protékající přes blátivou cestu z tůně do řeky. Domy Hostěnic na druhém břehu řeky se ukázkově zrcadlily, hostěnický splav hučel jak se patří a lesem plným bledulí jsem došla až k pomníku starého topolu, padlého v roce 1889, jak na něm na jeho paměť vytesáno stojí.

Bundu jsem nacpala do batohu, naslouchala jarním písním ptáků v korunách stromů, opatrně našlapovala a plnými doušky si užívala výjimečně krásný den.

 

 

 

 

fotografování květiny příroda
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Krásné ! :-)
Daniela Řeřichová
Alenko, díky Tvým fotkám na mne opravdu dýchlo jaro. Bledulový les jsem nikdy neviděla, je to kouzelné.
Jana Vargová
V okolí Budyně je krásně! Díky za připomenutí oblasti, kam jsem občas zavítala, do Písteckého lesa se však nikdy nedostala. Tak alespoň touto cestou.
Anna Potůčková
Moc hezká fotoreportáž. Jaro je tady ve vší své parádě. Hned bych šla s Tebou.
Naděžda Špásová
Vypadá to tam hezky, taky jsem si vyrazila za bledulemi.
Zdenka Soukupová
Aleno, už jsem to, myslím, jednou psala: proč Ty nevydáváš turistické průvodce? Fotky jsou nádherné.
Marie Seitlová
Prošla jsem se s tebou tou krásou.
Eva Mužíková
Alenko, to je krása. Všechny fotky mne vždy potěší. Já se chci dnes vydat do CHKO za krokusy. Nevím, není li to u nás brzo. No co, alespoń se projdu s Dorinkou .
Alena Velková
Probouzející se příroda to bere fofrem. Je to nádhera, díky za fotky.
Elena Valeriánová
Rok se s rokem sešel a je tu jarní kvítí, u nás v jedné zahradě rostou bledule ve velkém, jinde jen sem tam trs. Jsou krásné. Ráda jsem šla s Tebou do Písteckého háje, jen ať Ti to šlape a my s Tebou alespoň prostřednictvím fotek a slovíček.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.